Alkmaar,
20
september
2019
|
10:36
Europe/Amsterdam

Prinsjesdag: meer samenwerking onderwijs met bedrijfsleven

Tiende editie traditioneel Miljoenenontbijt in Alkmaar

“Het gaat goed! Ja maar, toch een maar, er zijn ook onzekere factoren. Hoorden we dit op Prinsjesdag? Werd er gesproken over de naderende Brexit, het stikstof-probleem en de huizenmarkt?” Ralph van Soomeren, directievoorzitter Rabobank Alkmaar e.o., steekt van wal tijdens het traditionele Miljoenenontbijt op 18 september. “Het is echt afwachten hoe het verder gaat en waar we op in kunnen springen!”, is het geluid uit een zaal vol ondernemers en managers uit Noord-Holland.

Theo van Hoesel van uitgever Holland Media Combinatie heet iedereen welkom op de tiende editie van het Miljoenenontbijt, inmiddels een echte traditie. De ochtend stond zoals gebruikelijk in het teken van een terugblik op Prinsjesdag.

Meer samenwerking
Bij de Rabobank in huis weten Bente Schaaf, studente Business Studies bij Hogeschool Inholland Alkmaar, en Martijn Apeldoorn, DGA van het IT-bedrijf Create, de zaal direct enthousiast te krijgen. Bente vertelt over haar ervaringen als stagiair bij de Efteling. “Ik ben met influencermarketing bezig, super uitdagend werk. Daar word je niet direct voor opgeleid. Als student vraag ik me af, hoe kan het hbo meer actueel zijn? Hoe kun je het onderwijs en bedrijfsleven meer aan elkaar verbinden? Hoe kunnen we zorgen dat het bedrijfsleven leert van studenten en het onderwijs en vice versa.”

Martijn Apeldoorn van Create en het platform Talenz vraagt de genodigden: “Wie is ondernemer?” Meer dan de helft van de aanwezigen steekt z’n hand op. “En wie werkt er samen met het onderwijs?” Ongeveer eenderde van de zaal steekt de hand op. Er blijkt veel behoefte te zijn aan deze samenwerking. Bente draagt een mooie oplossing aan: de docentenstage. "Het is een week investeren en brengt heel veel. Het is een win-winsituatie."

Martijn en Bente laten een video zien die is gemaakt over de stage van Paul Jaspers. De marketingdocent van Inholland Alkmaar liep stage bij Create in Alkmaar. Zijn ervaringen zijn bijzonder positief. De hbo-docent heeft nieuwe werkwijzen gezien en kan dit toepassen in zijn lessen. Zo ging hij onder andere mee op klantbezoek met Daan van der Slikke, productmanager bij Create. Uiteindelijk heeft de docentstage ook geresulteerd in een gastcollege van Daan aan de Alkmaarse studenten. Martijn sluit de presentatie af: “Vergeet niet, studenten zijn de nieuwe ondernemers van deze regio.”

Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, deelde zijn ervaringen over Prinsjesdag en zijn kijk op de provincie Noord-Holland en waar hij naartoe wil.

Samenwerking bedrijfsleven en onderwijs
“Waar staan we en waar gaan we naartoe?” Rogier Aalders, regionaal econoom van Rabo Research, neemt de zaal mee in de Miljoenennota en werpt zijn licht op de macro-economische ontwikkelingen in de regio Alkmaar. “Het gaat goed, maar we hebben last van buitenlandse invloeden. Als de economie in China minder hard groeit, groeit Nederland ook minder. Mooi om te zien is dat we in Noord-Holland een 2 procent hogere welvaart dan gemiddeld hebben.”

De genodigden worden bevraagd via mentimeter op de mobiele telefoon. De grafieken schieten op het scherm. Aalders laat weten: “Een koophuis is onbereikbaar voor Jan Modaal en met name voor jongeren. De huizenprijzen zijn verdrievoudigd. Flexibilisering is doorgeschoten. Een groot deel van de jongeren heeft geen vast contract. Dit geeft onzekerheid en verstoort de economie. Jongeren stellen uit om een huis te kopen, een gezin te starten of te investeren in een opleiding.” Ook Aalders haalt het belang van goede samenwerking aan tussen bedrijfsleven en onderwijs. De presentatie van Bente en Martijn heeft iets losgemaakt bij de sprekers.

Bijzondere provincie
Arthur van Dijk, de commissaris van de Koning van provincie Noord-Holland leidt zijn verhaal in door een inkijkje te geven in hoe Prinsjesdag verloopt. “Na de troonrede wordt je uitgenodigd voor een borrel bij de NOS, dan bij VNO-NCW en door naar de borrel van provincie Noord-Brabant om laat in de avond ook nog aan te sluiten bij de borrel van het partijbureau van de VVD. Hier worden goede gesprekken gevoerd, het zijn dus wel nuttige borrels.”

“Het is zo belangrijk elkaar te vinden op de arbeids- en onderwijsmarkt. Bente, een jonge studente, en Martijn, een jonge ondernemer, zijn de talenten van Nederland. Zij hebben een goed verhaal, kunnen spontaan presenteren. En belangrijk is zij zijn de contentmanagers van deze tijd!”

"Provincie Noord-Holland kan de economie een impuls geven door het vestigingsklimaat te verbeteren, de bereikbaarheid te verbeteren en ook de digitale structuur beter te maken. Meer woningen zijn nodig. Schiphol en de metropool Amsterdam vormen een hele belangrijke factor.Noord-Holland is echt een hele bijzondere provincie met Westfriezen, de kop van Noord-Holland en het Gooi en de metropool Amsterdam er tussenin en we doen het goed. Nederland moet en kan flexibel zijn, ook als er bijvoorbeeld een Brexit op ons afkomt."

Het volgende Miljoenenontbijt Noord-Holland Noord is op woensdag 16 september 2020 en wordt wederom gehouden bij Rabobank Alkmaar e.o. aan de Robonsbosweg in Alkmaar. De organisatie van het Miljoenenontbijt werd verzorgd door Holland Media Combinatie, Ondernemend Alkmaar, Rabobank Alkmaar e.o., VNO-NCW Noordwest-Holland, BDO en Hogeschool Inholland Alkmaar. Met speciale dank aan de Rabobank voor het beschikbaar stellen van de locatie.

Kijk ook op Instagram en Facebook voor berichtgeving over het Miljoenenontbijt.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.