Rotterdam,
24
november
2020
|
15:50
Europe/Amsterdam

Rechtswinkel010: gratis juridische hulp voor Rotterdammers

Kan ik mij als ondernemer verzekeren tegen de schade die ik als gevolg van alle coronamaatregelen loop? Welke rechten en plichten heb ik als een van mijn werknemers besmet blijkt? Wat als ik failliet ga? Het zijn zo maar een paar van de veelgestelde ondernemersvragen over corona. Grote ondernemers zetten daar hun advocaten op. Kleine of beginnende ondernemers moeten zelf naar antwoorden zoeken. Tenzij ze aankloppen bij Rechtswinkel010, bij Inholland Rotterdam aan de Posthumalaan. Vier dagen in de week kunnen zij hun juridische vragen voorleggen aan een team van (sociaal-)juridisch onderlegde studenten.

Voor alle Rotterdammers
Rechtswinkel010 is er voor iedere Rotterdammer – niet alleen ondernemers! - en voor bijna ieder juridisch probleem – niet alleen over corona! De rechtswinkel behandelt ook zaken die andere juridische instanties laten liggen. Uit tijdgebrek, omdat zij alleen betaalde cliënten helpen of omdat een zaak te veel uitzoekwerk vergt. Daarnaast bestaat voor sommige situaties helemaal geen andere professionele juridische hulp omdat burgers geacht worden die zelf op te lossen. Zoals een klacht indienen, een bezwaarschrift opstellen of voor de rechter verschijnen na een boete. In al deze gevallen komt Rechtswinkel010 wél in actie.

"Wij zijn een mooie aanvulling op het gat in de juridische hulpverlening. 'Geen nee, tenzij' is onze stelregel", zegt coördinator Mariëlle Leijstra. Alleen als een zaak te complex of te specialistisch is, verwijst Rechtswinkel010 door naar andere deskundigen. In alle andere gevallen zoeken studenten Bastiaan van Leeuwen (derdejaars HBO-Rechten) en Iris Waszkiewicz (vierdejaars Sociaal Juridische Dienstverlening) samen met hun collega’s uit hoe het precies zit en geven advies. Gratis én professioneel: de studenten worden begeleid door docenten die hun sporen in het juridische beroepenveld ruimschoots hebben verdiend. "Er gaat geen advies de deur uit voordat wij het hebben goedgekeurd", verzekert Mariëlle.

Voor alle juridische vraagstukken
Een ondernemer adviseren hoe hij van zijn eenmanszaak een besloten vennootschap kan maken, een oudere man helpen met het invullen van zijn belastingaangifte, uitzoeken of mensen recht hebben op geld als (door corona) hun vakantie of theaterticket is geannuleerd: het zijn maar een paar van de zaken waar Iris en Bastiaan aan werken. Ze merken hoe fijn mensen het vinden om langs te kunnen komen.

Zeker in coronatijd is dat volgens Mariëlle een groot voordeel van Rechtswinkel010: "Veel andere laagdrempelige juridische instanties hebben hun deuren nu gesloten. Per mail of telefonisch uitleggen waar je mee zit, is voor sommige mensen lastig. Niet iedereen is digitaal vaardig, beheerst het Nederlands of kan zich betaalde juridische telefoonnummers permitteren. Problemen blijven dan onopgelost. Maar ze gaan niet weg. Lopen soms zelfs op. Om erger te voorkomen is het daarom belangrijk snel aan de bel te trekken." Ook wie verstrikt raakt in allerlei ingewikkelde regeltjes en procedures kan terecht bij Rechtswinkel010. Voor leken zijn die kleine lettertjes en juridische termen abacadabra, voor de studenten niet. Zij “vertalen” en helpen cliënten met de praktische uitwerking.

Kom langs!
Groot of klein juridisch vraagstuk: bij Rechtswinkel010 zijn cliënten altijd welkom om hun verhaal te doen. "Wij hopen dat mensen uit de buurt ons weten te vinden. We hebben ze zoveel te bieden!,” zegt Mariëlle. "Het kost je niets en levert je veel op," voegt Bastiaan  toe, "dus: wat heb je te verliezen?"

Waar?
Rechtswinkel010 is te vinden in de hal van Inholland Rotterdam aan de Posthumalaan 90 in Rotterdam (tegenover De Huiskamert).

Wanneer?
Rechtswinkel010 is maandag t/m donderdag van 9.30 tot 15.30 uur geopend. In verband met corona is het handig als je eerst mailt, belt of chat (via sociale media) om kort je probleem voor te leggen. De studenten spreken dan een tijdstip met af waarop je langs kunt komen.

Meer informatie
Rechtswinkel010
Posthumalaan 90
3072 AG Rotterdam
Tel.: 010 439 9031
Mail: rechtswinkel010@student.inholland.nl

Meer weten? Bezoek ook eens de social media-pagina's van Rechtwinkel010. 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
max
20
October
2021
Beste lezer,

Wat kan je doen als je voor de coronatijd een kaartje hebt gekocht bij een festival en vervolgens hebt aangegeven dat je het geld terug wil omdat het niet doorging maar ze al een jaar geen respons geven en nog wel feesten organiseren op het moment? Op welke manier kan je dan het geld terug krijgen? (telefoon, insta en mail al geprobeerd)

Groet Max
Jamero Dreischor
25
October
2021
Hey Max,

Stuur ons even een mailtje met wat er precies gebeurd is. Denk hierbij aan de datum van aankoop, originele datum van het festival, en eventuele screenshots van je mails en dm's. Ons mail adres is rechtswinkel010@student.inholland.nl.