Rotterdam,
12
december
2023
|
16:05
Europe/Amsterdam

Studenten Rechtswinkel010 geven nu ook juridisch advies vanuit Bibliotheek Rotterdam

“In het centrum weten mensen ons nog makkelijker te vinden, dat biedt leermogelijkheden”

Rechtswinkel010 biedt juridische hulp aan alle Rotterdammers. Eerst alleen vanuit Hogeschool Inholland Rotterdam, maar vanaf nu ook vanuit Bibliotheek Rotterdam. Op dinsdag 5 december ondertekenden Nahied Rezwani, directeur Inholland Rotterdam, en Alice Vlaanderen, directeur Bibliotheek Rotterdam, het convenant om deze samenwerking te bezegelen.

Convenant Bieb 5

Elke dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur zijn de studenten van Rechtswinkel010 te vinden op het Ontwikkelplein op de eerste verdieping van Bibliotheek Rotterdam. Hier kunnen Rotterdammers terecht voor informatie, advies, praktische hulp en cursussen om hun basisvaardigheden te verbeteren. 

Marieke den Hollander, coördinator Ontwikkelplein van Bibliotheek Rotterdam: “We kregen al vaker juridische vragen, maar we hebben geen medewerkers die hierin gespecialiseerd zijn. We helpen wel met toeslagen bijvoorbeeld, maar niet met het indienen van een bezwaarschrift of het aanvechten van een boete. Daarom vroegen we aan Hogeschool Inholland of Rechtswinkel010 partner wilde worden op het Ontwikkelplein.”

Convenant Bieb 4

Studenten leren meer dan tijdens een college
Een mooie kans, vindt Roy Wittenberg, docent Recht. “In het centrum weten mensen ons nog makkelijker te vinden. Dat betekent meer leermogelijkheden voor studenten, omdat er weer andere vragen op tafel gelegd worden. Studenten kunnen zich niet voorbereiden op een spreekuur, hierdoor leren ze in de praktijk meer dan tijdens een college.”

Naast Rechtswinkel010 houden ook andere partners spreekuur op het Ontwikkelplein, zoals Informatiepunt Bankzaken, Informatiepunt Energie Besparen en Informatiepunt Digitale Overheid. Een voorwaarde voor Bibliotheek Rotterdam is dat de studenten op de hoogte zijn van het aanbod van andere partners en het aanbod van cursussen rondom taal- en digitale vaardigheden die de bibliotheek biedt.

"We vinden het belangrijk dat Rotterdammers direct geholpen worden met hun vraag, maar we kijken ook wat hier achter zit. Heeft iemand bijvoorbeeld moeite met het gebruiken van de computer, dan willen we graag dat studenten van Rechtswinkel010 mensen kunnen doorverwijzen naar een van onze cursussen”, vertelt Marieke.

Luisteren, doorvragen en doorverwijzen
Studenten leren op deze manier niet alleen om juridische vraagstukken uit te zoeken, maar ze leren ook goed luisteren, doorvragen en zoeken naar andere oplossingen. “Een juridische vraag lijkt soms simpel, maar is dat vaak niet. Een burger heeft niet altijd het overzicht of begrijpt de formulieren niet. Een burenruzie kun je juridisch oplossen, maar misschien is bemiddeling een beter idee. Studenten voelen dat er belangen meespelen van echte mensen. Dat maakt dat ze zich extra verantwoordelijk voelen”, licht Roy toe.

De meerwaarde van deze samenwerking zit ‘m in het ontwikkelen van kennis, toegankelijk zijn voor burgers en het gratis aanbieden van hulp en advies. Dat doen beide partijen. Voor Inholland Rotterdam was het daarnaast ook belangrijk dat de studenten werken op een veilige locatie. In Bibliotheek Rotterdam werken meerdere organisaties en er lopen beveiligers rond. “Een situatie hoeft niet hoog op te lopen, maar er komen soms wel emoties vrij. Dan is het voor onze studenten fijn als ze er niet alleen voor staan”, vertelt Roy.

Het convenant gaat in op 5 december 2023 en loopt tot juli 2025.