Haarlem,
19
oktober
2020
|
08:00
Europe/Amsterdam

Studentsucces Centrum laagdrempelige inloopplek voor studenten

Sinds 1 oktober 2020 is bij Hogeschool Inholland Haarlem het Studentsucces Centrum (SSC) geopend, dé ontmoetingsplaats voor studenten door studenten. “Het is een laagdrempelige inloopplek waar een team van studentbuddy’s van verschillende opleidingsdomeinen klaarstaan voor hun medestudenten. Voor vragen, begeleiding of gewoon een praatje”, zegt Harmen van der Meulen, projectcoördinator SSC.

Vanuit de Kwaliteitsafspraak 2019-2024 zet Hogeschool Inholland in op activerend onderwijs en intensivering van leergemeenschappen. Belangrijke pijlers daarbij zijn het versterken van sociale cohesie, met de focus op studentengagement, binding en studentwelzijn. In totaal worden op vijf vestigingslocaties Studentsucces Centra gerealiseerd, die als leergemeenschap binnen Inholland ervaringen gaan uitwisselen. In Haarlem, Rotterdam en Diemen zijn de centra inmiddels opgestart, de andere locaties volgen.

Aan de totstandkoming werkte Harmen - zelf recent afgestudeerd aan Business Studies in Haarlem -samen met een Inholland-brede werkgroep, bestaande uit afgevaardigden uit het onderwijs, de lector Studiesucces Rutger Kappe en Marise Nijland van het Studiekeuze Adviescentrum (SAC).

Persoonlijk en dichtbij
De kracht van het SSC is de peer-to-peer opzet. Drie dagen per week staan de studentbuddy’s paraat voor alle opleidingsgerelateerde of juist privé-vraagstukken van hun medestudenten. Tess van Hulst, Jolle Snaas, Charlotte Bruschke, Melvin Lute, Sharon Harms en Imrane Aboulhadi volgden hiervoor een compact trainingstraject.

Tess, derdejaarsstudent Creative Business, is zeer betrokken bij de opleiding én de studievereniging Creatrix Populus. “Ik heb onzettend veel mensen leren kennen en ik weet hoe belangrijk dat is voor de kwaliteit van je schoolperiode. Als studentbuddy kan ik op een mooie manier mijn opgedane kennis en ervaring delen, bijvoorbeeld bij de overstap naar studeren in het hbo of bij problemen rondom planning en organisatie van het schoolwerk.”

De studentbuddy’s bieden een luisterend oor en zoeken de vraag achter de vraag, benadrukt Charlotte, derdejaarsstudent Social Work. Ook weten ze naar welke Inholland-professional ze kunnen doorverwijzen als dat nodig is.

Technologische ondersteuning
Het Studentsucces Centrum is ingericht in een huiskamersetting, compleet met bank, zithoek en planten. Dat er behoefte bestond aan zo’n ontmoetingsplaats bleek al uit enquête-onderzoek van nog voor de lockdown.

Studentbuddy Jolle, tweedejaarsstudent Informatica, wijst daarnaast op de online mogelijkheden van het SSC. “Het is behalve een fysieke ontmoetingsplek ook een digitale portal, waar iedereen zelf informatie en hulpmiddelen kan vinden. We bieden online vragenuurtjes en waardevolle time- en projectmanagementtrainingen aan en studenten hebben straks toegang tot ruim 200 modules aan e-learning.” Aansluitend op zijn studie werkt Jolle bij een IT-bedrijf en hij deelt graag zijn kennis over de balans tussen opleiding en werk.

Tess van Hulst, student Creative Business
"Als studentbuddy in het SSC kan ik op een mooie manier mijn opgedane kennis en ervaring delen met andere studenten"
Tess van Hulst, student Creative Business

Verbindend
Harmen: “Het Studentsucces Centrum reikt over de grenzen van de opleidingen heen en helpt met studievaardigheden, omgang met stress en het bouwen aan een sociaal netwerk. Doel is dat studenten zich nog meer betrokken voelen bij hun opleiding en Inholland.”

Belangrijk vindt hij dat ook de studieverenigingen en Studieloopbaanbegeleiders zijn aangehaakt. “Via het SSC kunnen zij hun eigen activiteiten onder de aandacht van een breder publiek brengen en op hun beurt wijzen zij hun studenten dan weer naar ons. Het is nu belangrijk om extra bekendheid aan het Studentsucces Centrum binnen Inholland Haarlem te geven. Kom snel online of fysiek kennismaken, want iedereen is welkom op het SSC!”

In Haarlem zijn de studentbuddy’s op maandag, dinsdag en donderdag van 11.00 tot 14.00 uur aanwezig. Locatie: naast de lounge, voorheen boardroom I0.23.

Mail: ssc.haarlem@inholland.nl
Ga voor meer informatie naar de Sharepointpagina van SSC Haarlem.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Esmee de Wit
17
April
2024
Hi,

Op dit moment loop ik enorm tegen het toetsen aan op het HBO. Ik kom zelf van het MBO en ik heb nooit geleerd hoe je nou echt goed leert voor toetsen en hoe je een toets maakt. Hebben jullie hier tips voor of trucjes?
Noah Verdier
09
September
2021
Heey Hallo,

Over 4 en 5 weken heb ik twee herkansingen van twee tentamens uit het eerste jaar, deze moet ik halen om mijn propedeuse te halen. Als ik mijn P niet haal moet ik van de opleiding af. Deze tentamens zijn een week na elkaar gepland waardoor ik niet weet hoe ik dit qua planning aan moet pakken.
Hebben jullie misschien wat tips? Of zouden we een afspraak kunnen maken?
Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen:)

Groetjes,
Noah