Den Haag,
01
juni
2021
|
09:07
Europe/Amsterdam

Praktijkwinkel 070 in de startblokken

Dé schakel tussen onderwijs en werkveld in de Haagse regio

In het studiejaar 2021 - 2022 opent Inholland Den Haag de Praktijkwinkel 070: dé centrale ontmoetingsplek waar studenten advies geven aan medestudenten, inwoners en organisaties uit de Haagse regio en waar samengewerkt wordt aan uiteenlopende vraagstukken. 

Het wordt steeds belangrijker om onderwijs en externe organisaties met elkaar in contact te brengen en te laten samenwerken aan praktijkgericht onderwijs zodat het curriculum beter aansluit op actuele vragen en opgaven vanuit het werkveld. Met de Praktijkwinkel 070 creëert Inholland Den Haag dé schakel tussen onderwijs en werkveld. Aanjager Janneke Schuurmans Stekhoven (teamleider Sociaal Juridische Dienstverlening en Ad Sociaal Financiële Dienstverlening) werkt samen met projectleider Kim van Loon aan de opzet en invulling van de Praktijkwinkel 070.

Met behulp van de Praktijkwinkel worden studenten uitgedaagd en gestimuleerd om te durven leren in de praktijk. Ze werken aan 'echte' opdrachten, bouwen hun portfolio op en doen werkervaring op in zowel de Praktijkwinkel 070 als bij externe organisaties. Andersom zijn bedrijven en organisaties verzekerd van creatieve oplossingen voor hun vraagstukken en kunnen ze studenten al vroegtijdig interesseren voor banen binnen het werkveld. Bovendien kan het werkveld het onderwijs input geven om continu te blijven werken aan verbetering van het curriculum. Op deze manier bouwen beide partijen aan een duurzame samenwerking. 

Janneke Schuurmans Stekhoven - teamleider SJD en Ad SFD Den Haag
De Praktijkwinkel 070 wordt dé ontmoetingsplek van de locatie Den Haag, waar studenten, bewoners en het werkveld elkaar weten te vinden.
Janneke Schuurmans Stekhoven - teamleider SJD en Ad SFD Den Haag

Rechtswinkel open in september 
Als onderdeel van de Praktijkwinkel 070, gaat in september eerst de
Rechtswinkel 070 van start, een concept dat al goed werkt bij Inholland Rotterdam. Studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening bieden gratis advies en bijstand aan inwoners en medestudenten op het gebied van rechtshulp, huur- en woningrecht. Juridische studenten kunnen hun theoretische kennis direct toepassen in de praktijk, waardoor zij met gerichte werkervaring een start kunnen maken op de arbeidsmarkt.
 Met de opening van de Rechtswinkel worden juridische vraagstukken makkelijk toegankelijk voor iedereen.

Samenwerken met verschillende opleidingen
Het uiteindelijke doel van de Praktijkwinkel 070 is om ook andere opleidingen zoals Business Studies, Communicatie, Creative Business, Social Work en Sociaal Financiële Dienstverlening te laten aansluiten zodat studenten multidisciplinair samenwerken aan opdrachten van het beroepenveld. Momenteel werken verschillende studenten al aan opdrachten voor de Praktijkwinkel 070, zoals het maken van een stakeholderanalyse en behoefteonderzoek, een communicatieplan en het bedenken en uitvoeren van een openingsevent.

Uiteindelijk wordt de Praktijkwinkel 070 één centrale en zichtbare plek (aan het schoolplein) waar particulieren en het werkveld terechtkunnen voor:

  • Juridisch en/of financieel advies;
  • Hulpvragen bij acquisitie;
  • Communicatie- en/of marketingplannen;
  • Eventorganisatie;
  • HR-vraagstukken.

Kim van Loon: “Met de Praktijkwinkel 070 spelen we in op de behoefte aan praktijkgericht onderwijs en gewenste hybride leervormen zowel vanuit het werkveld als vanuit het onderwijs!"

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Marjan Laarakker
01
June
2021
Leuk Janneke, goed initiatief! Succes!