Alkmaar,
20
september
2018
|
09:49
Europe/Amsterdam

Prinsjesdag: vakvrouwen, jonge professionals en hoge hakken

Traditioneel Miljoenenontbijt in Alkmaar

“Ik zie een lach op uw gezicht! Ja, het gaat beter. Is dat zo? Hoorden we dit op Prinsjesdag? U zoekt wel kwalitatief personeel dat moeilijk te vinden is”, steekt Ralph van Soomeren, directievoorzitter Rabobank Alkmaar e.o. van wal op het traditionele Miljoenenontbijt op 19 september. “Eerst zien dan geloven!” is het geluid uit een zaal vol ondernemers en managers.

Bij de Rabobank in huis laten Inholland Alkmaar en TerraTechnica met studente Ninon Pijnacker, praktijkbegeleider Paul Stegers van Wooncompagnie en docent Remko Russen-Groen zien hoe zij samenwerken en het onderwijs vernieuwen. Frank van Es, senior-econoom van Rabo Research, vertelde, aan de hand van de Miljoenennota, over de macro-economische ontwikkelingen toegespitst op onze regio. Elske Doets, eigenaar en directeur van Jan Doets America Tours en Zakenvrouw van het Jaar (2017) en Bianca Blom, oprichter van LINJA Shoes, deelden hun ervaringen die zij hebben opgedaan in de (internationale) ondernemerswereld.

Miljoenennota
Theo van Hoessel, manager events bij Holland Media Combinatie: “Ik vond het een saaie miljoenennota. Volgens onze koning komt het goed met de dividendbelasting, maar gaat onze zorgpremie omhoog. Gaat het echt wel zo goed? Starters vinden moeilijk een huis. Sommige branches komen niet aan personeel. “Eerst zien dan geloven!”, reageert een ondernemer uit de zaal. “Het zijn pittige tijden voor ondernemers. Handen zijn niet zomaar meer beschikbaar.” 

De burgemeester uit Hoorn vertelt: “Het gaat goed in Hoorn, het is wel afwachten of we straks genoeg budget hebben om te doen wat we willen doen.” En hangt ons weer een kredietcrisis boven het hoofd? Leven we teveel op de pof. De risico’s in de financiële sector spelen op landenniveau.

Samenwerking bedrijfsleven en onderwijs
We kunnen met onze studenten dieper gaan in het onderzoek dat bij bedrijven nodig is. We ontwikkelen nieuwe thema’s in het onderwijs en zelfs een nieuwe opleiding. Via Terratechnica, het samenwerkingsverband op het gebied van duurzaamheid, werken we samen met Wooncompagnie, aldus Remko Russen-Groen, docent bij Hogeschool Inholland.

“We kunnen studenten veel leveren. Zij mogen mee ontwikkelen. Door studenten concrete onderzoeksopdrachten te geven kunnen we studenten aan ons binden en vinden we ook direct die kwalitatieve professional", vertelt Paul Stegers van woningcoöperatie Wooncompagnie.

Hogeschool Inholland ontwikkelt verder onderwijsprogramma's om studenten aan te trekken uit heel Nederland om daarmee studenten aan de regio te verbinden. Eenmaal studerend in Alkmaar is de kans groot dat ze hier blijven werken.

“Als student weet je niet altijd wat bedrijven doen. Ik bereid nu mijn afstudeerstage bij Wooncompagnie voor. Ik krijg goede begeleiding, ik zie doorgroeimogelijkheden. Een fijne werkgever. Aan mij de taak om andere studenten hierover te vertellen,” benadrukt Ninon Pijnacker, jong professional en studente Bouwkunde.

Terugblik Prinsjesdag
Frank van Es, econoom en researcher bij Rabobank neemt ons mee in de economische achtergrond van de Miljoenennota en de uitdagingen voor Nederland.

“We hebben te maken met Trump aan het bewind en de Brexit. De economieën van China en India zijn de grootste groeiers. Die van de Verenigde Staten stijgt ook, maar met het Verenigd Koninkrijk gaat het minder. Er is een verschuiving gaande. China, India en Rusland komen steeds meer in de buurt van de ‘developed countries’, en zijn soms zelfs al verder. Ontevredenheid in bijvoorbeeld de UK zorgt er voor dat de financiële situatie daar verslechtert. En we hebben te maken met protectionisme. Om even de achtergrond te schetsen."

In Nederland, legt Van Es uit, loopt de werkloosheid terug en is de loongroei is beperkt ten opzichte van andere landen. De uitdaging voor Nederland is hoe aan meer ‘vrij inkomen’ te komen. Het beschikbaar inkomen is lager dan dat van België, Italië en Duistland, Luxemburg en Scandinavië. Dit komt ook omdat Nederland relatief veel investeert in de zorg. Van Es: "Het kabinet wil er iets aan doen. Minder inkomstenbelasting tegenover hogere zorgpremies en energiebelasting. We moeten nog maar zien of we er op vooruitgaan!”

Van Es vraagt zich verder af waar nog verbetermogelijkheden zijn. "Onze productiviteit was hoog, die is nu gemiddeld. Neemt niet weg dat we zesde op de wereldranglijst zijn ná de Verenigde Staten, Duitsland, Zweden, Japan, Canada. Aandachtspunt is dat we in Nederland een veel beter aannamebeleid kunnen voeren voor nieuw personeel."

Succesvol ondernemen
Elske Doets, Zakenvrouw van het jaar 2017, vraagt direct aan het publiek van het Miljoenenontbijt: “Waarom ben je hier?” “Ik kan nu snel de inhoud van de nota ophalen, daar kom ik gewoonlijk niet aan toe”, zegt een onderneemster.

Elske laat aan de hand van een foto zien dat er voor iedere werknemer een metafoor in de vorm van een dier te bedenken is. “Ik ben een veelvraat, zoals je ziet, ik probeer van alles uit, ik heb lef en ik ben ook solitair.” Ze benadrukt  in haar interactieve verhaal het verschil tussen een leider en een manager. Als leider gaat het om de vier D’s: denken, durven, doen en doorzetten.

Wat ik de ondernemers hier meegeef: “Denk na over je toekomst, denk vooruit. Hoe ga je om met bedreigingen. In mijn branche is dat het overtoerisme. In Venetië is het aan het piepen en het kraken. En noem die duurzame voorbeelden, zoals bijvoorbeeld de duurzaam ingerichte hotels in de Verenigde Staten. Daar zijn zij al veel verder mee dan in Nederland. En heb een duidelijke ‘giving’-strategie. Ik steun lokale sportclubs en Pacific Wild.”

“Ook wil ik vrouwen professioneel verder helpen. Ik wil impact hebben en ben vorig jaar de Young Lady Business Academy gestart. Ik geef nu zo’n 80 meisjes tussen de 15 en de 24 jaar het zelfvertrouwen om te bereiken wat ze willen bereiken. Ik heb als missie om ‘Young Ladies’ te inspireren en te motiveren om hun professionele droom na te gaan jagen! Na aanleiding van zakenvrouw van het jaar te zijn heb ik een boek geschreven. Over hoe sta ik in het leven, welke keuzes maak ik om succesvol en gelukkig te zijn.

Hoge hakken
Bianca Blom kwam rechtstreeks van haar vlucht uit New York naar het Miljoenenontbijt om te vertellen over haar bedrijf LINJA Shoes. “Ik heb drie jaar de tijd genomen om een hoge hak te ontwikkelen waar je geen zere voeten van krijgt. Innoveren in de schoenenbranche is nieuw. Om te leren hoe je innoveert op hakken, heb ik geleerd hoe je schoenen maakt. Ik heb gebrainstormd met een orthopedisch schoenmaker om tot die schoen te komen waar je twee keer zoveel op kunt lopen. Ik heb ze onder de aandacht gebracht bij bekende dames. Ga maar op mijn schoenen lopen en ervaar het!

Ik heb veel onderzoek gedaan naar of dames mijn schoenen wel wilde hebben. Daarna ben de online verkoop gestart. Ik heb de retail er uit gehaald. Online kunnen klanten de hakhoogte, kleur en materiaal kiezen.

Toch start ik in november een eigen winkel, waar ik samen met andere onderneemsters customized fashion aanbied. Om zo de krachten te bundelen. In oktober hoop ik de ‘virtual fit’ te lanceren. Aan de hand van drie foto’s kun je via een app een schoen bestellen die perfect op maat is.

Ik kom net terug uit New York om de NY Fashion Week te bezoeken. Ook daar ben ik een uitdaging aangegaan. Ik heb op mijn hakken een halve marathon gewandeld. Om te bewijzen dat het kan!”

Het volgende Miljoenenontbijt Noord-Holland Noord is op woensdag 18 september 2019 en wordt wederom gehouden bij Rabobank Alkmaar e.o. aan de Robonsbosweg in Alkmaar. De organisatie van het Miljoenenontbijt werd verzorgd door Holland Media Combinatie, Ondernemend Alkmaar, Rabobank Alkmaar e.o., VNO-NCW Noordwest-Holland, TerraTechnica, BDO en Hogeschool Inholland Alkmaar. Met speciale dank aan de Rabobank voor het beschikbaar stellen van de locatie.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.