Alkmaar/Haarlem,
18
september
2019
|
09:30
Europe/Amsterdam

Studenten leiden robotwedstrijd First Lego League in goede banen

Jonge robotbouwers werken de komende tijd keihard om zich voor te bereiden op de regiofinale FIRST® LEGO® League met City Shaper als thema. Teams van scholieren uit Noord-Holland Noord & Zuid programmeren en bouwen robots onder begeleiding van Alkmaarse en Haarlemse studenten van de opleidingen Technische Informatica, Informatica en Bouwkunde. Ook ouders - en zelfs een opa - en leerkrachten uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn een drijvende kracht achter de robotbouwers. De kick-off van de robotwedstrijd vond woensdag 11 september plaats, tegelijkertijd op de lnholland-locaties Alkmaar en Haarlem.

De FIRST® LEGO® League is een unieke internationale roboticawedstrijd voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar, die hen de mogelijkheid biedt om in teamverband op een leuke en uitdagende manier in aanraking te komen met techniek.

Kick-off Alkmaar
Paul Stegers van Wooncompagnie verzorgde tijdens de middag van de kick-off in Alkmaar een workshops over klimaatverandering. “Het wordt warmer op de aarde, droger in de zomer, natter in de winter. Onze voetafdruk op de aarde is groot in Nederland. Wanneer is je voetafdruk groter: als je vlees, zuivel of groente eet? Wonen in een vrijstaand huis, appartement of rijtjeswoning?” Met onder andere deze vragen werden de deelnemende kinderen uitgedaagd na te denken over hoe zij hun leefomgeving inrichten, welke keuzes ze maken en welke voetafdruk zij daarmee achterlaten.

Start in Haarlem
In Haarlem zorgen studenten en docenten van de opleidingen Informatica, Pabo en Creative Business samen voor de organisatie en een goede begeleiding van de leerlingen. Bij de kick-off inspireerde Bouwkunde-docent Kristian Dansen de scholieren om tot spannende ideeën te komen rond het thema City Shaper.

Workshops
Na de kick-off namen de scholieren deel aan drie verschillende workshops, onder andere over het programmeren van de Mindstormsrobots. Een van de aanwezige kinderen juichte spontaan: “Yes! Mindstorms! Daar hou ik van!”. Anderen luisterden met rode koontjes ingespannen naar alle aanwijzingen. De workshop programmeren werd in Alkmaar gegeven door student Luuk Bolding, derdejaarsstudent Technische Informatica.

Tijdens de kick-off doen eerstejaarsstudenten van deze opleiding zélf kennis op over programmeren en de techniek achter het robot bouwen. Zo maken de studenten direct kennis met de leerlingen die zij de komende tijd op de scholen gaan begeleiden. Docenten Technische Informatica  houden hierbij hun vinger aan de pols. De studenten gaan tot aan de finale een paar keer naar de teams op de scholen om de wedstrijd te begeleiden.

Regiofinales op 20 en 27 november
In Alkmaar gaan de komende periode gaan achttien teams van scholen uit Noord-Holland Noord aan de slag met het zelf bouwen van robots. De leerlingen presenteren op woensdag 20 november tijdens de regiofinale bij Inholland Alkmaar aan de Bergerweg hun kunsten qua robotdesign, teamwork, onderzoek, presentatie en projectplanning.

Maar liefst 25 teams van 15 scholen uit Noord-Holland Zuid bouwen de komende twee maanden aan de beste robot. De regiofinale bij Inholland Haarlem op woensdag 27 november belooft ook een ware happening te worden.

Deelnemende scholen Alkmaar
De volgende scholen nemen deel aan de robotwedstrijd: Bonhoeffer College uit Castricum, De Fonkelsteen uit Heerhugowaard, De Rietvink uit Assendelft, twee Kangoeroegroepen van de stichting Agora uit Assendelft, OBS Atalanta uit Heerhugowaard en CSG Jan Arentsz uit Alkmaar, De Branding uit Den Oever, De Hasselbraam uit Heerhugowaard, De Ark uit Heemskerk, een deelnemende school van Stichting Tabijn, Van Reenenschool uit Bergen, De St. Jozefschool uit ‘t Zand en Het Kompas uit Alkmaar.

Deelnemende scholen Haarlem
In Haarlem doen deze scholen mee: De BSV uit Bloemendaal, OBS Bos & Vaart uit Haarlem, Unikidz uit Amsterdam, Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp, Bethelschool uit Beverwijk, De Franciscus uit Bennebroek, Poseidon uit Amsterdam, De Bonkelaar uit Amsterdam, Nelson Mandela uit Amsterdam, RKBS De Rozenbeek uit Velserbroek, St. Michael College uit Zaandam, De Vlinderboom uit Amsterdam, De Ark uit Heemskerk, Kaj Munk College uit Hoofddorp en De Hoeksteen uit Velserbroek.

Veranderingen in het programma
Vanuit FIRST® LEGO® League zijn er enkele veranderingen ingevoerd. Zo is de opzet nu uitgegaan van een lesprogramma, dat eerst in de klas op school met alle leerlingen uitgevoerd kan worden. Alle kinderen hebben een ingenieursschrift om in te werken en aan het einde van het programma, voordat de regiofinale plaatsvindt, houdt de klas eerst een eigen finale. Om dit te bewerkstelligen is ook veel werk verzet vanuit de Stichting Techniek Promotie in Eindhoven, partner van FIRST® LEGO® League in de Benelux. Vanuit Hogeschool Inholland is er een nieuwe award toegevoegd: de Team Award. Het team met de origineelste naam en bijbehorende outfit kan deze juryprijs winnen.

Nog aanmelden
In Alkmaar is nog ruimte voor maximaal vier teams. Scholen kunnen zich nog aanmelden tot 30 september. Voor meer informatie over dit evenement kun je contact opnemen met Hogeschool Inholland Alkmaar via Miriam Lof, miriam.lof@inholland.nl. Opgeven gaat in de eerste plaats via www.firstlegoleague.nl.