23
januari
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

Sollicitatietraining: in één keer geslaagd

LiSt_2022_11_17_LSF1822

Vast onderdeel van de opleiding Tuinbouw & Agribusiness aan Hogeschool Inholland in Delft is een sollicitatietraining. Vierdejaarsstudenten krijgen enkele theorielessen en gaan daarna bij een bedrijf een sollicitatie oefenen. Uiteraard pakt de ene student dit onderdeel serieuzer op dan de ander. Jesper Paauw nam het in elk geval bloedserieus, en dat leidde tot een verrassende uitkomst. Wat begon als een schoolse oefening eindigde met een arbeidsovereenkomst en zijn allereerste baan! 

‘Kennis, vaardigheden én houding’, dat zijn volgens docent Steven Kapteijn de drie voornaamste pijlers onder een succesvol leerproces. "Wij als onderwijsinstituut zijn vooral goed in staat om kennis over te brengen. Waar het aankomt op vaardigheden en houding tijdens het sollicitatieproces, is het bedrijfsleven de beste leerschool voor onze studenten. Het waardevolle van onze sollicitatietraining is dat ze concrete feedback van het bedrijfsleven krijgen."

Sollicitatiebrief
Het idee voor de training werd ontwikkeld door oud-docent Hans Ligtenberg. Voor hij zich aan de Inholland verbond maakte hij carrière in de uitzend wereld. Zijn hameren op het belang van solliciteren, en vooral een goede voorbereiding daarvan, stamt uit die periode. Toen Steven de sollicitatietraining van Hans overnam - hij is met pensioen maar als ambassadeur nog aan de onderwijsinstelling verbonden - heeft hij het idee verder ontwikkeld. De opzet is simpel in zijn eenvoud. Studenten krijgen les in het schrijven van een sollicitatiebrief en het opstellen van hun CV. Vervolgens gaan ze solliciteren op een al dan niet denkbeeldige vacature en krijgen daarop feedback van het bedrijfsleven. Steven vond o.a. Vreugdenhil Young Plants bereid om aan deze training deel te nemen. Anja Boekestijn en Marlen Smal zijn verantwoordelijk voor het HRM-beleid bij deze kwekerij in De Lier (5 locaties, 105 vaste medewerkers) en waren meteen enthousiast over het idee. Zij het wel meteen kanttekening. Marlen: "Het voorstel was om die sollicitatiebrieven plenair te bespreken, dus met een groep van 8 of 10 studenten tegelijk. Dat vonden wij minder geslaagd. Om de realiteit zoveel mogelijk te benaderen hebben we ervoor gepleit om bij ons echt één op één gesprekken te voeren."

Ook Jesper nam de training ernstig op. "Je kunt wel gaan liegen in je sollicitatiebrief, maar dan val je snel door de mand." Verder maakte hij in het eerste gesprek geen geheim van zijn ambities. Hij liet onomwonden weten na zijn opleiding bij het leliebedrijf van zijn vader (Dutch Lily Masters in Rijnsburg) aan de slag te gaan. Dat zou echter heel anders uitpakken...

Glinsterende ogen
Anja en Marlen hadden voor dit project een bestaande vacature ingezet. Ze waren op dat moment daadwerkelijk op zoek naar een medewerker voor hun projectbureau. Een spannende en aantrekkelijke functie, die de nodige reacties opleverde, waaronder drie brieven via de Inholland-training. Die van Jesper sprong er bovenuit vanwege zijn enthousiasme. Anja: "Datzelfde enthousiasme bemerkten we ook in het gesprek met hem. En wat minstens zo belangrijk is; gaandeweg het gesprek kregen we steeds meer het gevoel dat hij goed zou passen binnen de cultuur en de sfeer van ons bedrijf." Jesper z'n ogen gingen nog meer glinsteren toen hij met de manager van het projectbureau een rondleiding door het bedrijf maakte. Jesper: "Dat was wel een ommekeer. Ik zou bij mijn vader aan de slag gaan, maar ik had geen enkel idee wat ik daar zou gaan doen. Deze vacature en die gesprekken gaven mij een concreet beeld op een baan die me meteen aansprak. Toen ik die middag thuiskwam heb ik dat ook meteen thuis gezegd. Waarop mijn vader begripvol en instemmend reageerde met de mededeling dat het geen kwaad kan om ergens anders te gaan kijken."

Dat Jesper serieuze belangstelling had voor de baan was ze ook bij Vreugdenhil niet ontgaan. Een week nadat de sollicitatietraining formeel was afgerond besloten ze Jesper gewoon te bellen en op de man af te vragen of hij nog interesse had. De afloop was dat hij niet veel later zijn eerste contract tekende.

Leerzaam
Betrokken partijen kijken met voldoening terug op het project, dat inmiddels een vervolg heeft gekregen. Inholland heeft in Flynth Accountants en RijkZwaan nieuwe bedrijven gevonden die er ook aan gaan meewerken. Een welkome verbreding, noemt Steven het. "Het betekent ook wat minder belasting voor de deelnemende bedrijven. Zoals ze het bij Vreugdenhil hebben aangepakt betekent een flink tijdbeslag". Dat hebben ze er graag voor over, reageert Anja: "Elke brief grondig lezen, gesprekken voorbereiden en voeren, en elke deelnemer na afloop een persoonlijke mail sturen met tips en suggesties voor zijn of haar brief en CV kost inderdaad de nodige tijd. Aan de andere kant leren wij er als bedrijf veel van. Hoe jonge mensen naar onze sector kijken en hoe wij ze voor een baan daarin kunnen interesseren."

Jesper rijdt nu dagelijks fluitend van Rijnsburg naar De Lier. Het ene moment buigt hij zich daar over bouwtekeningen voor een toekomstige uitbreiding en het volgende moment verdiept hij zich in tijdregistratie of een logistiek probleem. "Mijn opleiding zat meer in de richting van management dan van teelt, en dat komt in deze baan goed tot zijn recht."

Steven neemt Jesper soms als voorbeeld om een nieuwe lichting studenten op het belang van de sollicitatietraining te wijzen. "Zo zie je maar; het kan je een baan opleveren. Maar er zijn nog andere factoren die meetellen. Veel studenten uit tuinderskringen hebben het idee straks bij hun vader of hun oom aan de slag te gaan. De dynamiek in de sector is echter ook dat bedrijven een andere koers moeten gaan varen. Soms zelfs moeten stoppen. Dan is het goed om tijdig te ontdekken wat er nog meer is, voor het geval je stip op de horizon ineens verandert. En ook als je straks wél het bedrijf van pa overneemt is het handig als je weet hoe het er in sollicitatiegesprekken en aan de andere kant van de tafel aan toe gaat. Benader die training dan zo, daar word je niet stommer van."