Rotterdam,
19
november
2020
|
14:16
Europe/Amsterdam

Op weg naar zorgzame wijken in Rotterdam West

Onderzoekers van Dynamiek van de Stad zijn het afgelopen jaar samen met bewoners en professionals op zoek gegaan naar de vraag hoe zorgzame wijken ontstaan. Centraal in dit in Rotterdam West gesitueerde onderzoek staat het netwerk van Geestverwanten; een netwerk dat initiatieven in de wijk verbindt, en waarbinnen activiteiten voor mensen in een psychisch kwetsbare positie worden georganiseerd. In een leerwerkgemeenschap reflecteren verschillende betrokkenen op de alledaagse praktijk van Geestverwanten.

Marlies is een van de drijvende krachten binnen Geestverwanten. Ze is aanwezig bij de opstartkoffie en mobiliseert wijkbewoners om te koken voor de gedeelde pot. Twee jaar geleden wees de praktijkondersteuner Marlies op het netwerk en de activiteiten. “Ik ben betrokken geraakt bij Geestverwanten om te zorgen dat mijn netwerk groter werd. Dat is gelukt, ik ontmoet nu veel meer mensen en doe ook veel meer dingen. Ik ben me ervan bewust dat je dat hier nodig hebt, een netwerk.”

Netwerk van ontmoetingen
In een netwerk staat altijd iemand voor je klaar, weet Marlies nu uit eigen ervaring. Ze noemt Geestverwanten ook wel een ‘netwerk van ontmoetingen’. “De contacten bij Geestverwanten zijn anders dan op andere plekken, zoals op werk. Ik heb altijd wel collegaatjes gehad bij wie ik koffie ging drinken, maar dat was zo oppervlakkig. Hier is het anders. Als ik nu zeg dat mij thuis iets niet lukt, dan zijn er mensen die me komen helpen. Ik denk dat dat de kracht is van het netwerk wat we hier hebben opgebouwd. Al help ik nu vooral andere mensen. Zolang ik dat nu voor de anderen kan doen, is dat een wisselwerking.”

“Ik kan goed luisteren. En ik kan me goed inleven in mensen. En ik ben heel praktisch.”
Marlies, drijvende kracht binnen Geestverwanten
Geestverwanten

De kracht van Geestverwanten
Het verhaal van Marlies is slechts een van de vele verhalen die onderzoekers Elizabeth van Twist, Maaike Miedema en Ympkje Albeda hebben opgetekend. In de publicatie De kracht van Geestverwanten hebben zij de resultaten van de gesprekken, interviews en activiteiten waar ze aan hebben deelgenomen, gebundeld. Er worden verschillende onderwerpen in aangestipt. Wat is het belang van Geestverwanten voor mensen die zelf in een kwetsbare positie verkeren? Wat betekent een dergelijk initiatief voor de zorg in de wijk en wat betekent dit dan voor de stad? Welke landelijke hervormingen zijn er nodig, bijvoorbeeld in de psychiatrie? Hoe kunnen we op verschillende niveaus van en met elkaar leren?

De publicatie is hier te zien. De onderzoekers werken momenteel verder om een aantal van deze thema’s verder uit te diepen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.