Rotterdam,
07
februari
2019
|
15:08
Europe/Amsterdam

Samenwerking Inholland en Albeda win-win voor hbo'ers én mbo'ers

Dat mbo'ers en hbo'ers een hoop van elkaar kunnen leren, lieten zij woensdag in Rotterdam zien met de presentatie van bijzondere projecten op het gebied van studentcoaching. De presentatie is het begin van een driejarige samenwerking tussen Inholland Rotterdam en het Albeda College. Bestuursvoorzitter Anky Romeijnders (Albeda) en Inholland-collegelid Marcel Nollen ondertekenden het convenant. Nollen: "Geweldig dat we deze verbinding kunnen aangaan. Deze handtekening staat natuurlijk voor veel meer. Ik ben heel trots en ik hoop dat we hier nog lang mee doorgaan."

Leestijd: +- 2 minuten

Het nieuwe convenant is bedoeld om studenten van de hogeschool en van het mbo met elkaar in contact te brengen en van elkaar te leren en werkervaring op te laten doen. Hiervoor worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo geven hbo-studenten workshops aan de mbo'ers. In het verlengde hiervan begeleiden hbo-studenten, zogeheten 'Money-coaches', de mbo'ers verder op financieel vlak, bij bijvoorbeeld het aanvragen van studiefinanciering of andere financiële producten.

Door studenten samen te laten werken worden drempels voor mbo-studenten verlaagd. Ze vragen sneller om hulp en staan meer open voor advies. Ook helpt de samenwerking met hbo'ers hen bij het vinden van een baan of een vervolgstudie. Zo weet ook Money-coach en Inholland-student Abdel. "Veel studenten hebben hun financiën niet op orde", vertelt hij. "Het begint vaak klein maar schulden en betalingsachterstanden kunnen enorm oplopen. Als Money-coaches begeleiden wij jongeren die er zelf niet meer uitkomen. We geven ze de juiste tools, we laten ze zien waar ze recht op hebben en we leren ze communiceren met schuldeisers en organisaties.’

Dingen die wél goed gaan
Inholland-student Ari (Social Work) is al vier dagen in de week bij Albeda aan het werk om mbo'ers te ondersteunen. "Wij helpen ze beter te functioneren op school, op hun stage en op andere gebieden. Daarnaast willen we ze ook motiveren. Ze bewust maken van de dingen die wél goed gaan en ze stimuleren om daar meer mee te doen. Het creëren van een vertrouwensband is daarbij noodzakelijk. Alleen dan heeft het coachen effect."

‘Live your dream, don’t dream your life’
‘Live your dream, don’t dream your life’ staat er op grote banners op het Leerplein bij het Albeda College aan de Rosestraat, waar de aftrap plaatsvindt. Inholland-studenten bedachten de slogan bij hun coachingsproject Pitstop. Het doel: mbo-studenten ondersteunen en invloed uitoefenen op hun verzuim. De mooie projecten zijn het begin van de structurele samenwerking.

Mbo-pabo doorstroomprogramma 
Het nieuwe convenant betreft een uitbreiding van een huidige samenwerking tussen de twee scholen. Zo werken Albeda en hogeschool Inholland aan een mbo-pabo doorstroomprogramma waarbij studenten na hun mbo-opleiding een traject van een half jaar volgen waarin ze worden voorbereid op studeren aan de pabo zodat zij een hele goede kans maken om de Pabo succesvol te kunnen doorlopen. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.