Haarlem,
27
augustus
2021
|
09:10
Europe/Amsterdam

Spetterende start bij Introweek 2021 Inholland Haarlem

Eerstejaarsstudenten ontmoeten elkaar met een grote glimlach

Er klinkt gezellige muziek, de zon straalt en vanaf de foodtrucks komen verleidelijke geuren van nachos, friet en burgers. Rondom de zit- en statafels zijn eerstejaarsstudenten in gele en rode shirts met elkaar in gesprek, terwijl er in plukjes nieuwe groepjes bijkomen die met een foto-opdracht de omgeving hebben leren kennen. Er klinken lachende stemmen en fanatieke kreten vanaf de tafelvoetbaltafels. Alles ademt de sfeer van een festival, op het plein voor de ingang van Hogeschool Inholland Haarlem. En laat dat nou precies het idee geweest zijn van de organisatie van de Introweek 2021.

Uiteraard is daarbij rekening gehouden met de geldende coronabeperkingen, waarbij er vooral is ingezet op wat wél mogelijk is. De groepsgrootte is bijvoorbeeld beperkt, waarbij wordt gerouleerd tussen verschillende activiteiten. Zo zijn de studenten van Creative Business in en om de sporthal bezig met tafeltennis en tafelvoetbal van MJ Tafeltennis, terwijl ze elkaar ondertussen (beter) leren kennen. Zoals Tess en Emily, die elkaar nog niet kenden en net een potje tafelvoetbal hebben afgerond. "Het is zo leuk om zoveel nieuwe mensen te ontmoeten, en dan niet vanaf een schermpje maar gewoon échte gezichten zien. Iedereen is hier natuurlijk nieuw en staat er enorm voor open om met elkaar in contact te komen, zo leuk!".

Bloed, zweet en tranen
Ondertussen galmen op het Centre Court (binnenplein) liedjes als Bloed, zweet en tranen van André Hazes en Oya Lélé van K3 tegen de muren. De studenten Business Studies worden – nadat ze eerst de quiz ‘ballonnetje omhoog, ballonnetje omlaag’ hebben gedaan – opgezweept door Kenneth & Andor om mee te zingen met de karaoke. Kenneth en Andor, zelf ook Inholland-studenten, zijn gekleed in een zilveren en gouden glitterpak en weten de sfeer er goed in te krijgen. Daarbij ondersteund door zowel het Onafhankelijk Heeren- als het Onafhankelijk Dames Dispuut Carpe Noctem (O.H.D.C.N. en O.D.D.C.N.). De studenten hebben er al een hele dag op zitten, maar gaan opgepept door de muziek en presentatoren energiek door naar het volgende onderdeel.

Zo volgen alle opleidingen hun eigen programma, georganiseerd door de bij de opleiding horende studievereniging. Daarbij staat steeds het leren kennen van de stad en de omgeving, van de hogeschool en de opleiding maar vooral ook het leren kennen van elkaar centraal. Zo vertelt Anouk van den Berg, voorzitter van de Introweek namens Röntgenius (opleiding MBRT): "We krijgen onwijs veel leuke reacties en er is echt heel veel positieve energie. De nieuwe studenten doen enorm hun best om elkaar te leren kennen, ook studenten buiten hun eigen groepje. Vaak hebben ze elkaar al wel via Teams leren kennen, maar we horen nu heel veel terug dat ze het zo fijn vinden om elkaar, ondanks dat je aan allerlei regels vast zit, nu echt kunt zien en ontmoeten."

Helemaal los
Hoe belangrijk dat is, onderstreept ook Thirza Houweling, vierdejaarsstudent Sportkunde die ‘hoofdleider’ is van de intro van haar opleiding georganiseerd door de studievereniging MoveMental. Samen met een team van vijftien mensen verzorgt ze de organisatie en uitvoering van de intro, waarbij de IJsbaan Haarlem als uitvalsbasis wordt gebruikt. In hun programma staan veel (sport)opdrachten, met name gericht op teambuilding. "Toen ik begon met de opleiding heb ik tijdens de Introweek heel veel verschillende mensen leren kennen en daar heb ik eigenlijk ieder studiejaar wel weer wat aan gehad, omdat de klassen elk jaar veranderen. Voor deze groep studenten geldt nog veel meer dat ze er echt aan toe zijn om weer mensen te ontmoeten. Dat geeft een hele goede sfeer en maakt dit echt een hele leuke groep. Op de eerste middag was iedereen al helemaal ‘los’, dat duurt meestal wel wat langer."

Door het uitgespreide programma zijn de studenten in heel Haarlem en omgeving te zien, met een enorm breed aanbod aan activiteiten. Variërend van inhoudelijk/serieus tot en met ontspanning/kennismaking. Zo stond er in de Pathé-bioscoop een gastcollege van Willem Schieveld, manager Paradiso Amsterdam op het programma, gingen studenten suppen door de grachten, was er een Crazy 88 en Levend Stratego in de stad, kregen studenten een rondleiding langs kroegen en restaurants in de Haarlemse binnenstad, gingen meerdere opleidingen naar het strand, waren er pubquizzen en oudhollandse spelen, werd er gebowld en gestreetjumpt en ga zo maar door. Eigenlijk kan het niemand in en om Haarlem zijn ontgaan dat het hbo van start is gegaan.

Energie en voldoening
Een bomvol programma dus om de nieuwe studenten van Inholland Haarlem een warm welkom te geven. Thirza: "Het is voor ons als organisatie flink aanpoten, de afgelopen weken ben ik zo ongeveer 24/7 aan het bellen en mailen geweest. Maar dat is het allemaal waard als je zoveel energie terugkrijgt van de studenten, dat geeft zoveel voldoening. Het is echt een zeer geslaagde Introweek."

De Introweek in Haarlem is georganiseerd door:
> De vijf studieverenigingen Personalia (opleidingen Pabo en Social Work), Röntgenius ( Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken), Lepidoptera (Informatica en IT) en Virplaca (Bouwkunde en Bouwmanagement & Vastgoed) en Voluptuaria (Tourism Management), in samenwerking met studentenkroeg ’t Haerlems Studenten Gildt en de studentenroeivereniging Amphitrite.

> Creatro voor de opleiding Creative Business.

> Onafhankelijk Heeren Dispuut Carpe Noctem voor de opleidingen Business Studies, Finance & Control en Ad Business Studies Logistiek.

Lees ook: Studenten genieten van introductieweek: "Opluchting dat we weer alles doen samen" - NH Nieuws

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.