Rotterdam,
16
september
2019
|
11:49
Europe/Amsterdam

Sander Dekker ziet kansen voor hbo-juristen bij herziening stelsel

Op uitnodiging van de opleidingen HBO-Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening gaf minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker op 10 september een gastcollege bij Inholland Rotterdam. Hij sprak met docent Ruben Stoop over de herziening van het stelsel voor gesubsidieerde rechtsbijstand en de kansen voor hbo'ers in dit stelsel, maar ook over zijn verbinding met de stad Rotterdam.

Minder procedures, meer oplossingen
Veel mensen kiezen bij een conflict de juridische weg. Door het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te moderniseren wil minister Sander Dekker problemen van mensen aan de voorkant, dichtbij huis en in een vroeg stadium oplossen. En alleen waar nodig de weg van een juridische procedure bewandelen. De minister ziet een kans voor hbo-studenten bij de herziening van het stelsel voor gesubsidieerde rechtsbijstand: “In een rechtsstaat heb je die rechter wel nodig, maar we moeten ook voorzichtig zijn om niet ieder probleem te juridificeren en zo veel zwaarder te maken dan strikt noodzakelijk is. Hbo-juristen en wo-juristen kunnen elkaar daarom goed versterken. Hbo’ers zijn praktischer ingesteld en zijn generalisten met verstand van het juridisch domein en staan vaak meer in verbinding met inwoners en hulpverlening.”

In Rotterdam stroopt men de mouwen op
“Wat ik leuk vind aan Rotterdam? De mentaliteit. Het is een beetje een cliché, maar in Den Haag wordt veel gepraat, in Rotterdam stroopt men de mouwen op. Bij herziening van de rechtsbijstand neemt Rotterdam het initiatief. Marco Pastors, verantwoordelijk voor het programma Rotterdam Zuid, was een van de eersten die zei: 'Kom hier maar langs, dan gaan we alvast in Rotterdam Zuid beginnen'. En dat vind ik heel mooi.”

Lees hier het artikel in Science Guide van verslaggever Tim Cardol: “Juist een nieuw stelsel heeft behoefte aan goede hbo-juristen”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.