Rotterdam,
28
mei
2019
|
06:30
Europe/Amsterdam

Studenten helpen ambities wethouder Grauss waar te maken

Werkbezoek bij Inholland Rotterdam over armoedebestrijding en schuldenaanpak

Wethouder Michiel Grauss, verantwoordelijk voor de portefeuille armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg, bracht op 20 mei een werkbezoek aan Hogeschool Inholland Rotterdam en Rechtswinkel010. Hij sprak met studenten en docenten over de bijdrage die de hogeschool zou kunnen leveren aan laagdrempelig juridische hulpverlening en schuldproblematieken in de stad. Ook ging hij in gesprek met lectoren over de bijdrage van onderzoek. 

Leestijd +- 2 minuten

Tafelgesprek
In een tafelgesprek met Guido Walraven, Inholland-lector Dynamiek van de Stad, en met Toby Witte, lector bij Hogeschool Rotterdam sprak de wethouder over de mogelijkheden van onderzoek vanuit de werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid en de regionale Vitale Delta (waarbij Inholland samenwerkt met Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Leiden). Daarnaast sprak hij met twee studenten die zich in het kader van hun afstuderen bezighouden met de problematiek van burgers rond armoede en schulden, vooral met de rol van woningcorporaties en deurwaarders. De wethouder was zeer geïnteresseerd in de resultaten van het onderzoek en vroeg door over mogelijke aanbevelingen voor beleid en praktijk. 

Spreekuren bij de VraagWijzer
Vanaf volgend studiejaar zal Rechtswinkel010 bij de VraagWijzer van de gemeente Rotterdam spreekuur gaan draaien. Een hele mooie samenwerking waarbij wij studenten Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten door middel van ‘leren in de praktijk’ hun competenties kunnen ontwikkelen. De studenten gaan een spreekuren draaien bij de VraagWijzer van de gemeente voor ondersteuning op sociaaljuridisch vlak. De VraagWijzer is een gratis loket waar bewoners hulp krijgen met bijvoorbeeld het lezen en opstellen van ingewikkelde brieven, juridische kwesties, of vragen over geld.

De Rechtswinkel010
Afke Theunissen, docent sociaaljuridische dienstverlening en gepromoveerd op schuldhulpverlening is voortrekker bij de vernieuwing van Rechtswinkel010 van Inholland Rotterdam. De Rechtswinkel010 wordt bemand door studenten en is een plek waar bewoners en ondernemers in de regio terecht kunnen voor gratis advies en bijstand bij vraagstukken op sociaaljuridische gebied. Samen met studenten sprak wethouder Grauss met veel interesse over de huidige casussen waar de studenten aan werken. Denk aan zaken over boetes, bezwaren huurzaken of belastingkwesties. Ook kwam de samenwerking aan bod met de gemeente en de wens om Rechtswinkel010 beter op de kaart te zetten in de stad en dus ook meer bewoners te helpen.

Selma Oonk en Jay Ramautar volgen beiden de opleiding HBO-Rechten en werken in Rechtswinkel010: ‘We draaien zelfstandig deze winkel maar we krijgen natuurlijk wel hulp van docenten bij oplossen van juridische problemen. Voor een grote groep mensen is het prettig om door ons geholpen te worden. Denk aan kleine winkeliers of verenigingen. Ons advies is laagdrempelig en we staan dicht bij de mensen. We leren vooral veel van het directe contact met de klant en hoe belangrijk het is om klanten op hun gemak te stellen.’

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.