Rotterdam,
17
maart
2021
|
09:26
Europe/Amsterdam

Rotterdamse studenten helpen regionale ondernemers digitaliseren

Maak kennis met de MKB DigiWerkplaats Rijnmond

De coronacrisis heeft het midden- en kleinbedrijf hard geraakt. Digitalisering kan de productiviteit verhogen en bedrijven helpen het hoofd boven water te houden. Rotterdamse ondernemers worden daarbij ondersteund door de MKB DigiWerkplaats Rijnmond. De werkplaats ging op 3 maart van start. Inholland Rotterdam is een van de partners.

In de DigiWerkplaats werken studenten van diverse niveaus en opleidingen in teams aan digitaliseringsvraagstukken van het regionale mkb. Met praktische handvatten en advies op maat helpen zij de ondernemer op weg. Zeker nu, maar ook in de toekomst biedt deze digitale ondersteuning volop kansen. ‘Door de MKB DigiWerkplaats Rijnmond kunnen ondernemers straks, dankzij de onmisbare kennis van Rotterdamse studenten, hun weg vinden in de digitale wereld en profiteren van de snel toenemende digitale ontwikkelingen. Dat is goed voor het mkb, voor de studenten én voor het herstel van onze economie,’ zegt Roos Vermeij (wethouder Economie, wijken en kleine kernen in Rotterdam)

Een mooie kans voor dienstverlening aan ondernemers
Voor het opleidingscluster Business, Finance and Law (BFL) van Inholland Rotterdam biedt dit nieuwe platform een mooie kans om de dienstverlening aan ondernemers uit de regio uit te breiden – naast alle initiatieven die er al zijn, zoals InCollab -. "De digitale wereld is een feit,’ zegt Monique Daum (opleidingsmanager Business Studies van het Domein BFL.) ‘Wij zijn net als het bedrijfsleven aan het schakelen om in deze veranderende wereld optimaal te functioneren." Eén en één is twee: de digitale werkplaats helpt ondernemers digitaliseren en geeft Inholland-studenten de mogelijkheid om in een innovatieve leeromgeving hun kennis en kunde in de praktijk te brengen.

Volgens Monique heeft dit nieuwe platform alles in zich om ‘heel groot’ te worden. Daar hoopt Inholland aan bij te dragen door onder andere digitaliseringsvraagstukken die binnenkomen bij InCollab in samenwerking met de DigiWerkplaats aan te pakken. "Binnen de DigiWerkplaats kunnen studenten in een multidisciplinair team werken met studenten van verschillende opleidingen, niet alleen van onze eigen hogeschool, maar ook van andere mbo- en hbo-scholen in Rotterdam. Voor regionale ondernemers is het zeer aantrekkelijk om hun digitaliseringsprobleem voor te leggen aan zo’n expertisenetwerk waarbij veel scholen en overkoepelende organen zijn aangesloten. Het is te verwachten dat daar veel bedrijvigheid uit voortkomt."

Studenten vergroten ervaring en vakbekwaamheid
Dat is goed nieuws voor de studenten van Inholland Rotterdam. Zij kunnen hun ervaring en vakbekwaamheid vergroten door in de praktijk samen te werken met studenten uit andere disciplines binnen en buiten de hogeschool. De samenwerking gaat nog een stapje verder als bedrijven zelf binnen een living lab gaan meewerken aan de oplossing van hun probleem: dan ben je gelijkwaardige partners. Wie weet treffen ze daar hun toekomstige werkgever wel.

Kweekvijver voor integraal onderwijs
Het is ook goed nieuws voor Inholland als geheel. De digitale werkplaats is de kweekvijver voor de regio om te groeien naar meer integraal onderwijs, dat doorstroom bevordert en (cross) sectorale samenwerking tussen opleidingsniveaus mogelijk maakt. Volgens Monique is het dan ook "een prachtige gelegenheid voor misschien wel unieke samenwerkingsmogelijkheden met zowel andere instellingen als met het regionale bedrijfsleven." Bovendien zou het ook zo maar eens een voorloper kunnen zijn van soortgelijke constructies op andere locaties van Inholland: ook daar zijn of worden dergelijke digiwerkplaatsen opgericht. "Ik kan het nu nog niet helemaal overzien, maar ik kan me voorstellen dat dit heel belangrijk gaat worden voor Inholland en haar studenten," zegt Monique.

In totaal gaan de komende jaren 750 Rotterdamse studenten ondernemers helpen hun digitale vaardigheden en hun productiviteit te verhogen. Studenten van Inholland Rotterdam staan in de startblokken: zodra zich via InCollab of de eigen portal een relevante opdracht voor Rotterdam aandient, wordt dat opgepakt en kunnen zij aan de slag!

Studeer je bij Inholland Rotterdam en ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van de DigiWerkplaats Rijnmond? Neem dan contact op met je studieloopbaanbegeleider.
Initiatiefnemer van de MKB DigiWerkplaats Rijnmond is IT Campus Rotterdam die deze publiek private samenwerking zal uitvoeren in samenwerking met partners Albeda (penvoerder), Zadkine, Techniek College Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland, MKB Rotterdam Rijnmond, VNO NCW Rotterdam Rijnmond, Rabobank Rotterdam, Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, Provincie Zuid-Holland (WE-IT), Gemeente Rotterdam (MKB010>>Next) en Gemeente Schiedam (Clicks&Bricks i.s.m. MRDH).

Meer over de MKB DigiWerkplaats Rijnmond

De MKB DigiWerkplaats Rijnmond heeft als doel de komende drie jaar minimaal 500 ondernemers uit de regio Rijnmond te ondersteunen in digitalisering. De werkplaats richt zich in het eerste jaar primair op mkb bedrijven tot 10 medewerkers in de retail sector en zakelijke en overige dienstverlening in samenwerking met het ICT- en economisch beroepsonderwijs. Vanaf het tweede jaar wordt uitgebreid naar de (maak)industrie en transport & logistiek (inclusief maritieme sector).

750 Studenten helpen de ondernemers de komende jaren en stimuleren hen verder te investeren in digitalisering. Ook ontwikkelen de studenten voor de ondernemers een uitgewerkte roadmap met praktische handvatten, prototypes en advies op maat. Primair richt de MKB DigiWerkplaats Rijnmond zich op oplossingen op het gebied van online sales, marketing, web ontwikkeling, programmeren, privacy & security, cloud engineering en het digitaliseren van administratieve bedrijfsprocessen.

Via www.digiwerkplaatsrijnmond.nl kunnen ondernemers in contact komen met de MKB DigiWerkplaats Rijnmond. Indien mogelijk worden vraagstukken al tijdens de oprichting van de digitale werkplaats in behandeling genomen. Per september 2021 is de digitale werkplaats Rijnmond hét loket voor digitaliseringsvraagstukken van het brede mkb in de regio.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.