Alkmaar,
14
mei
2020
|
14:32
Europe/Amsterdam

Studenten succesvol digitaal gekoppeld aan bedrijven

Honderden gesprekken voor stageplek bij Mix & Match Digital

De eerste Mix & Match Digital was een groot succes. Het stage-evenement van de technische opleidingen van Hogeschool Inholland Alkmaar, Diemen en Haarlem werd woensdag voor de eerste keer online aangeboden. Studenten en bedrijven uit de technische sector gingen online in gesprek met elkaar om tot de ideale stageplek te komen. En dat deden ze massaal.

Vliegensvlug omzetten
Mix & Match zou eigenlijk in de Grote Kerk in Alkmaar worden aangeboden aan de studenten en bedrijven. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. De organiserende studenten van studievereniging Technische Bedrijfskunde (svTBK) en techniekdocenten hebben het evenement daarom vliegensvlug weten om te zetten naar Mix & Match Digital. Nol Graas, docent Technische Bedrijfskunde en coördinator van het evenement laat na afloop weten: “Het was echt super, het is zeer goed gegaan, ook op IT-gebied en de bedrijven hebben enorm veel potentiële studenten gevonden!”

400 studenten
Techniekstudenten uit Alkmaar, Haarlem en Diemen gingen via Ms Teams met bedrijven in gesprek. Zeker 400 studenten van 13 verschillende opleidingen gingen op zoek naar een match met een van de 45 bedrijven. Ondertussen konden de studenten video’s bekijken en was er een livestream op Instagram. Veel studenten hebben contact gelegd om te solliciteren naar een geschikte stage.

Interessante bedrijven
Xavier Reparon, tweedejaarsstudent Werktuigbouwkunde in Alkmaar ging tijdens Mix & Match Digital in gesprek met bedrijven zoals Ambaflex, Quest Innovations en Iv-Groep. “Door dit online stage event ben ik er achter gekomen in welke sector van de werktuigbouwkunde ik een stage zoek. Een stageplek is nog niet direct zeker maar ik ben wel interessante bedrijven tegengekomen. Het leukst wat ik in een van de rondes hoorde, is een opdracht om een fysiek testmodel te ontwikkelen voor het inspuiten van stoffen in een lichaam. Het was echt opvallend dat de meeste bedrijven zich goed hadden aangepast om deze nieuwe editie van Mix & Match digitaal goed te laten verlopen."

Contact gelegd
Xavier's studiegenoot Zip Vork ging in gesprek met Tebulo Engineering, Iv-Groep, Tata Steel en Wind Energy Solutions. “Mix & Match heeft mij geholpen om in contact te komen met bedrijven die een mogelijke stageplaats voor mij hebben. Ik heb nog geen definitieve stageplek gevonden, maar wel interessante contacten met interessante bedrijven gelegd. Opvallend was dat bedrijven erg creatief omgaan met de coronacrisis en mogelijke stagiaires. Ze passen zich snel aan!”

Organisatie
De organisatie heeft direct na het evenement bedrijven gebeld om te horen wat zij er van vonden. “Tussen twaalf en twee uur was het hectisch en veel bellen en chatten om alle 45 deelnemende bedrijven in MS Teams te krijgen”, laat Johan Huiberts, voorzitter van de studievereniging TBK weten. “Het testen ging goed en ook de gespreksrondes zijn vlekkeloos verlopen. De bedrijven Peterson, Quest en Versluisgroep gaven ons direct lovende reacties.” Jebb Klaver, ook van svTBK, vult aan: “In het begin van Mix & Match hadden we een kleine hapering, die is snel verholpen en daarna is het heel goed gegaan!”

IT-achtervang
De start van het event ging via een videoboodschap van Johan Huiberts, voorzitter studievereniging Technische Bedrijfskunde en van Richard Oerlemans, vestigingsdirecteur Hogeschool Inholland Alkmaar en directeur van domein TOI. De techniek en ICT-kant van dit event heeft de nodige technische voorbereiding gehad van de IVT-afdeling van Hogeschool Inholland en is samen met Wilke van Muiswinkel, docent Technische Bedrijfskunde in goede banen geleid. Wilke: “Fijn dat ik deze IT-achtervang kon zijn, het is goed voorbereid door de organisatie en door IVT".

Livestream
Jur Stam, student Technische Bedrijfskunde en mede-organisator van het event, heeft als een ware ‘College Tour’-host de middag aan elkaar gesproken. Via Instagram live heeft hij vragen van studenten live via interviews laten beantwoorden door TerraTechnica, Techvalley, Betaselect en Young Capital. “Zo werd verteld hoe je tot een killer-cv komt, hoe je goed onderhandelt en solliciteert, hoe je kunt samenwerken voor duurzame energie en hoe je innoveert in de machinebouw”, vertelt Jur. “Mooie gesprekken zijn er geweest. We hebben techniekstudenten veel bij kunnen brengen. Leuk om op deze manier in contact te zijn met de studenten en bedrijven.”

Jong Ondernemen
Tijdens Mix & Match Digital hebben de finalisten van Jong Ondernemen hun onderneming gepitcht aan een deskundige jury. Alle finalisten van Jong Ondernemen hebben een thuiskijk-filmbon ontvangen voor hun inzet in de afgelopen maanden.

Uitblinkers
De Krokolijn, Secure Your Bag en Gumvote streden om de Alkmaarse titel Jong Ondernemen. Er kan maar één winnaar zijn en de jury koos De Krokolijn. Mieke van den Berg, lid College van Bestuur Hogeschool Inholland: “Studenten Joep van der Geest, Job Rauwhorst, Jan Grisnich en Kevin van Assem blinken uit met hun zeer innovatieve product. Het product heeft veel potentie, de marktontwikkelingen zijn goed meegenomen in het ondernemingsplan. Belangrijk is dat het product goed opschaalbaar is en ook internationale mogelijkheden heeft. Een goede markt-product-combinatie.”

Maatpak
De winnaars hebben een maatpak gewonnen dat binnenkort strak wordt aangemeten door Strak in Pakken uit Alkmaar. De jury bestond uit: Dick Winkelhuis - voorzitter van de jury en lid Ondernemend Regio Alkmaar, Mieke van den Berg - lid College van Bestuur Hogeschool Inholland, Richard Oerlemans - vestigingsdirecteur Hogeschool Inholland Alkmaar en directeur van de technische opleidingen, Rob Niele - voorzitter Ondernemend Regio Alkmaar, Eduard de Haan van JASA Packaging Solutions en Pieter Dijkman - wethouder Economische Zaken Gemeente Alkmaar.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.