Alkmaar,
01
maart
2021
|
08:12
Europe/Amsterdam

Studentsucces Centrum voor en door Alkmaarse studenten

De online openingsweek was de eerste succesvolle actie van de Alkmaarse studentbuddy’s van het Studentsucces Centrum (SSC) Alkmaar. Sinds 8 februari 2021 is het centrum bij Hogeschool Inholland Alkmaar gestart. Het is dé ontmoetingsplaats voor studenten door studenten. Het team van studentbuddy’s had voor de openingsweek een mooi programma in elkaar gezet. Zo konden studenten via Teams met elkaar in gesprek tijdens het ‘Social Hour’, meedoen aan de intromiddag en aan een gezellige pubquiz.

Persoonlijk en dichtbij
De kracht van het Studentsucces Centrum is de peer-to-peer-opzet. Vier dagen per week staan de studentbuddy’s paraat voor alle opleidingsgerelateerde of juist privévraagstukken van hun medestudenten. Anne de Kramer, Zen Schrieken, Dirk Bakker, Haiko de Jong, Daphne Betjes, Femke Draaisma en Alysha Slot volgen hiervoor binnenkort een compact trainingstraject om de medestudenten goed te kunnen helpen.
 

De Alkmaarse studentbuddy’s stellen zich voor in onderstaande video

Daphne Betjes, student Pabo Alkmaar
“Ik kijk ernaar uit om studenten te begeleiden bij het plannen en structureren van de studie, zodat die studie succesvol en goed verloopt. Samen maken we een succes van die bijzondere tijd!”
Daphne Betjes, student Pabo Alkmaar

Begeleiden
Studentbuddy Femke Draaisma studeert Business Studies en heeft al een medestudent kunnen begeleiden in het maken van een studieplanning. “Tijdens een event van de openingsweek liet één van de bezoekende studenten weten niet zo goed in plannen te zijn. Ik heb toen aangeboden om hem te helpen en we hebben meteen een afspraak ingepland. Over drie weken bellen we weer met elkaar om te kijken hoe het is gegaan en of hij nog verdere hulp nodig heeft. Ik vind het super fijn om zo studenten te kunnen helpen en meer te motiveren om te studeren.”

Samenwerken
“Onze focus gaat de komende tijd liggen op naamsbekendheid van het Studentsucces Centrum, we willen dat alle studenten ons kunnen vinden”, licht studentbuddy Daphne Betjes toe. “We kregen tijdens de online openingsweek al meteen goed nieuws! De Pabo heeft contact opgenomen voor een samenwerking met hun eigen buddy’s. Zo hopen we alle Alkmaarse opleidingen te kunnen betrekken bij het SSC. Ook zijn er eerste stappen gemaakt om de komende tijd bij alle opleidingen het studentbuddy-systeem tijdens de SLB-lessen te presenteren. En er wordt contact gelegd met de studenten- en studieverenigingen.

Programma openingsweek
Tijdens de online openingsweek konden studenten met elkaar in gesprek tijdens het Social Hour, meedoen doen aan de intromiddag en aan een gezellige pubquiz met leuke geldprijzen. Bij het opzetten van de openingsweek liet Sabine Berger van de afdeling Werving, Instroom & Relatiemanagement (WIR) Alkmaar weten dat de studentbuddy’s direct voortvarend aan de slag zijn gegaan. “Zij hebben het opzetten van het Studentsucces Centrum en de openingsactiviteiten met beide handen aangepakt, de buddy’s zijn heel proactief te werk gegaan en ze helpen elkaar ook echt. Ik ben trots op de studenten en het verloop van de online openingsweek.”

Binnenlopen
Vanaf eind maart kun je vier dagen per week ook echt binnenlopen in het nieuwe Studentsucces Centrum. Het centrum wordt nu ingericht op de begane grond van het A-gebouw, achter de hal van de hoofdingang van Inholland Alkmaar. Het Studentsucces Centrum is geheel nieuw ingericht in een huiskamersetting. Het interieur is uitnodigend van opzet, heeft gezellige zitjes, werkplekken en een vergaderruimte in een kas. Je ziet veel groen, hout en industriële elementen. “Ik sta graag op die plek straks voor iedereen klaar. Met het centrum hoop ik dat wij samen onze medestudenten wat kunnen bieden en ondersteunen waar dat nodig is”, vertelt Anne de Kramer, studentbuddy en student Social Work.

SSC op alle vestigingen
Vanuit de Kwaliteitsafspraak 2019-2024 zet Hogeschool Inholland in op activerend onderwijs en intensivering van leergemeenschappen. Belangrijke pijlers daarbij zijn het versterken van sociale cohesie, met de focus op studentengagement, binding en studentwelzijn. Op zes Inholland-vestigingen vind je een Studentsucces Centrum, die als leergemeenschap binnen de hogeschool ervaringen uitwisselen. Zo vindt je een SSC in Haarlem, Rotterdam, Den Haag, Delft, Diemen en nu dus ook in Alkmaar.

Explainer
Via een zogenaamde explainer, een korte video, is te bekijken wat het Studentsucces Centrum voor studenten kan betekenen. Want er komt best veel op een startende student af. Bekijk de explainer hieronder!

Meer informatie

In Alkmaar zijn vanaf eind maart de studentbuddy’s op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig op de begane grond van het A-gebouw, achter de hal en green walls. De buddy's zijn aanwezig op locatie als de coronamaatregelen het toelaten.

Nu is het Studentsucces Centrum op deze dagen en tijden digitaal open.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Lars Bakker
20
November
2023
Goedemorgen,
Ik ben vorige week langs gegaan, maar toen was er niemand.
Moet ik een afspraak maken of wat dan ook?
Ik hoor het graag.
Gr. Lars