Alkmaar,
26
april
2018
|
14:19
Europe/Amsterdam

Praktijk opsnuiven tijdens bedrijfsbezoek Ravo Fayat

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie voor het domeinteam Business, Finance & Law (BFL) van Inholland Alkmaar: een regionaal bedrijf bezoeken om inspiratie op te doen voor het geven van het onderwijs, mee samen te werken en te zorgen voor een nog betere aansluiting op de arbeidsmarkt voor de studenten. Dit keer was Ravo Fayat aan de beurt.  Het Alkmaarse bedrijf, dat wereldwijd veegwagens levert, ondertekende onlangs nog een convenant met Inholland Alkmaar om, binnen het samenwerkingsverband Terra Technica, de komende jaren intensief samen te werken.

Het was het vierde opeenvolgende jaar dat BFL-collega’s een mooi regionaal bedrijf bezochten in Noord-Holland. Opnieuw een mooie kans om de praktijk op te snuiven en mee te nemen in het leslokaal, maar vooral ook om eens mee te denken met een forse uitdaging waar een bedrijf voor staat.

Ravo Fayat
Deze keer bracht het BFL-team een bezoek aan Ravo Fayat. Ravo produceert veegwagens en exporteert deze wereldwijd (132 landen). De collega's kregen uitgebreid uitleg en vervolgens een rondleiding. “Verbazingwekkend om te zien hoe, in relatieve rust, de veegwagens worden gebouwd. Het werken in teams, het rouleren van de werkzaamheden en de trots waarmee voorman Leo zijn bedrijf aan onze groep liet zien. Dit geeft goed inzicht in de bedrijfsvoering”, vertelt Bert Stuurman, locatiemanager BFL van Inholland Alkmaar.

Transitiefase
Aansluitend is er gesproken over de uitdagingen waarvoor Ravo staat. Het bedrijf bevindt zich in een transitiefase waarin ze van de productie van veegwagens over willen gaan naar het leveren van schone straten. De productie van machines zal de komende jaren dalen. De vraag is nu welke technologische innovaties de komende jaren doorgevoerd moeten worden om het hoofd te bieden aan de uitdagingen. Niet alleen over techniek moet worden nagedacht, maar ook over marketing, veranderende financiële structuren (niet meer machines verkopen maar diensten leasen), distributie en logistiek. Daarbij dient uiteraard ook nog eens scherp gekeken te worden welke effecten deze verandering heeft op de personele kant van de organisatie.

Meedenken
Aan de Alkmaarse collega’s de uitdaging om met ideeën te komen en out-of-the-box zaken op tafel te leggen en de vertegenwoordigers van het bedrijf aan het denken te zetten en aan de slag te gaan met nieuwe inzichten. Na enkele verwoede pogingen werd duidelijk dat techniek alleen niet alle vragen kan beantwoorden. Zeker ook vanuit andere disciplines is een bijdrage nodig. “In het schema dat hieruit volgde kwam de overeenkomst met onze opleiding Business Studies prachtig terug, maar vooral ook de financiële uitdagingen vinden een plek”, aldus Stuurman.

Als het aan Ravo Fayat en BFL Alkmaar ligt is dit slechts het begin van de hechtere samenwerking. Zo is het de ambitie om bij Inholland Alkmaar een 'war room' in te richten. Daar kunnen medewerkers van Ravo Fayat, lectoren, docenten en bovenal studenten uit verschillende disciplines aan de slag met de uitdagingen van de transitie.

Lees meer over de krachtenbundeling die afgelopen maart tussen Ravo Fayat en TerraTechnica binnen Hogeschool Inholland tot stand kwam.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.