Haarlem,
25
april
2019
|
13:43
Europe/Amsterdam

Scholen aan de slag met klimaatadaptatie en voedselverspilling

Unieke samenwerking vmbo, mbo, hbo en bedrijfsleven

Met een tweedaagse Makathon is woensdag 17 april een pilot van start gegaan. Leerlingen van het Kaj Munk College gaan samen met studenten van het Nova College en Hogeschool Inholland aan de slag met opdrachten uit het regionale bedrijfsleven. “Vmbo, mbo en hbo in één project, dat is uniek in de regio”, aldus Tom Hogendoorn van het Nova College. De komende zeven weken komen de teams elke donderdagmiddag bij elkaar. Op donderdag 6 juni presenteren zij hun uitkomsten aan de opdrachtgevers: drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN en de Hartekamp Groep.

De pilot is een initiatief van Smart Makers Education (SME), een samenwerkingsverband dat bestaat uit partners uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Niet geheel toevallig vindt de Makathon plaats bij de 3D Makers Zone in Haarlem, een van de partners. “Vanuit SME werken we samen om de jonge generatie te betrekken bij alledaagse uitdagingen waar technologie bij kan helpen. Het unieke aan deze samenwerking is dat we daarbij gelijk ook deze jongeren opleiden voor de arbeidsmarkt van morgen”, licht Suze van der Meulen toe. Vanuit PWN is zij een van de organisatoren van de pilot. “Deze pilot is een mooie manier om nieuwe technologie duurzaam te borgen in het onderwijs.” Daniëlle Leentjens, teamleider van de opleiding Informatica bij Inholland: “De opdrachten waar de teams mee aan de slag gaan, komen voort uit eerder georganiseerde makathons. De oplossingen die toen in concept bedacht zijn, geven zij de komende periode handen en voeten. Op deze manier maken wij, en dat is het doel van deze pilot, onderwijs van makathons.”

Daniëlle Leentjens, teamleider Informatica en IT bij Inholland Haarlem
"Op deze manier maken wij, en dat is het doel van deze pilot, onderwijs van Makathons.”   
Daniëlle Leentjens, teamleider Informatica en IT bij Inholland Haarlem

Klimaatadaptatie en voedselverspilling
De aanwezige jongeren (zes vmbo-tl-leerlingen die hebben gekozen voor het vak Technologie & Toepassing, zes mbo-studenten van de opleiding ICT Beheer en zes hbo-studenten Informatica) worden bij binnenkomst verdeeld over drie teams. De teams kunnen kiezen uit twee opdrachten. PWN wil met een mobiele escaperoom mensen bewust maken van de gevolgen van de klimaatverandering. Virtual en augmented reality, sensoren en allerlei andere nieuwe, slimme technologieën, alles is toegestaan. De Hartekamp Groep is op zoek naar een app om voedselverspilling tegen te gaan. “Bij de ene woongroep wordt voedsel weggegooid terwijl een andere woongroep net een portie eten te kort komt. Met de app willen we vraag en aanbod van voedsel bij elkaar brengen.” Inge de Haan van de Hartekamp Groep heeft nog een extra wens: “Dat onze cliënten helpen bij het transport van de voedselrestanten van de ene naar de andere woongroep.”

Elkaar versterken
De aanwezige coaches die de groepen begeleiden, hebben er alle vertrouwen in. “Wij geven onze leerlingen de kans om te proeven aan een nieuwe manier van samenwerken. Daarnaast is dit een mooie manier om als school contact te leggen met het vervolgonderwijs”, aldus Bob Plemp van het Kaj Munk College. Tom Hogendoorn verwacht dat de verschillende leeftijdsgroepen elkaar gaan versterken. “De vmbo-leerlingen denken nog niet in kaders en belemmeringen en komen met innovatieve oplossingen. De mbo- en hbo-studenten hebben de kennis om die oplossingen ook mogelijk te maken.” Een van de leerlingen van het Kaj Munk College denkt zelfs al verder dan dat. “Ik ga hier vast veel dingen leren waar ik in de toekomst ook wat aan heb.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.