Haarlem,
13
oktober
2021
|
07:50
Europe/Amsterdam

Studenten realiseren watertappunt bij Inholland Haarlem

Vorig studiejaar deden eerstejaarsstudenten Sportkunde van Inholland Haarlem onderzoek naar de leefstijl van 18 tot 25-jarigen. Uit de aanbevelingen bleek dat Inholland zelf ook nog wel wat kan verbeteren om gezondheid te stimuleren. Dat werd meteen opgepakt. Zo is er een watertappunt gerealiseerd op het nieuwe Centre Court. En ook van een aantal andere aanbevelingen wordt werk gemaakt…

Maik Hofstra zat in één van de groepen die het onderzoek deed, samen met teamleden Susanne en Lena. Ze richtten zich op voeding, bewegen, stress en ontspanning en voerden daar een doelgroep-enquête voor uit. Op basis van de resultaten waren ze van mening dat rondom ‘voeding’ de meeste winst viel te halen. Een thema waar Maik zelf steeds meer mee bezig is. “Eigenlijk ben ik altijd al met gezondheid en leefstijl bezig geweest. Vóór deze opleiding heb ik het CIOS gedaan bij het Nova College. Daar kwam het al wel aan bod en heeft het mijn interesse gewekt, ik vind het erg leuk en interessant om daar nu bij Sportkunde dieper op in te gaan.”

Uit het onderzoek bleek duidelijk dat veel jongvolwassenen bij lange na niet komen aan richtlijnen als 200 gram groente per dag, dagelijks ontbijten, of één keer per week (vette) vis eten. Daarop schreef de groep aanbevelingen voor hun leeftijdsgenoten om het makkelijker te maken dat wél te halen. Daarnaast werd er kritisch gekeken naar de omgeving waar zij bijna dagelijks zijn: het schoolpand. Maik: “Zo hebben we de aanbeveling gedaan om fruit neer te zetten dat studenten altijd kunnen pakken en om het aanbod in de kantine gezonder te maken. Om water drinken te stimuleren, leek het ons goed een watertappunt te maken.”

Maik Hofstra, student Sportkunde
Om water drinken te stimuleren, leek het ons goed een watertappunt te maken.
Maik Hofstra, student Sportkunde

Die laatste aanbeveling werd direct overgenomen en meegenomen in de verbouwing van het Centre Court. Dit centrale plein wordt zo ingericht dat studenten én medewerkers worden gestimuleerd tot sport, spel en bewegen. Het watertappunt is een logische en nuttige toevoeging aan dit geheel. Maggy Zwetsloot gaf vanuit Inholland uitvoer aan de realisatie van het watertappunt. Haar primaire functie is veiligheidscoördinator, daarnaast houdt ze zich bezig met het stimuleren van vitaliteit, met name voor medewerkers.

Maggy: “Dit watertappunt past daar mooi in. Ik heb uitgezocht welke er moest komen en samen met de studenten vooral ook wáár. Er moet natuurlijk wel een waterleiding in de buurt zitten! We werken nog aan iets van een bord of andere aanduiding, zodat het goed opvalt. Daarnaast bekijken we of er een watertappunt kan komen in de centrale hal, dat hopen we volgend jaar zomer mee te nemen als er toch een kleine verbouwing plaats moet vinden. Ook de aanbeveling om gezonder eten in de kantine aan te bieden is opgepakt: daar gaat een student als afstudeeropdracht mee aan de slag. Toen in coronatijd de kantine dicht was, merkten we op dat er alleen maar snoepautomaten met drop en chocolade staan. Dus daar kunnen we met elkaar ook nog een slag slaan.”

Op 4 oktober is het watertappunt ‘geopend’, samen met de groep studenten die het bedacht heeft. Als het Centre Court helemaal af is, zal het watertappunt ongetwijfeld veelvuldig gebruikt worden. Maik: “Het is heel tof dat het echt werkelijkheid is geworden. Dat ons onderzoek niet voor niets is geweest, of alleen om studiepunten te halen, maar dat de school er echt naar geluisterd heeft. Als ik er langsloop, of één van de anderen uit mijn groepje, zal ik toch steeds even denken: ‘hé, die is van mij!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.