Alkmaar,
17
september
2020
|
14:09
Europe/Amsterdam

Studenten bij terugblik Miljoenennota

'Wij hebben stageplaatsen nodig!'

Alkmaarse studenten Anouk van der Kruk, Martijn Brouwer en Thijs Groot zaten op 16 september al vroeg klaar bij Inholland Alkmaar voor het Miljoenenontbijt. Het jaarlijkse event dat terugkijkt op de Miljoenennota ging dit jaar online via een live-uitzending. Centraal thema voor de studenten: hoe kom ik in deze tijd aan een stageplaats.

Op Prinsjesdag maakte het kabinet haar plannen bekend. Een dag later, op 16 september, organiseerden Hogeschool Inholland, Rabobank en partners VNO-NCW Noordwest-Holland, BDO Accountants en Adviseurs, Ondernemend Regio Alkmaar, NH Media/AT5 en NH Next het Miljoenenontbijt. Het moment waarop wordt ingegaan op de Miljoenennota en de invloed daarvan op onze regio Noord-Holland Noord.

De online, live-uitzending kwam vanuit Theater de Kampanje in Den Helder en had interessante tafelgasten. Onze studenten deden vanuit Inholland Alkmaar via een onlineverbinding mee.

De studenten vertelden tijdens het rondetafelgesprek onder meer over het vinden of juist niet vinden van een stageplek. Anouk, student Technische Bedrijfskunde: “Het stage event Mix & Match dat samen gaat met Connect2Business op 19 november, is wat we nodig hebben in deze tijd. Een digitaal event waar studenten en bedrijven met elkaar in contact komen. De nieuwe editie wordt groter dan ooit door de samenwerking met Connect2Business het stage event van de economie-opleidingen. Het is best lastig om een stage te vinden in coronatijd. Mix & Match x Connect2Business is nu nog belangrijker dan voorheen!”, vertelt Anouk.

Martijn, ook student Technische Bedrijfskunde, is nog op zoek naar een geschikte hbo-stage en deed een oproep aan de deelnemers van het online miljoenenontbijt. “Ik zou in China gaan afstuderen, alles was rond en toen kwam corona. Op zoek naar een nieuwe stageplaats zie ik dat bedrijven druk zijn, geen tijd een ruimte hebben voor stagiaires. Ik ben nog steeds op zoek naar een stage, aldus Martijn.

Thijs die in het laatste jaar van de opleiding Business Studies zit, vertelde hoe studeren in coronatijd eruit ziet. Dat is volgens hem niet altijd makkelijk. “Hoe blijf je geconcentreerd en waar vind je gezelligheid? Met de studievereniging Business Finance & Law (SV-BFL), waar ik bestuurslid van ben, zoeken we de interactie met onze studentleden. Dat doen we nu digitaal.”

Hij vult aan: “We hebben veel geluk gehad dat het stage event Connect2Business nog net fysiek door heeft kunnen gaan in maart. Daar hebben we geluk mee gehad als studenten. En toen moest alles om. Er werd snel geschakeld. Het onderwijs is snel omgegaan, in één week volgden we online onderwijs. Daar was ik zeer over te spreken. Na verloop van tijd raak je wel uitgekeken op online onderwijs. Je ziet elkaar niet meer en je kijkt steeds naar een zwart scherm. Dat brengt concentratieproblemen met zich mee. Als studievereniging BFL is het best wel lastig om de interactie met je studentenleden te vinden. We zoeken de verbinding digitaal. Afgelopen vrijdag hebben we een mooi digitaal event, namelijk de Toekomstborrel en een pub quiz met 60 studenten.”

download
Miljoenenontbijt en Prinsjesdag trailer

De tafelgasten gaven verder toelichting op verschillende punten van de Miljoenennota. Wat betekent de nota voor Noord-Holland Noord? Menno Middeldorp van Rabo Research benoemde het zo: “Alle sectoren voelen de impact van corona.”

Rudmer Heerema, Tweede Kamerlid voor de VVD, verbaasde zich over het feit dat er maar één kamerlid uit Noord-Holland Noord in Den Haag zit. Piet Renses, Algemeen Directeur VWE Automotive, had een ander punt: “Als we blijven thuiswerken dan moeten we misschien onze kantoren als een clubhuis gaan zien.”

Richard Oerlemans, directeur Hogeschool Inholland Alkmaar: “Als we nou zien dat Noord-Holland Noord een witte vlek is in Den Haag en aan studenten en professionals vragen: wat is je talent, waar ligt je passie? En als dat talent er in deze regio is, dan is het een kwestie van mouwen opstropen en het samen doen. Samenwerken, het samen doen en over de sector-grenzen heen kijken. Dat is onze uitdaging en ook onze passie. Ik ben benieuwd waar het toe kan leiden!”

Tafelgasten vanuit Theater de Kampanje in Den Helder

  • Rudmer Heerema (Tweede Kamerlid namens de VVD)
  • Ralph van Soomeren (Directievoorzitter Rabobank Alkmaar e.o.)
  • Jeroen Veerman (Voorzitter VNO-NCW Noordwest-Holland)
  • Menno Middeldorp (Rabo Research)
  • Richard Oerlemans (Vestigingsdirecteur Hogeschool Inholland Alkmaar)
  • Piet Renses (Algemeen Directeur VWE Automotive)

Gasten vanuit Hogeschool Inholland Alkmaar

  • Anouk van der Kruk (student Technische Bedrijfskunde, bestuurslid studievereniging TBK)
  • Martijn Brouwer (student Technische Bedrijfskunde)
  • Thijs Groot, (student Business Studies, bestuurslid studievereniging BFL)

Dit interactieve programma stond onder leiding van Marjan Deurwaarder van NH Media.

Je kunt het Miljoenenontbijt hieronder terugkijken! 

Virtueel miljoenenontbijt Noord-Holland Noord from Kbaal on Vimeo.

Dit Miljoenenontbijt is georganiseerd door Hogeschool Inholland in samenwerking met VNO-NCW Noordwest-Holland, BDO Accountants en Adviseurs, Rabobank Alkmaar, Ondernemend Regio Alkmaar, NH Media/AT5 en NH Next.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.