Den Haag,
11
december
2018
|
15:30
Europe/Amsterdam

SJD-studenten schrijven voor Amnesty

Student SJD schrijft

Maandag 10 december was Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Een mooi moment als UNESCO-school om het thema mensenrechten centraal te stellen. Tijdens deze dag deden de Haagse studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening dan ook mee aan de Write for Rights schrijfactie van Amnesty. Dit jaar heeft Amnesty ervoor gekozen om te schrijven voor tien vrouwelijke mensenrechtenactivisten die onrecht is aangedaan. Als introductie op de schrijfactie kregen de studenten nog twee gastlessen die pasten bij het thema. 

Cliff Niccolson, docent recht bij de opleiding SJD, trapte de themaochtend af met een quiz, want welke mensenrechten zijn er nou eigenlijk en sinds wanneer bestaat het kinderrechtenverdrag? Vervolgens kregen de studenten van Mr. dr. Otto Spijkers, gastspreker namens Amnesty Den Haag en docent Internationaal publiekrecht bij de Universiteit Utrecht een gastles over mensenrechten en over het werk van Amnesty. Zo vertelde hij dat Amnesty onderzoek doet naar mensenrechtenschendigen, hier aandacht aan geeft in de media via filmpjes en debatten en tot actie oproept in de vorm van brieven schrijven om zo mensenrechtenschendigen aan te kaarten bij regeringen over de hele wereld. En natuurlijk in de vorm van 'groetenkaartjes' om steun te betuigen aan mensen die onderterecht vast zitten.

Gamze en Sehriban
Zo vertelde Otto ook over Gamze en Sehriban die samen met de Zaterdagmoeders vreedzaam actievoeren op een plein in Turkije om opheldering te krijgen over verdwenen familieleden. De demonstraties zijn verboden en deelnemers lopen kans gearresteerd te worden. Gamze is een keer opgepakt en vastgehouden. Deze twee meisjes zijn een van de tien verhalen waarvoor geschreven kan worden. De verhalen maken indruk. 

Een brief schrijven is zo gedaan. Dat je met een klein beetje moeite zo'n verschil kunt maken!
Student Sociaal Juridische Dienstverlening

UNESCO-jongerencommissie
Voordat de schrijfactie van start gaat, vertelt Mark Purperhart nog over UNESCO en zijn functie binnen de jongerencommissie van UNESCO. Hij is zelf nog student, maar zet zich samen met andere studenten uit de commissie in om jongeren van kennis te voorzien en ze zo een stem te geven. Kennis over UNESCO en de vier kernaarden die daarbij horen: vrede & mensenrechten, duurzaamheid, wereldburgerschap en intercultureel leren. Ook vraagt hij aandacht voor Marielle Franco, een van de andere vrouwelijke mensenrechtenactivisten waarvoor geschreven wordt.

Daarna gaat de schrijfactie van start en schrijven de studenten gezamenlijk brieven en groetenkaartjes. De stiften komen zelfs te voorschijn om de groetenkaartjes mooi te versieren. 

Inholland Den Haag schrijft mee
Na afloop van de themaochtend is de schrijfactie open voor alle collega's en studenten van de locatie. In totaal zijn er 36 brieven en 23 groetenkaarten geschreven. Iedereen hartelijk dank voor het schrijven!

Wil jij de tien vrouwen steunen met een brief of kaartje? Schrijven kan nog steeds online.

 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.