Rotterdam,
08
september
2022
|
09:44
Europe/Amsterdam

Pabo Inholland Rotterdam start zij-instroomtraject speciaal basisonderwijs

Studenten met leercoach  © Rhalda Jansen Fotografie

Ook in het speciaal (basis)onderwijs is er behoefte aan nieuwe leerkrachten. In samenwerking met drie schoolbesturen, Boor, Yulius en Horizon en met de gemeente Rotterdam start Hogeschool Inholland Rotterdam een nieuw traject voor zij-instromers, helemaal gericht op het speciaal onderwijs. “Ik wil graag iets voor deze leerlingen betekenen, ze helpen in hun ontwikkeling,” vertelt eerstejaarsstudent Sanne. “Dat vind ik zo mooi aan het vak en daarom ik heb gekozen voor dit zij-instroomtraject.” 
(foto @Rhalda Jansen Fotografie)

Nieuwe leerkrachten in het speciaal onderwijs kunnen net even wat meer bagage gebruiken om goed voorbereid aan de slag te gaan. Zo wordt onder andere meer aandacht besteed aan diverse stoornissen die een leerling kan hebben en de signalering daarvan. Het nieuwe zij-instroomtraject richt zich specifiek op de praktijk van deze scholen. 

Hogeschool Inholland is en voelt zich verantwoordelijk voor het goed opleiden van toekomstige leerkrachten, zeker in deze tijden van lerarentekorten. “Enerzijds is het van mij een onderwijsdroom die werkelijkheid wordt,” vertelt Elsbeth Veldhuijzen, regiomanager Pabo Inholland Dordrecht en Rotterdam, enthousiast. “Maar nog belangrijker: vanuit de Pabo en de samenwerkende besturen hebben we de handen ineen geslagen om er zorg voor te dragen dat elke leerling een leerkracht heeft die hen kent en ziet. Het lerarentekort is een extra motivatie geweest om dit traject voor het speciaal onderwijs op te zetten.” 

Said Kasmi  © Rhalda Jansen Fotografie

Aftrap door onderwijswethouder Said Kasmi 
Op 1 september trapte onderwijswethouder Said Kasmi (zie foto - © Rhalda Jansen Fotografie) het nieuwe traject af voor de eerste klas van 14 zij-instromers. De pabo van Hogeschool Inholland, Boor, Yulius en Horizon leiden de aankomende leerkrachten gedurende twee jaar op en begeleiden hen. Waarbij ze tijdens de opleiding al voor de klas staan en tegelijkertijd hun lesbevoegdheid halen. 

“Ik sta hier vandaag met trots”, zo sprak onderwijswethouder Said Kasmi de kersverse eerste lichting studenten toe. “Jullie maken straks als juf, of meester hét verschil voor vele kinderen. Jullie zijn de professionals van de toekomst, en die hebben we keihard nodig! Maar ook een groot compliment aan alle samenwerkende partners die de handen ineen hebben geslagen om dit speciale traject mogelijk te maken. Dat verdient het speciaal onderwijs en dat verdienen de kinderen. Veel succes en plezier voor jullie allemaal.” 

Pabostudent zij instroom speciaal onderwijs Sanne

‘Ik word later juf’ 
Pabo-student Sanne: “Toen ik klein meisje was zei ik altijd al: ik word later juf. Maar na mijn eindexamen was ik zo klaar met school dat ik eerst iets anders ben gaan doen. Toch is leerkracht worden altijd blijven kriebelen. Het lijkt mij heel mooi om iets bij te dragen bij die kinderen en daarom heb ik ook gekozen voor het speciaal onderwijs. Ik wil graag iets voor ze betekenen, ze helpen in hun ontwikkeling. Dat vind ik zo mooi aan het vak. En daarom heb ik toch de overstap gemaakt om voor de klas te gaan staan.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.