Haarlem,
23
mei
2019
|
08:16
Europe/Amsterdam

Op zoek naar inspiratie voor duurzame vrachtlogistiek over water

Studenten bezoeken TEC Factory in Delft

Studenten van Inholland en de Vrije Universiteit die meedoen aan het Haarlemse project Duurzaam Vrachtlogistiek over Water, gingen begin mei op bezoek bij The TEC Factory in Delft. In deze maakfaciliteit van de technische universiteit werken kennisinstellingen, bedrijven en overheden (de triple helix) aan verschillende technische innovaties. Het bedrijfsbezoek volgt op andere excursies bij VCK LogisticsSpaarnelandenCity Hub en Zoev City.

De studenten en Inholland-projectleider Giovanni Douven kregen een rondleiding door de werkruimte van The TEC Factory. Hier werken studenten van TU Delft aan ambitieuze projecten in verschillende Delta Innovation Teams, waaronder het team van de Solar Boat. De hal bestaat uit verschillende ‘tenten’ waarin aan projecten wordt gewerkt, maar in de toekomst is er een plan voor een nieuw concept ‘HONQ’. Het idee is om op een duurzame manier een werk- en kantoorplaats te realiseren. De werkplekken zijn modulair en blijven in het bezit van bedrijven die het installeren. Iedere werkplek kan dus worden afgebroken en eenvoudig verhuizen naar een andere locatie.

Naast de maakfaciliteiten ontwerpen de teams ook concepten zoals ‘doorbraak in stadslogistiek’ waar de consument centraal staat in het proces. Dit project focust zich op de pakketdiensten in de stad waar nu via een pushsysteem wordt gewerkt: de vervoerder bepaalt het afgitemoment bij de consument. Ze zijn op dit moment op zoek naar een manier om het systeem om te keren naar een pullmethode, waarbij de consument bepaalt wanneer de vervoerder het pakket aan de deur afgeeft.

De Trekschuit 2.0
Aansluitend op de rondleiding door de werkruimte van The TEC Factory gaf Tomas te Velde een presentatie over De Trekschuit 2.0. Dit is een project in Delft waarin ook vervoer over het water in de binnenstad de druk op de wegen vermindert – vergelijkbaar dus met het project Duurzame Vrachtlogistiek over Water in Haarlem. Trekschuit 2.0 onderscheidt drie verschillende goederenstromen: afval, bouw en retail. De projectgroep ziet de grootste mogelijkheden voor de afvalstroom uit de binnenstad.

Naar aanleiding van de presentatie vond er nog een discussie plaats over de verschillende ideeën van de studenten. Zowel de projectleden van De Trekschuit 2.0 als die van Vrachtlogistiek over Water denken dat goederenvervoer over water goed te realiseren is.

Praktische oplossingen
Giovanni Douven blikt tevreden terug: “Dit bezoek aan The TEC Factory maar ook aan andere organisaties geeft ons een gedegen inzicht in de praktijk van de binnenstedelijke logistiek over water voor alle betrokken partijen. We kunnen veel leren van deze ervaringen en dat nemen we mee in ons onderzoek. We willen de resultaten van deze bestaande praktijken op de situatie van de gemeente Haarlem projecteren, zodat we praktische oplossingen gaan vinden voor de specifieke problematiek van Haarlem. Daarnaast bestaat er een grote behoefte tot samenwerking bij deze partijen, omdat innovatie vaak tot stand komt door verschillende disciplines, kennis en kapitaal zoveel mogelijk te bundelen.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.