Haarlem,
17
november
2020
|
09:19
Europe/Amsterdam

Oud-student Michel Ordeman, algemeen directeur Jopen:

'Small Business bood mij kansen en gaf mij richting'

Jopenbier is een begrip onder bierdrinkers. De Haarlemse bierbrouwerij annex grand café is gevestigd in een voormalige kerk, de Jopenkerk. Het bier, met klinkende namen als Mooie Nel, Malle Babbe en Houten Haarlemmer, is daarnaast ook in de supermarkt te koop. Wat niet iedereen weet is dat Michel Ordeman, algemeen directeur van Jopen, oud-student van Hogeschool Inholland Haarlem is. In 1993 studeerde hij af aan de opleiding Small Business, dat ondertussen is opgegaan in Business Studies.

Op 25 augustus werkte Michel mee aan ICE Sessions, een online live inspiratieshow bij de Start Up Campus Haarlem. Tijdens deze online inspiratiesessie vroeg presentator Rudy Nicola hem het hemd van het lijf. Over de begindagen van het bedrijf, de brouwerij, bier brouwen, de Jopenkerk en hoe hij de toekomst van Jopen voor zich ziet. Bekijk hier de uitzending van ICE Sessions met Michel Ordeman. Hoe hij terugkijkt op zijn studententijd bij Inholland lees je in dit artikel.

Eigen cultuur en sfeer
Een groot verschil met vroeger is de interactie tussen de opleidingen, constateert Michel. “Dat opleidingen samen aan opdrachten werkten, dat bestond vroeger niet. Al zaten we in hetzelfde gebouw als de HTS, je kwam elkaar niet tegen. Faculteiten waren eilandjes, en Small Business was weer een eilandje binnen de faculteit Economie. Al was dat als student juist heel leuk. De opleiding was uniek in Nederland, studenten kwamen uit heel het land naar Haarlem toe. Bijna iedereen woonde op kamers en samen ontdekten we de stad en het studentenleven. Dat leidde tot een eigen cultuur en sfeer. En vriendschappen voor het leven.”

Praktisch toepassen
Waar Small Business voorloper in was, was projectmatig werken. “De nadruk lag meer op mentaliteit en stressbestendigheid dan op theoretisch niveau. Bij commerciële economie leerden ze uit vijf marketingboeken, wij kregen vijf projecten waarin je marketing toepast in de praktijk. Daar lag ook de meerwaarde van Small Business: het spelenderwijs omgaan met uitdagingen en het vinden van oplossingen.” Waar hij ook van heeft geleerd, is door veel te doen náást zijn studie. Zoals het oprichten van de nog steeds florerende studentensportvereniging Amphitrite en het organiseren van studentenactiviteiten. “Zo proef je op een ontspannen manier aan het ‘echte’ leven. Je leert waar jouw kracht ligt en wat je leuk vindt om te doen. Daarnaast doe je veel sociale contacten op; ik ga nu nog steeds om met de mensen die ik toen heb leren kennen. Maar het belangrijkste is dat het vooral heel leuk was om te doen.”

Foto Michel ordeman

Militaire ‘orders’
Small Business studeren was geen bewuste keuze van Michel. Als ondernemerskind (zijn vader leverde aan de horeca en zijn moeder had haar eigen lunchroom) had hij na het afronden van de Middelbare Detailhandel School net zo goed kunnen gaan werken. Maar het liep anders. “Bij de keuring voor militaire dienst keek de korporaal naar mijn cijferlijst. Met zulke cijfers moest ik gaan studeren, vond hij. De decaan die ik sprak, tipte een nieuwe opleiding: Small Business. Ik ging naar de Open Dag en het voelde goed. Zo vertrok ik, 18 jaar oud, met een volgeladen boedelbak van de Veluwe naar Haarlem. Het onbekende tegemoet. Dat vormt je, hoor. Wat dat betreft vind ik het zonde dat studenten nu, noodgedwongen, veel vaker thuis blijven wonen.”

Iedereen eigen expertise
Studeren ging hem gemakkelijk af want, zoals hij zelf zegt, als je je werk of studie met plezier doet, dan kost het geen moeite. Al ging die vlieger niet altijd op. “Ik kreeg weer Duits... dat vak heb ik zo snel mogelijk weer laten vallen. En weet je wat zo grappig is? Duits is de taal van de bierbrouwerijen, ik spreek het nu dagelijks. Zo zijn er meer vakken waar je tijdens je studie het nut niet van inziet. Wat er gebeurt in de supermarktwereld vond ik toen niet interessant maar nu verkopen we meer dan de helft van het Jopenbier in supermarkten. En dankzij het vak Administratie weet ik waar mijn financieel manager het over heeft. Door mijn generalistische basis kan ik op veel vlakken tot een bepaald niveau meepraten. Gaat het mijn pet te boven, dan zet ik specialisten in om ook op die vlakken de wedstrijd te winnen.”

Kansen pakken
Had Michel zonder Small Business een cafébrouwerij gehad? Hij schudt zijn hoofd. “Wat heel belangrijk is aan het feit dat ik Small Business heb gedaan, is dat ik er mijn vrouw, Lydian Zoetman, heb ontmoet. Nee, zonder gekheid, Haarlem heeft mijn leven veranderd en gevormd. Het heeft mij kansen geboden en richting gegeven. Als ik niet Small Business was gaan studeren, had ik geen stagegelopen bij een bierbrouwer, niet de mensen ontmoet die me enthousiast hebben gemaakt over bier, en niet in de stichting gezeten die Jopenbier op de markt heeft gebracht. Maar voor alle kansen geldt: je moet wel zelf het initiatief nemen en niet te snel opgeven. Als je ergens in gelooft, ga er dan voor en laat het maar zien. Ik studeerde af op een ondernemersplan. Die van mij ging over het concept cafébierbrouwerij. Het duurde 15 jaar maar kijk nou eens, het is me wel gelukt!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.