Rotterdam,
14
oktober
2021
|
16:38
Europe/Amsterdam

Probeer niet alles in je eentje op te lossen

Nahied Rezwani

Als je je verhaal deelt met anderen kom je verder. Zeker als je ergens tegenaan loopt. Wees niet te trots. Probeer niet alles in je eentje op te lossen. Ga met anderen in gesprek en heb het daarover. Dan zul je zien dat je niet alleen staat. Deze mooie les leerde ik door een gesprek met een van de regionale partners van Inholland.

Iedereen heeft een zwakke plek. De mijne is dat ik vind dat ik alles moet kunnen. En dat alles ook nog eens 100% perfect moet zijn en liefst gisteren al af. Natuurlijk werkt dat niet zo. Dan ga ik knokken om het toch voor elkaar te krijgen. Daar baal ik wel eens van. Ik heb dan het gevoel dat het anderen makkelijker lukt. Dat het gras van de buren groener is dan dat van mij.

Het gras is niet altijd groener
Laatst sprak ik iemand wiens gazon in mijn ogen ook veel groener was. Tijdens dat gesprek kwamen we van het een op het ander. En toen bleek dat zij in haar werk met precies dezelfde uitdagingen te maken heeft als ik:

  • Wij werken beiden als leidinggevende in een grote organisatie.
  • We hebben beiden een visie en een missie.
  • We willen graag alle medewerkers aan de organisatie binden, ieders wensen honoreren en iedereen tevreden houden.
  • En we ervaren alle twee dat dat best ingewikkeld kan zijn.

Ik vond het fijn daarover met haar te praten. Het was een openbaring voor mij dat het gras elders lang niet altijd beter groeit.

Nahied Rezwani

Je staat niet alleen
Die wederzijdse herkenning voelde voor ons allebei als steun in de rug. Grappig hoe je er al pratend achter kunt komen dat je niet alleen staat. De manier waarop anderen met dingen omgaan kan jou ook verder helpen. We kwamen alle twee hartstikke vrolijk uit dat gesprek. Ook omdat we op meer punten raakvlakken ontdekten. Zij heeft net als ik in haar werk te maken met financieel-economische vraagstukken. Wij staan allebei voor de vraag hoe wij kunnen bijdragen aan een duurzaam economisch systeem, waarin bestaande producten zo lang mogelijk worden hergebruikt.

Krachten bundelen
Omdat mijn gesprekspartner– vanuit haar werk - ook het belang van een andere economische toekomst ziet, kunnen gaan we elkaar daarin versterken. We spraken af onze krachten te bundelen. Mensen binnen onze organisaties hebben de ruimte gekregen om die samenwerking verder te verkennen. Voor studenten en medewerkers levert het ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden op. Ik zie het als een belangrijke taak om onze studenten bewust te maken van de meerwaarde van zo’n circulaire economie. Als dat lukt, dan zullen ze die inzichten straks meenemen in hun werk. Daarmee helpen ze mee aan de oplossing van problemen als uitbuiting van arbeiders en uitputting van de aarde.

Mooie les
En ik? Ik neem de persoonlijke les die ik uit dit gesprek haalde graag ter harte. Het maakte mij nog eens duidelijk hoeveel profijt je kunt hebben van een goede samenwerking. Dat verlicht niet alleen je eigen taak, maar geeft je vaak ook nieuwe inzichten. Twee kunnen én weten immers meer dan één.

Ik geef deze mooie les graag door aan onze studenten. Want in elke baan en in elk bedrijf komen ook zij later allerlei uitdagingen tegen. Samen kom je verder!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.