Haarlem,
28
januari
2022
|
10:25
Europe/Amsterdam

Studentadviseurs bieden een ander perspectief aan de Pabo

'Wij kunnen studenten op een laagdrempelige manier helpen en tegelijk het studieproces verbeteren’

Groepsgesprek

De Pabo-opleidingen van Hogeschool Inholland werken momenteel hard om studentparticipatie uit te breiden. Onder andere door de inzet van studentadviseurs om beleid mee te ontwikkelen en het management te adviseren, en door de inzet van studentcoaches als activiteit in het Nationaal Programma Onderwijs. Drie studentadviseurs van verschillende locaties en een studentcoach vertellen over hun rol en ervaring. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal, maar wél hetzelfde doel: studenten helpen. 

Bij de Pabo laten we studenten steeds meer meedenken met de opleiding. Per locatie is er één student die de rol van studentadviseur op zich neemt. Als studentadviseur kun je vanuit het oogpunt van de student bijvoorbeeld input geven of deelnemen aan panelgesprekken. Naast de studentadviseurs hebben we ook studentcoaches en -buddy’s als onderdeel van het Nationaal Programma Onderwijs. Studenten die hulp nodig hebben met hun studie kunnen terecht bij andere studenten die al wat verder zijn in hun opleiding. Op 17 januari 2022 konden studentadviseurs, studentcoaches en -buddy’s deelnemen aan een online studentparticipatiebijeenkomst (professionaliseringsdag). De dag bestond uit een korte kennismaking, meer helderheid over je rol en het laatste onderdeel ging over hoe je goed feedback kunt inzetten. 

Rianne

Rianne Offerhaus-van Groningen
De studentadviseur van locatie Dordrecht is Rianne (42). Ze zit in het tweede jaar van de duale flexibele Pabo en is moeder naast haar studie. “Na jaren in ons eigen bedrijf te hebben gewerkt, was ik klaar voor een nieuwe uitdaging. Daarnaast heb ik leerkracht altijd al een belangrijk beroep gevonden en vind ik dat ook echt bij mij als persoon passen. Toen de vacature van studentadviseur online kwam, wist ik als aankomende leerkracht dat dit iets voor mij was. In het eerste leerjaar miste ik wat informatie bij het opstarten van de opleiding en liep ik tegen diverse dingen aan. En toen dacht ik: wat is er nou mooier dan dit van binnenuit aanpassen/veranderen? Dat heb ik ook gedaan, want we zijn met de studentadviseurs van alle vijf de locaties bezig met een advies aan het DMT over een locatie-overstijgende handleiding voor jaar één tot vier. Ook zijn we bezig met een advies over keuzeonderwijs/profilering. Het meedenken over de kwaliteit van de opleiding om het onderwijs voor de student te verbeteren geeft mij een voldaan gevoel. Tijdens vergaderingen wordt er regelmatig gevraagd naar mijn mening of feedback, vanuit de positie van de student. Dan wordt er gevraagd: hoe zie jij dat voor je of lopen de studenten daar ook tegenaan? Je wordt als studentadviseur écht serieus genomen.”

Lisanne

Lisanne Schippers
Lisanne (21) zit in het derde jaar van de voltijd Pabo. Sinds dit schooljaar is zij studentadviseur voor de locatie Rotterdam. “Ik wilde graag wat doen voor mijn opleiding - daarnaast ben ik ervan overtuigd dat het heel belangrijk is om verbonden en betrokken te zijn bij je opleiding. Als de studentparticipatie hoog is, dan willen studenten daadwerkelijk wat bijdragen. En dat is alleen maar goed voor de voortgang van hun studie.” 

 “In mijn korte tijd als studentadviseur merkte ik dat studenten in de praktijk niet zo snel naar een docent stappen met een mening. Dus daar kom ik om de hoek kijken. Studentadviseurs kunnen bijvoorbeeld studenten op een laagdrempelige manier helpen en tegelijk het studieproces verbeteren. Voor een docent is het soms lastig om te kijken naar een situatie vanuit het oogpunt van een student. Wij, als studentadviseurs, kunnen dat perspectief goed bieden. We werken bijvoorbeeld locatiegericht mee aan panelgesprekken. Uit die gesprekken halen we weer informatie, waarmee we denken de opleiding op verschillende onderdelen te kunnen verbeteren. Met deze informatie gaan we in gesprek met de kwaliteitsmedewerker en zo vinden er hopelijk veranderingen in de kwaliteit van onderwijs plaats.” 

Ferry

Ferry de Ruijter
Voor Ferry (38) is zijn rol als studentadviseur nog nieuw. In de tweede week van januari 2022 is hij voor locatie Alkmaar aan het werk gegaan. Ferry zit in het tweede jaar van de Pabo deeltijd en heeft hiervoor twintig jaar als kok in de keuken gewerkt. Na al die jaren was het tijd voor iets nieuws. “Na de les hoorde ik dat ze nog een studentadviseur voor onze locatie zochten. Dat leek mij wel wat; ik vind het erg leuk om bepaalde dingen beter te maken en mee te denken. Ook wil ik graag studenten die op een latere leeftijd weer zijn gaan studeren, zoals ikzelf, handvatten bieden tijdens de opleiding. Gelukkig kan ik dat nu. Elke studentadviseur heeft een thema gekregen waar hij zich op gaat richten. Voor mij is dat: samen opleiden. Binnenkort zijn de panelgesprekken en dan kan ik daarin meepraten over mijn thema. Ook ben ik betrokken bij de nieuwe inrichting van het studieloopbaantraject. Dat zijn een paar mooie projecten om mee te starten als studentadviseur.”

Deedee

Deedee Dienske
Deedee Dienske (18) is studentcoach en zit in het tweede leerjaar van de voltijd Pabo in Haarlem. Ze zag de oproep voor studentcoach voorbijkomen en bedacht zich dat ze het zelf ook wel handig had gevonden om hulp te krijgen van iemand die al een jaar Pabo had gedaan. Daarnaast vindt Deedee het altijd leuk om mensen te helpen, vandaar dat ze ook leraar wil worden. “Naderende tentamens of planningen maken: ik heb het zelf allemaal meegemaakt en doe het nog steeds. Voor mij ging het best makkelijk, maar ik snap wel dat het voor studenten lastig is. Daarom wil ik ze helpen met de voorbereiding van een verslag of tentamen. Studenten horen via hun mentor wanneer de andere studentcoaches en ik een bijeenkomst inplannen. Als ze hulp van ons willen, dan kunnen ze zich via de mail bij aanmelden. Tot nu toe krijg ik elke dag wel één mail van een student om een afspraak in te plannen. Mede daardoor zie ik dat de hulp van de studentcoaches echt effectief is!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.