Amsterdam,
28
juni
2022
|
09:58
Europe/Amsterdam

Proeven, ruiken en beleven op Festival van Preventie

Center of Expertise organiseert afwisselende themadag over preventie

Mix van wetenschap en entertainment tijdens eerste Gala van Preventie

Het Festival van Preventie werd georganiseerd op 8 juni door het Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn van Hogeschool Inholland in het Meervaart Theater in Amsterdam. Door en met Inholland-studenten, medewerkers en netwerkpartners, bedoeld voor iedereen die niet alleen wilde hóren over onderzoeken op het gebied van preventie, maar die preventie ook daadwerkelijk met alle zintuigen wilde beleven.

 
Het festival ging vooraf aan het Gala van Preventie, het feestelijke avondprogramma op dezelfde dag, in coproductie met New Scientist, waar toonaangevende sprekers de rol van preventie vanuit hun verschillende expertise belichtten. “Fantastisch natuurlijk, al die experts op het podium”, zegt Noor Christoph, programmamanager van het Centre of Expertise. “Maar daarnaast wilden we het thema nu ook eens ervaarbaar maken voor iedereen. Zodat je zelf kunt ontdekken hoe heilzaam bewegen is, wat voeding kan doen en op hoeveel gebieden preventie van toepassing is.”

Kiezen waar je behoefte aan hebt

Zo konden bezoekers ervaren hoe het is om te vliegen als een vogel met Birdly (VR-technologie waarbij je stuurt met je eigen lijf), zelf een smoothie in elkaar fietsen bij Shake-je-fit of zich tegoed doen aan een krekelburger of ‘groentetuintje met dip’. Er kon worden ‘blijgetankt’ met complimenten en peptalks om je mentaal weer op te laden, de ervaren masseurs met een visuele beperking van The Chairmen at Work gaven ontspannende stoelmassages en ook in de groene Jungle Kamer kon er op dat vlak gerelaxt worden. Livemuziek was er van CHAI, ook kon er live worden meegeluisterd met diverse interessante podcasts. En eigen ideeën op het gebied van preventie mocht men pitchen in de Dragon’s Den. “Dit festival is een verademing”, vonden twee bezoekende Inholland-docenten. “Je kiest zelf waar je behoefte aan hebt, maakt je eigen indeling. Wij zijn congressen gewend waarbij alleen maar wordt gezonden en dan is dit weer een keer heel wat anders. Open, actief en prettig."

Mix van wetenschap en entertainment tijdens eerste Gala van Preventie

Minstens zo enthousiast reageerden bezoekers op de doorlopende voorstellingen van de jongerenwerkers van 2DO. Participatietheater voor en door jongeren, waarin ervaringsdeskundigen je deelgenoot maakten van de knelpunten in hun leven. Enorm inspirerend, aldus het publiek. “Heerlijk out-of-the-box en knap hoe ze grote thema’s zoals eenzaamheid, gender en #metoo op een toegankelijke manier bespreekbaar maken met een breder - en vooral ook ouder - publiek. Wat een energie!”

Schatkist aan expertise

Bij het Centre of Expertise gaat het om het stimuleren van samenwerkingen en het financieren van projecten, maar zeker ook om het actief inzetten van de eigen expertise die in huis is bij het bedenken van hands-on oplossingen voor urgente maatschappelijke preventie-vraagstukken. In de bovenzalen van het festival kon men dan ook verrassende workshops bijwonen. Over innovatie in RT-onderwijs, over de vele toepassingen van e-health in de praktijk, en over ‘Goed Gevoed Ouder Worden’: een project vanuit PLINT waarin vierdejaars verpleegkundestudenten op originele wijze voor de bezoeker/mantelzorger visueel maakten hoe het eruitziet als ouderen gezond (en voldoende) eten. Ook elders op het festival pitchten PLINT-studenten hun creatieve ideeën om ondervoeding bij ouderen te voorkomen. In de bioscoop draaide een aangrijpende documentaire over zorgrobot Alice.

Mix van wetenschap en entertainment tijdens eerste Gala van Preventie

Onderhoudende masterclasses 
Daarnaast was er een indrukwekkend aanbod aan masterclasses, verzorgd door diverse lectoren en Inholland-docenten. ‘Stoppen met roken in de GGZ door Berno van Meijel, lector en bijzonder hoogleraar GGZ-Verpleegkunde, ‘Leefstijl in beeld van jongvolwassenen met een psychose-kwetsbaarheid’ door Wilma Swildens, lector Interprofessionele zorg in de GGZ of ‘De mond als spiegel voor de gezondheid’ door Karl Parisius, klinisch epidemioloog en docent Mondzorgkunde. En last but zeker not least ‘Totally bananas’, waarin lector Medische Technologie Harmen Bijwaard liet zien wat bananen te maken hebben met radioactieve straling en de diagnostische beeldvorming in ziekenhuizen. Chris Bergman gaf vanuit Chairmen at Work een luchtige, interactieve ‘lezing’ over afstand en nabijheid en de manier waarop hulpverleners zich tijdens mogelijk escalerende situaties op een veilige manier kunnen positioneren ten opzichte van de patiënt. 
 
“Het was een prachtig succes”, aldus Marije Deutekom, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland. “Ik heb samen met studenten en docenten vanuit de hele hogeschool van alles ervaren en geleerd, ik heb veel horen lachen en geweldige nieuwe dingen gezien. Deze mooie mix van interactie, laagdrempeligheid en kennisoverdracht hopen we in de toekomst zeker te kunnen voortzetten.”

Klik om te vergroten.
Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.