Haarlem,
06
maart
2023
|
18:46
Europe/Amsterdam

Pabo Inholland Haarlem organiseert swingende Korenbattle

Je ziet ze glunderen, dat doet muziek'

Na het succes van de eerste editie vorig jaar, was op donderdag 23 februari weer een Korenbattle in de Philharmonie Haarlem. Tijdens deze wedstrijd nemen koren van diverse basisscholen uit de regio Zuid-Kennemerland het tegen elkaar op. In totaal doen er 450 kinderen mee, van acht verschillende scholen. De productie en de muzikale begeleiding worden verzorgd door Pabo-studenten van Hogeschool Inholland Haarlem.

Pabo-student Guilliano Doelkahar kan het zich nog herinneren. Zijn allereerste keer op een groot podium. Hij was een jaar of negen, er was een miniplaybackshow en hij zong een nummer van Danny de Munck. “Dat was een heel unieke ervaring, heel tof om te doen. Natuurlijk was het een beetje eng, maar het gaf ook een enorme kick.”

Vandaag - achtendertig jaar later - heeft Guilliano een dubbelrol tijdens de Korenbattle in Haarlem. Met Pabo-student Sterre Hillen en een aantal andere studenten is hij verantwoordelijk voor de organisatie. Maar hij heeft ook een klas onder z’n hoede die meedoet aan de wedstrijd. Bij ‘zijn’ groep kinderen van OBS De Peppelaer ziet hij gebeuren wat hij zelf ook heeft ervaren. Hij ziet ze groeien op een podium, hun zelfvertrouwen toenemen.

Fantastische ervaring
“Al tijdens de repetities, drie keer per week, zag ik hoeveel plezier ze eraan beleefden. Natuurlijk heb ik ze verteld dat het straks op een podium voor achthonderd tot duizend man best spannend is, maar vooral dat het een fantastische ervaring wordt die ze nooit meer zullen vergeten. Kinderen die misschien minder goed zijn in taal en rekenen en wél in muziek, krijgen de kans om hier trots op te zijn. Ergens anders in uit te blinken. Je ziet ze glunderen, dat is wat muziek doet.”

Pabo-student Frederieke Spaan kan dit beamen. Ze zat vorig jaar al in de organisatie, maar vindt de Korenbattle zo leuk dat ze er ook dit jaar per se bij wilde zijn. “Het mooiste? Je ziet sommige kinderen helemaal ‘open’ gaan. Zelfs degenen van wie je dat niet direct verwacht. Dat is echt geweldig om te zien! En ja, daar doe je het voor.”

Meer muziek in de klas
Het laten groeien van het zelfvertrouwen van deze kinderen, is één van de uitgangspunten van deze Korenbattle, die voortkomt uit het MuziekAkkoord van ‘Méér Muziek in de Klas’ dat in juni 2021 door meer dan veertig organisaties uit de regio Zuid-Kennemerland werd ondertekend. Voor de organisatie werken de Wereldmuziekschool, Philharmonie Haarlem, Stichting Hart en Hogeschool Inholland Haarlem (vanuit de Pabo) samen. Met groot succes, want het podium staat vol met enthousiaste leerlingen en de zaal zit bomvol trotse (groot)ouders. De liedjes waarvoor ze kozen zijn uiteenlopend: van een spetterend optreden uit Grease en ‘Banaan’ van Jeroen Schipper tot een prachtig lied over vrijheid en een meerstemmige performance over het licht in de Joodse feestperiode Chanoeka.

Voorafgaand aan deze spectaculaire optredens moet natuurlijk eerst de stem opgewarmd worden. Dat gebeurt in de verschillende kleine zalen van de Philharmonie, met hulp van verschillende zangprofessionals. Er wordt geneuried, gestampt en er komt een lied over verschillende fruitsoorten voorbij onder leiding van niemand minder dan zangcoach Michiel Rozendal van Kinderen voor Kinderen.

Dieuwertje Blok
‘Eén groot muziekfeest’, noemt presentatrice Dieuwertje Blok de Korenbattle even later. “Ik ben zelf ook dol op zingen. Maar wat is er nou leuker dan mét elkaar zingen?”. Daar zijn scholieren Fiene Beelen en Faye van Hout (allebei 10 jaar) van OBS De Peppelaer het wel mee eens. Fiene: “Ik zing thuis heel vaak onder de douche”, vertelt ze. Faye vult haar aan: “Maar met z’n allen is natuurlijk veel gezelliger. We hebben zoveel lol gehad met de Korenbattle, al tijdens het oefenen.”

Na alle fantastische optredens en het bijbehorende jurycommentaar is het voor de jury tijd om na te denken over de uitslag. Ondertussen speelt de vijfkoppige studentenband van de Pabo, onder meer een liedje van student en singer/songwriter Mees Klesser. Het heet: ‘Wie is er nou zo stom?’ Het klinkt als een nog-onontdekte nummer 1 hit, waar meester Mees ooit hoge ogen mee zal gooien als hij voor de klas komt te staan.

Kwaliteit
En dan is het tijd voor de uitslag. Een aanmoedigingsprijs voor het energieke Grease-optreden voor basisschool De Globe uit Haarlem. Een voorstelling van Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer – bekend van onder meer Het Klokhuis en het Sinterklaas-journaal en vandaag ook in de jury – gaat naar ‘Banaan’ van Basisschool De Paradijsvogel. De bokaal gaat naar de Vrije School Kleverpark met hun Chanoeka-song. “Kwaliteit laat zich niet verloochen”, luidt het juryrapport. En terecht, ze waren geweldig. Maar, zoals Faye van De Peppelaer zegt: “Het gaat niet om het winnen, het is gewoon zo leuk om te doen. Ik hoop dat we volgend jaar weer mogen!”

NH Nieuws heeft een artikel gepubliceerd over de Korenbattle met een leuke video als sfeerimpressie. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.