Haarlem,
20
juli
2021
|
10:02
Europe/Amsterdam

Studenten Business Studies afgestudeerd bij 3D Makers Zone

Het afgelopen halfjaar liepen Sem en Nils, studenten Business Studies bij Inholland Haarlem, hun afstudeerstage bij 3D Makers Zone (3DMZ) in Haarlem. Sem deed een marktonderzoek onder mkb-bedrijven en Nils een behoefte-onderzoek naar een Marktentreestrategie van de Smart Makers Academy. Allebei hebben ze hun onderzoek succesvol afgerond en zijn ze geslaagd voor hun opleiding. “We kenden 3D Makers Zone al van onze studie. We hebben hier veel geleerd over nieuwe technologieën zoals 3D-printing, IoT, Robotisering en Sensoring.”

Sem heeft een marktonderzoek gedaan onder mkb-bedrijven. 3DMZ wil een ondersteuningspunt opzetten dat het mkb helpt bij digitalisatie en nieuwe technologieën. Sem: “Met een enquête onder meer dan 65 ondernemingen heb ik de digitalisatie, wensen en behoeften op dit gebied in kaart gebracht. Meer dan 95% van alle ondervraagden willen graag ondersteuning bij de inzet van slimme technologieën. Ze gaven hierbij aan dat Robotica, 3D-printing, Cybersecurity en Internet of Things het meest een rol zouden kunnen spelen binnen het bedrijf. Met deze resultaten kan 3DMZ het aanbod van het programma beter afstemmen op de vraag.”

Digital Innovation Hub
Digitalisatie en industrie 4.0 spelen een steeds belangrijkere rol bij het efficiënter functioneren en het versterken van het verdienmodel van bedrijven. Door de toenemende aandacht voor digitalisatie binnen de vaak grotere bedrijven zien overheden dat de ontwikkelingen voor het mkb te snel gaan en/of te kostbaar zijn. En dat is zonde, want door achterstand in het gebruik van slimme technologieën missen deze ondernemers kansen. 3DMZ wil hier samen met de andere Smart Industry fieldlabs en regionale kennisinstellingen verandering in brengen door een Digital Innovation Hub in te richten.

Marktentreestrategie Smart Makers Academy
Nils deed onderzoek naar een Marktentreestrategie van de Smart Makers Academy. Nils: “Ik onderzocht de behoefte onder de potentiële doelgroep van de Metroleerlijn en gaf advies hoe de Academy de markt kan betreden met nieuwe Metroleerlijnen. In 2020 is de Smart Makers Academy van start gegaan met een nieuw Metrolijn leerconcept voor vakmannen, docenten, opleiders en managers. Deze Smart Makers Academy Metro voert je langs korte stops waar je in korte tijd met online webinars je kennis van digitale slimme technologie kunt vergroten. Hier is zeker behoefte aan, want medewerkers van bedrijven en instellingen gaan vaak niet zelf actief op zoek naar innovaties. Ik heb geadviseerd om in de communicatie de focus te leggen op het informeren van het management.”

Wat heb je geleerd van je afstudeerstage?
“Inhoudelijk heb ik bij 3DMZ veel geleerd over nieuwe technologieën”, vertelt Sem. “Ook ben ik vaardiger geworden in communicatie door zakelijke e-mails, interviews en gesprekken met bedrijven. Bovendien heb ik geleerd om betere analyses en rapporten te schrijven.” Nils vult aan: “Er liepen 10 stagiairs van verschillende opleidingen tegelijk stage in de loods bij 3DMZ. In de laatste week hadden we Open podium en moesten alle stagiairs hun afstudeeropdracht presenteren. Het was erg leuk en goed om van iedereen te zien waar ze mee bezig zijn geweest.”

Studiekeuze en next steps
Wat vond Sem van zijn studie en wat gaat hij nu doen? “Business Studies is een brede opleiding met leuke docenten en opdrachten. Je krijgt een goede basis, van alle aspecten krijg je wat mee. Ik heb in de derde gekozen voor de afstudeerrichting 'Ondernemen'. Ik ga nu eerst een jaar werken en reizen door Azië. Ik had een bijbaan in de horeca, maar zoek nu iets wat meer in lijn ligt met mijn studie. Na dit jaar ga ik misschien nog een master doen om me te verdiepen.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.