Rotterdam,
12
oktober
2021
|
15:59
Europe/Amsterdam

‘Kijk naar wat je zelf echt wilt en laat je niet tegenhouden door twijfels’

Nova van Wieringen

Wat jouw doel ook is, je komt er door stappen te zetten. Kleine en grote stappen en soms door een stap terug. Belangrijk is dat je doorstapt. Nova studeerde vorig jaar af aan de opleiding Tourism Management en werkt nu voor touroperator TUI als hotel representative in Griekenland.

Kloppend gevoel
“In 4 havo ben ik blijven zitten. Ik heb mij toen verdiept in mbo-opleidingen en kwam uit bij toerisme. Na wat aarzelen heb ik toch eerst mijn havo afgerond. Het kloppende gevoel om toerisme te studeren, voelde ik nog steeds. De keuze voor de opleiding Tourism Management bij Inholland Rotterdam was dan ook snel gemaakt.”

Ik vind het heerlijk om mij in die verhalen onder te dompelen.

Nieuwe mensen en culturen
Of Nova vroeger al een wereldreiziger was? “Dat viel eigenlijk wel mee. Mijn ouders gingen altijd naar een all inclusive hotel in Turkije,” zegt Nova lachend. “Ik maakte wel altijd een praatje met representatives van een reisorganisatie. Ik vroeg dan naar hun werk, hun diensten en naar welke landen ze waren geweest. Ik heb een grote interesse in het leren kennen van nieuwe mensen en culturen en die interesse is tijdens mijn studie alleen maar groter geworden. Je zit met heel veel reislustige mensen in een klas. Zo waren er vriendinnen die al in Japan waren geweest en ik vind het heerlijk om mij in die verhalen onder te dompelen. Dus als ik ergens zelf niet ben geweest, dan maar uit verhalen en films.”

De stap naar het buitenland
In het derde studiejaar maakte Nova een grote stap in haar ontwikkeling als persoon en als professional. Met twee studiegenoten vertrok ze voor vijf maanden naar Turkije om daar te studeren. “Ik had geen ouders of vrienden om op terug te vallen, dus ik leerde mijzelf toen wel goed kennen. In het buitenland ben je nu eenmaal op jezelf aangewezen.” Nova groeide als persoon en deed veel ervaringen op: “Het was heel bijzonder om te zien en te ervaren hoe de mensen in Turkije met de dag leven. Iedereen is daar toch wel wat relaxter. Van nature ben ik best wel een perfectionist en ik heb daar echt wel geleerd om dat los te laten. Je kunt niet alles plannen.”

Het is maar goed dat ik al in Turkije was geweest, waardoor ik het over mij heen kon laten komen. Ik kon toch niks aan de situatie doen. 

Een flinke stap terug
Na vijf maanden in Turkije te hebben gestudeerd, was Nova vastberaden om nog veel vaker stappen in het buitenland te zetten. “In het derde jaar heb je een halfjaar specialisatie en een halfjaar stage. Je mag zelf kiezen of je dat in het buitenland of in Nederland wilt doen.” Nova wilde graag haar Spaans verbeteren en koos voor een stage in Ecuador.

“In de zes weken dat ik daar was, werkte ik op een reisbureau. Ik hield mij bezig met het verbeteren van de website, beantwoordde vragen van klanten en deed search engine optimalisation.” Precies op het moment dat Nova zelf reizen mocht gaan boeken, veranderde de situatie.

“Het land ging op slot vanwege de pandemie en ik dacht: ‘ik moet hier weg’. Het was toen vrijdag en zondag zat ik in het vliegtuig terug naar Nederland.” Lachend zegt ze: “Het is maar goed dat ik al in Turkije was geweest, waardoor ik het over mij heen kon laten komen. Ik kon toch niks aan de situatie doen.”

Dat Nova baalde van de situatie is volkomen begrijpelijk. “Je gaat er vanuit dat je vijf maanden in een ander land bent. Ik had al verschillende reisplannen opgesteld, dus daar baal je wel van. Gelukkig kon ik via de opleiding toch nog een ander project afronden, maar het voelde wel alsof ik in Nederland vast zat.”

Op naar Griekenland
Na het behalen van haar diploma was het voor Nova, zoals ze het zelf zegt, een ‘no-brainer’ om op zoek te gaan naar een baan in het buitenland. Nova werkt nu namens TUI als hotel representative in Griekenland. “Ik werk 6,5 dag in de week. Van half tien ’s ochtends tot 1 uur ’s middags en van zes uur ’s avonds tot half tien ’s avonds. Ik heb een lange siësta waarin ik kan chillen aan het strand of het zwembad. Ik ben verantwoordelijk voor één luxe hotel. Ik help gasten als ze problemen hebben, vertel hen meer over het eiland en ze kunnen bij mij terecht voor het boeken van excursies. Het is geen managementfunctie waar ik op het hbo voor heb gestudeerd, echter vind ik de baan als vertegenwoordiger beter bij mij passen. Ik sta liever met mensen in contact dan dat ik op een kantoor achter een laptop zit. Wellicht dat ik dat later wel wil gaan doen.”

Ik heb zoveel geleerd over mijzelf en over andere culturen.

Zet jezelf op de eerste plek
De boodschap die Nova graag wil meegeven aan anderen? “Ik vind het heel belangrijk dat je jezelf op de eerste plek zet en dat je kijkt naar wat je zelf echt wilt en je je niet laat tegenhouden door twijfels of je omgeving. Ik heb een vriend in Nederland en natuurlijk mis ik hem en mijn familie, maar het is ook zo belangrijk om jezelf te ontdekken en te ontwikkelen. Ik heb zoveel geleerd over mijzelf en over andere culturen, omdat ik de stap durfde te nemen. Ik wil anderen dan ook aanmoedigen om de stappen te maken die je zelf graag wilt.”

Scan in de lift van Inholland Rotterdam de QR-code van een andere schoen en lees nog meer verhalen!