Amsterdam,
17
oktober
2017
|
13:36
Europe/Amsterdam

Over Knakwortels, DNA-advies en belangrijke bijen

Biodiversiteit en duurzaamheid centraal tijdens Back to the FOODure 2

Hoe cruciaal de rol is van bijen in onze ecosystemen? Wat de invloed is van verstedelijking voor de agro-foodsector? Wat een ‘Knakwortel’ is? Dit en meer konden bezoekers vorige week woensdag ontdekken tijdens ‘Back to the FOODure 2’ in Amsterdam. Studenten Merel Smits, Aya van Itterzon, Anna Thijssen en Anouk van der Tak van de Inholland-opleiding Food Commerce & Technology organiseerden het evenement in samenwerking met FICA (Food Innovation Community Amsterdam) tijdens de Dutch Agri Food Week.

Verandering door verstedelijking
Gastsprekers en verschillende workshops met als thema biodiversiteit en duurzaamheid vulden de middag. Zo vertelde lector Rik Eweg (Duurzame Agribusiness in Metropolitane Gebieden) van Hogeschool Van Hall Larenstein hoe de agro-food sector gaat veranderen onder invloed van verstedelijking. ‘’In 2050 woont tweederde deel van de wereldbevolking in steden. De stedelijke consument stelt nieuwe eisen aan het voedsel en de manier van produceren’’, aldus Eweg. Belangrijke thema’s hierbij zijn gezondheid, biodiversiteit en duurzaamheid. Deze nieuwe thema’s vereisen innovaties in businessmodellen en waardeketens. Eweg vertelde zijn visie hierover en hoe de agro-foodsector hier het beste op in kan spelen.

Biodiversiteit in gevaar
Gastspreker Aat Rietveld is al meer dan veertig jaar imker. De bij is het op drie na belangrijkste ‘landbouwhuisdier’. ‘’Bijen leveren een grote bijdrage aan de ecosystemen om ons heen. Daarmee spelen bijen een belangrijke rol in onze voedselvoorziening’’, aldus Rietveld. Bijen zorgen voor biodiversiteit; variatie in soort en variatie in genen. Volgens Rietveld gaat het slecht met de bijen. Dit brengt de biodiversiteit in gevaar en daarmee ook de wereldvoedselproductie. Toch wordt de bij nog erg ondergewaardeerd. Rietveld liet ons inzien waarom de bij zo belangrijk voor ons is en hoe we kunnen bijdrage aan het welzijn van deze insecten.

DNA-advies
De broers Dennis en Sander Bast van ‘Analyse Me’ gaven een workshop over gepersonaliseerd gezondheidsadvies op basis van DNA. Analyse Me is een startup die de consument de mogelijkheid biedt om op basis van eigen DNA inzicht te krijgen in zijn persoonlijke eigenschappen op het gebied van gezondheid, voeding en beweging. ‘’De huidige voeding- en leefstijladviezen gelden voor grote groepen mensen, maar er bestaat geen ‘one size fits all’ dieet. Iedereen is uniek’’, zegt Dennis Bast. De broers willen in een sneltreinvaart de Nederlandse markt veroveren. ‘’Dat klinkt misschien ambitieus, maar dat zijn wij ook’’, voegt Sander Bast toe.

 

Knakwortel
Valerie Bos verzorgde een workshop over conceptontwikkeling. Bos heeft het unieke concept Knakwortel bedacht. Een sappig, grappig, kleurrijk en vegetarisch 'worstenbroodje'. Tijdens de workshop leerden wij hoe je een idee kan vormgeven. Hoe ga je van idee naar concept? Hoe kun je met je idee geld verdienen? ‘’Het is vooral belangrijk dat je iets doet wat je heel leuk vindt’’, aldus Bos.

Feike van der Leij, docent health & food, gaf de workshop ‘een levende legpuzzel’. Deze workshop ging over kloneren en genetisch gemodificeerde organismes. Ook Annelies Visser van Cityplot was aanwezig tijdens het symposium. Annelies leerde ons alles over kiemen en stekken. Van je eigen taugé kweken door het kiemen van mungbonen tot het zelf maken van humus met gekiemde kikkererwten.

Interactieve afsluiter
Natascha Kooiman van Smaackmakers sloot het symposium af. Smaackmakers is een startup dat streeft naar een duurzaam voedselsysteem. Samen met studentes Merel en Anna ging Kooiman het gesprek aan met de zaal. Wie is er bewuster gaan eten? Wie is er voor minder vlees? Hoe gaan we ervoor zorgen dat mensen minder vlees gaan eten? Ook kwamen er kritische vragen uit de zaal voor Kooiman. Na deze interactieve sessie is er nog verder gepraat tijdens de borrel.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.