Alkmaar,
13
september
2018
|
10:27
Europe/Amsterdam

Studenten begeleiden scholieren bij First Lego League

De komende tijd wordt er keihard toegewerkt naar de regiofinale FIRST® LEGO® League. 18 teams van jonge scholieren uit Noord-Holland Noord programmeren en bouwen robots onder begeleiding van Alkmaarse studenten van de opleiding Technische Informatica en van de Pabo. Ook ouders en leerkrachten van de basisschool en uit het voortgezet onderwijs zijn een drijvende kracht achter de robotbouwers. Het thema dit jaar van de FIRST®LEGO® League is Into Orbit. Woensdag 12 september gaf ruimtevaartdeskundige Erik Laan van Eye on Orbit het startsein bij de kick-off van de robotwedstrijd bij Hogeschool Inholland Alkmaar.

Erik Laan verzorgde tijdens de middag van de kick-off ook een van de workshops: hij speelt het spel Interplanetary Abundance met de teams met VR-brillen.

De FIRST® LEGO® League is een unieke internationale roboticawedstrijd voor kinderen van 9 t/m 14 jaar en biedt hen de mogelijkheid om in teamverband op een leuke en uitdagende manier in aanraking te komen met techniek. De komende periode gaan 18 teams van scholen uit Noord-Holland aan de slag met het zelf bouwen van robots. De leerlingen presenteren uiteindelijk tijdens de regiofinale op 21 november van de internationale wedstrijd hun kunsten qua robot design, teamwork, onderzoek, presentatie en projectplanning.

Workshops
Na de kick-off namen de scholieren deel aan drie verschillende workshops. Van uitleg over ruimtevaart, missie en projectuitleg tot een workshop programmeren gegeven door studenten Luuk Bolding en Stijn Kamp, tweedejaars studenten Technische Informatica. Vijftig eerstejaarsstudenten van deze opleiding doen tijdens de kick-off zelf kennis op over programmeren en de techniek achter het robot bouwen. Zo maken de studenten direct kennis met de leerlingen die zij de komende tijd op de scholen gaan begeleiden. Docenten Technische Informatica zijn ook aangesloten en houden vinger aan de pols. De studenten gaan tot aan de finale een paar keer naar de teams op de scholen om de wedstrijd te begeleiden.

Scholen
De volgende scholen nemen deel aan de robotwedstrijd: Bonhoeffer College uit Castricum, An Nasr Alkmaar, De Fonkelsteen uit Heerhugowaard, De Rietvink uit Zaandam, Kangoeroegroep van de stichting Agora uit Assendelft, J.D. van Arkelschool uit Broek op Langedijk OBS Atalanta uit Heerhugowaard en CSG Jan Arentsz uit Alkmaar, De Branding uit Den Oever, De Hasselbraam uit Heerhugowaard, drie deelnemende scholen van Stichting Tabijn en vier teams van Het Kompas uit Alkmaar.

Finale
De regiofinale van de First Lego League is op woensdag 21 november in de middag bij Hogeschool Inholland Alkmaar aan de Bergerweg. De regiofinale Noord-Holland Zuid vindt een week eerder, op 14 november, plaats bij Inholland Haarlem. Beide finales beloven weer een ware happening te worden. De scholieren gaven bij de kick-off van de First Lego League aan er veel zin in te hebben.

In Haarlem zorgen studenten en docenten van de opleidingen Informatica, Pabo en Creative Business: Media en Entertainment Management (MEM) samen voor de organisatie en een goede begeleiding van de leerlingen. Er nemen 140 leerlingen van 13 scholen deel aan deze regiofinale.

Er kunnen voor Alkmaar nog teams bij. Nieuwe teams kunnen zich nog tot het einde van de maand informatie opvragen en aanmelden bij Hogeschool Inholland Alkmaar via Miriam Lof, E: miriam.lof@inholland.nl. Opgeven gaat in de eerste plaats via www.firstlegoleague.nl.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.