Delft,
26
mei
2021
|
07:09
Europe/Amsterdam

Stage in de VS: 'Een ontzettend gave ervaring, die ik iedereen zou aanraden'

Stage Amerika 3

Stage lopen in het buitenland: fijn als dat weer volledig kan! Een buitenlandse ervaring is namelijk de perfecte gelegenheid om een andere taal te leren, kennis te maken met nieuwe culturen én vakkennis uit te breiden. Ook Mark van der Voort, student Tuinbouw & Agribusiness, wilde deze ervaring meemaken. In zijn derde jaar liep hij een halfjaar stage bij Green Circle Growers in Ohio, het middenwesten van Amerika. “Bij de start van mijn studie wist ik het al: ik wil naar het buitenland.”

Mark komt zelf uit Wateringen. Hij heeft altijd al veel affiniteit met de tuinbouw gehad. Zijn vader had vroeger een eigen bedrijf in deze sector. Na de middelbare school had Mark toch wel veel twijfels met welke opleiding hij wilde starten. “De economische opleidingen leken mij ook heel interessant. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor de opleiding Tuinbouw & Agribusiness in Delft. Dit is veel gespecialiseerder op een bepaald vakgebied.” De eerste twee jaar van de opleiding verliepen goed, de focus ligt vooral op de theorie, aldus Mark. Vanaf het derde en vierde jaar gaat de tuinbouwstudent veel meer de praktijkkant op, mede door stages.

Twee eisen
In het derde jaar staat de stage voor de deur. Mark had voorafgaand twee belangrijke eisen opgesteld: de voorkeur voor een stage bij een kweker én dat hij genoeg tijd zou krijgen om zijn opdracht goed uit te werken. “Omdat ik al vrij vroeg wist dat ik stage wilde lopen in het buitenland ben ik op tijd gaan zoeken. Daarom ben ik eerst begonnen met het uitwerken van zowel een Nederlands als Engelstalig cv en motivatiebrief. Vervolgens ben ik mijn netwerk gaan benaderen met de vraag of zij buitenlandse connecties hebben.” Na veel brieven te hebben geschreven legt hij via via contact met een orchideeënkweker in Ohio, Amerika. Zij zochten nog een student en hadden een leuke opdracht liggen.

Een hoop rompslomp
“Je zou denken; die stage is binnen, vliegticket boeken en op naar Amerika. Maar niets is minder waar. Als je naar Amerika gaat, moet er heel veel worden geregeld voor een visum. Dit kost een hoop tijd en werk, daarvoor hebben we een Nederlandse organisatie ingehuurd die mij hierbij heeft geholpen.” Nadat alle visums geregeld waren en het vliegticket was geboekt, was het eindelijk zo ver: op naar Amerika. Mark vloog op Columbus, de hoofdstad van Ohio. Eenmaal aangekomen, verbleef hij twee dagen in een hotel bij het vliegveld. Daar kreeg hij een introductie ter oriëntatie op het land Amerika.

“Je krijgt in twee dagen tijd een cursus hoe alles in Amerika te werk gaat. Van belastingen, papierwerk tot visums; alles komt aan bod. Ik heb in twee dagen tijd ook veel internationale studenten leren kennen; dat was echt heel leuk.” Na twee dagen is Mark opgehaald door iemand van Green Circle Growers en zijn ze naar de kweker gereden. Daar verbleef Mark in een groot huis, speciaal voor studenten. “Dit huis was eigenlijk voor twaalf man, maar ik verbleef er met één Amerikaan. We hadden dus heel veel ruimte. Daarnaast kregen we ook een auto tot onze beschikking. Dit is wel echt nodig in Amerika, alles ligt ook zo ver uit elkaar.”

Tripje naar Chicago
Na een paar dagen bijkomen ging de stage van start. Mark zijn opdracht stond in het teken van het optimaliseren van een beoordelingssysteem. Hierdoor kwam hij veel in aanraking met data. “Ik vond het een hele leuke opdracht. Na mijn stage heb ik nog veel contact gehad met de teeltmanager, hij vertelde mij dat ze nu veel gebruikmaken van mijn aangedragen oplossingen.” Buiten zijn stage wilde Mark ook graag veel steden in Amerika verkennen. Helaas had hij ook last van de coronapandemie, waardoor hij niet veel wegging. “Ik ben uiteindelijk met een huisgenoot naar Chicago gereden, die kwam daar vandaan. Het was heel leuk om door de stad te lopen en we hebben ook bij zijn gezin gegeten. Dit was echt heel bijzonder om te zien hoe dat er allemaal daaraan toeging. Daarnaast ben ik met een collega naar een schietbaan geweest. Hij was gek op wapens. Ik vond het wel echt hele grote dingen, maar ook dit was wel een hele bijzondere ervaring die ik niet gauw vergeet.”

Eten in de auto
Tijdens zijn stage merkte Mark toch wel veel verschil in cultuur. Zo viel het hem op dat Amerikanen veel minder direct zijn dan Nederlanders. “Ze zijn veel genuanceerder, dit leverde soms wel wat onduidelijkheden op. Ook mijn Nederlandse manager in Ohio had het daar soms lastig mee.” Daarnaast was Mark gewend vanuit Nederland om tijdens de pauzes met elkaar gezellig te zitten en bij te kletsen over het werk. “Er hing hier wel een andere sfeer. Iedereen was heel erg op zichzelf, soms aten collega’s alleen in de auto.”

Staat goed op je cv
Mark is op dit moment bezig met zijn afstudeerstage bij Bunnik Plants in Bleiswijk. Zijn reislust is hij zeker nog niet kwijt en het zou hem heel leuk lijken om uiteindelijk bij een organisatie terecht te komen waarbij er contacten zijn met internationale leveranciers. Maar waarom nu een stage in het buitenland? Mark raadt het van harte aan: “Het is een ontzettend gave ervaring, waarbij je veel nieuwe mensen en culturen leert kennen. Daarnaast leer je er zoveel van, je wordt er een zelfstandig persoon van. Tot slot staat het heel goed op je cv!”

Nieuwsgierig geworden naar de opleiding? Lees alles over Tuinbouw & Agribusiness

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.