Rotterdam,
16
december
2021
|
09:54
Europe/Amsterdam

Praat met gelijkgestemden én met andersdenkenden

In deze coronacrisis hebben we elkaar harder nodig dan ooit. Helaas staan we echter steeds vaker lijnrecht tegenover elkaar. In plaats van ons tegen andersdenkenden af te zetten, zouden we met hen in gesprek moeten gaan. Zo komen we dichter bij elkaar. Alleen samen kunnen we deze pandemie de baas.

Ik ben enorm geschrokken van de coronarellen in Rotterdam en andere steden van een aantal weken geleden. Het kwam bij mij misschien nog heftiger binnen, omdat ik als tienjarige de revolutie in Iran meemaakte. Ook die begon met opstootjes en rebellie. De kapotte straten, de vernielde huizen, de brandende auto’s: het maakte me als kind doodsbang. Die beelden raak je nooit meer kwijt.

Verliefd op dit land
In Nederland had ik zo’n explosie van agressie nog nooit gezien. Ik ben juist verliefd geworden op dit land, omdat de mensen zo goed voor elkaar zorgen en er voor elkaar zijn. Die solidariteit heeft ons kleine landje groot gemaakt. Laat corona ons die kracht alsjeblieft niet afpakken!

Rellen is nooit de oplossing
Ik begrijp heel goed dat iedereen alle beperkende maatregelen zat is. Ik ook. En ik snap ook dat er mensen zijn die er extra door gedupeerd worden. Maar rellen is dan toch niet de oplossing? Je maakt je eigen stad kapot. We willen juist investeren in de toekomst, óók in die van jongeren. Het is zo zonde om die tijd te moeten besteden aan het herstellen van schade.

Bovendien heeft protesteren tegen een natuurramp helemaal geen zin. Daar kun je je niet tegen verzetten. Er zijn immers geen duidelijke schuldigen aan te wijzen. Boos worden op een virus levert niet zoveel op…

Nahied Rezwani

Verdrietig
Het maakt mij verdrietig om te zien hoe de saamhorigheid die zo hoort bij Nederland steeds verder afbrokkelt. De kloof tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden is groot. Ook op school. Sommige mensen voelen zich daar niet veilig, omdat niet iedereen zich aan de regels wil houden. Anderen voelen zich beknot in hun vrijheid als ze gedwongen worden een prik te halen.

Toch wil ik op iedereen binnen de school een beroep doen om de maatregelen wél op te volgen, hoezeer we ook balen van die mondkapjes, van het afstand houden en al die andere beperkingen.

Polarisatie is het allerergste
Juist in deze moeilijke tijden moeten we voor elkaar blíjven zorgen. Ook als je zelf jong en weerbaar bent. Je naasten zijn dat misschien niet. Moet je daar dan geen rekening mee houden? Polarisatie, tegenover elkaar staan, is het aller-, allerergste wat een land kan overkomen. We hebben het kunnen zien in de landen waar de polarisatie om welke reden dat ook tot stand is gekomen.

Ga met elkaar in gesprek
Ik wil binnen onze school de dialoog tussen al die verschillende groepen mensen op gang brengen. Daarom starten wij de komende weken met een serie online gesprekken over corona en de gevolgen ervan. Als kick-off filmen we een dialoog over de coronamaatregelen en de bijzondere tijd die we nu doormaken.

Hartstikke anti-vaccinatie
Daarin ga ik in gesprek met iemand die een totaal andere mening heeft dan ik. Die dus hartstikke anti-vaccinatie is. Ik wil echt naar mijn gesprekspartner luisteren – met respect voor diens mening – en zijn standpunten serieus nemen. Ik wil het hebben over hoe we op een respectvolle manier onderwijs vormgeven voor iedereen. Dat we met elkaar meedenken daarin.

Door de nadruk te leggen op wat ons bindt in plaats van wat ons scheidt, kunnen we meer begrip voor elkaar opbrengen. Dat brengt ons dichter bij elkaar.