Den Haag,
06
september
2018
|
18:35
Europe/Amsterdam

‘Studenten van vandaag bouwen de stad van morgen’

Den Haag zit te springen om creatieve professionals

Dat Den Haag een grote behoefte heeft aan creatieve professionals van Inholland, bewezen burgemeester Pauline Krikke en urban curator Sabrina Lindemann donderdag tijdens de opening van het collegejaar met hun actieve oproep aan studenten om zich voor de stad in te zetten. Krikke: “De kennis én de creativiteit die studenten zich hier eigen maken, vormen de sleutel naar het Den Haag van de toekomst én het Nederland van morgen."

Aan Pauline Krikke de eer donderdag bij Inholland Den Haag om het collegejaar te openen en haar visie te geven op de Creative Future. De presentatie van dit profilerende thema donderdag volgt op de presentaties van de visies De Gezonde Samenleving en Samen Werken aan Duurzame Oplossingen en maakt het drieluik van profilerende thema’s van Inholland compleet.

“De stad is als een rivier: constant in beweging”, geeft Krikke in haar toespraak aan. Zij legt Creative Future uit met Den Haag als voorbeeld, waarin net als in de hele wereld, technische ontwikkelingen voor grote veranderingen zorgen. “Die veranderen niet alleen ons leven en onze levensstijl. Die verandering heeft ook consequenties voor de stad.” Krikke doelt onder andere op het aantal inwoners dat naar verwachting nog voor de helft van deze eeuw met bijna 100.000 inwoners zal stijgen.

Fysieke en sociale veranderingen
Dit brengt volgens haar fysieke en sociale veranderingen met zich mee. Fysieke in de zin van: waar moet in de toekomst gebouwd worden en waar niet, en waar is ruimte om te ondernemen. En hoe behoud je dan het kostbare groen en ga je om met klimaatveranderingen? In sociale zin is er de uitdaging dat steden weliswaar mensen veel mogelijkheden bieden om zichzelf te ontwikkelen, maar dat er altijd het gevaar is van een tweedeling.

“Niet iedereen komt even makkelijk mee in de vaart der volkeren. Daarom willen we in Den Haag ervoor zorgen dat de deuren naar persoonlijke ontwikkeling voor iedereen open staan. Dat begint bij goed en betaalbaar onderwijs, maar we moeten ook de tweedeling zien te overbruggen op andere manieren. Dat begint met mensen met elkaar in contact te brengen. Als we elkaar meer tegenkomen gaan we minder in stereotypen denken. Dan ontstaat vaak meer begrip en respect voor elkaar.”

Creatieve stadsontwikkeling
Een van die bruggenbouwers is Sabrina Lindemann met haar mobiel projectbureau OpTrek. Van huis uit kunstenaar werkt ze sinds 2002 aan de ontwikkeling van gebieden en stadswijken. De ontwikkeling van het industriegebied De Binckhorst is haar meest recente project. “Ik zet me in dat dit geen saaie nieuwbouwwijk wordt, maar een interessante duurzame plek waar ook in de toekomst gewerkt kan worden. Waar je kunt leren en waar ook door diverse groepen gewoond kan worden.”

In haar projecten experimenteert ze veel met hoe je wijkbewoners en ondernemers kunt betrekken. Zoals ze eerder met ‘Hotel Transvaal’ in de Haagse wijk waar bezoekers sliepen in leegstaande panden in de wijk en konden ontbijten bij lokale ondernemers in de buurt. Volgens de organisatie veranderde daardoor de opvatting over de wijk, die destijds veel negatief in het nieuws was.

Leren door te doen
Afgestudeerd als kunstenaar is Lindemann zonder opdracht en zonder enige stedenbouwkundige ervaring ‘gewoon’ aan de slag gegaan. Zij vertelt hoe zij heeft ‘leren leren’ door te doen en raadt studenten van Inholland aan hetzelfde te doen. “Je moet lef hebben en de eerste stap zetten, zodat de vervolgstappen zelf gaan ontstaan; proactief jezelf zaken toe-eigenen en vooral: jezelf telkens opnieuw uitvinden!” Voor haar project De Binckhorst roept ze studenten op die graag willen meedoen en meedenken met deze “interessante uitdaging”.

Ook burgemeester Krikke ziet graag de inzet van studenten voor de stad. De samenwerking tussen de stad en Inholland is er al en kan nog veel intensiever. “Voor alle uitdagingen, zowel in het fysieke als in het sociale domein, staan we te springen om creatieve en innovatieve oplossingen. Daarom ben ik zo blij om hier vandaag dit studiejaar te kunnen openen. Inholland zoekt heel actief de samenwerking met de stad en gemeente. Dat juich ik van harte toe. De hogeschool is een onmisbare partner voor Den Haag op weg naar de toekomst. De studenten van vandaag bouwen de stad van morgen.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Melle Has
07
September
2018
Een mooie jaaropening! Inspirerende sprekers en prachtige winnaars. Wat ik heb meegenomen: Volg je dromen, durft te leren, spring in het diepe, omarm verandering en technologie maar hou de mens centraal. Complimenten aan de organisatie!