Haarlem,
18
november
2022
|
13:03
Europe/Amsterdam

Studie Keuze Informatie Avonden bij Inholland Haarlem

Hbo- en wo-opleidingen presenteren zich tijdens regionale voorlichtingsavonden middelbare scholieren

Hoe ziet studeren in het hoger onderwijs eruit? Welke studies zijn er allemaal? Gelden er voor een bepaalde opleiding instapvoorwaarden? Voor het antwoord op deze en andere studiekeuzevragen kwamen ruim 3.700 havo- en vwo-leerlingen uit de regio Haarlem op 8 en 9 november bijeen voor de jaarlijkse Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA). Georganiseerd door de decanenkring Kennemerland op locatie Hogeschool Inholland Haarlem. Daar verzorgden diverse hogescholen en universiteiten presentaties over zo’n 180 opleidingen.

“Het doel is om aankomende studenten te helpen bij hun oriëntatie op vervolgopleidingen in het hoger onderwijs”, zegt Michiel Dijkstra, relatiebeheer toeleverende scholen en SKIA-coördinator vanuit Inholland Haarlem. “De SKIA is een mooie start om met het hoger onderwijs kennis te maken. Bedoeld voor de voorexamenklassen van havo en vwo - maar ook andere jaren zijn welkom.”

Leerlingen konden zich vooraf aanmelden voor maximaal vier rondes van 35 minuten per avond. Aangesloten hbo- en wo-onderwijsinstellingen waren onder andere de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Leiden, Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, maar ook TU Delft, Universiteit Twente en Wageningen University & Research waren aanwezig. Op beide avonden werd er bovendien specifieke voorlichting voor ouders aangeboden.

Decanenkring
De voorlichtingsavonden worden jaarlijks georganiseerd door decanen van ruim twintig middelbare scholen uit de regio; Inholland Haarlem stelt haar gebouw en de faciliteiten beschikbaar. Willem van Ham, voorzitter van decanenkring Kennemerland: “Omdat het opleidingsaanbod zo enorm groot is, is het belangrijk om al in een vroeg stadium met een eerste oriëntatie te beginnen. De SKIA vormt in feite de start van een zoektocht, waarbij scholieren een sneak preview krijgen van wat er te koop is op studiegebied. Daarna kunnen ze dan de diepte in door gericht de open dagen van de onderwijsinstellingen zelf te bezoeken.”

Gezellige drukte
Voor sommige scholieren zijn de presentaties verplicht, anderen zijn er vrij in, maar bijna allemaal zien ze het nut ervan in. Marinke (5 vwo): “Dit is heel informatief! Ik heb nog geen idee wat ik wil, dus dit gaat mij zeker helpen.” Velen zijn blij dat het event na twee online corona-edities weer fysiek plaatsvindt. “Je komt hier zoveel nieuwe mensen tegen”, zegt Riska (5 havo), “maar ook bekenden van mijn eigen school, die dezelfde studie-interesses blijken te hebben als ik.” Laurens (6 vwo) lag vorig jaar “onderuitgezakt op de bank naar een online pratend persoon te kijken”. Dit jaar zit er volgens hem veel meer focus en gevoel bij.

Andere tijden
Ook ouders zijn blij met de voorlichtingsavonden. “Het is nu een heel andere wereld dan mijn eigen studietijd”, aldus de moeder van Lotte uit 5 gymnasium. “Wat houdt studeren tegenwoordig in? Hoe kan ik mijn kind helpen bij deze belangrijke keuze? Na deze twee avonden kunnen we samen een eerste schifting maken van welke studie(richting) aanspreekt en welke absoluut niet. Zodat we straks niet in het wilde weg alle open dagen hoeven af te lopen.”

Juiste student op de juiste plek
Bij de opleidingspresentaties was de call to action steeds dezelfde: ga naar open dagen, kom proefstuderen, bezoek die hogeschool of universiteit om te vóelen hoe het is om daar rond te lopen. “Want het belangrijkste is dat de juiste student op de juiste plek terechtkomt”, benadrukt Kiem Thé, docent Sportkunde bij Inholland Haarlem. “Door een goede voorlichting halen we gemotiveerde kandidaten binnen, die weten waarvoor ze gekozen hebben en die zich uiteindelijk thuis voelen op de plek waar ze studeren.” In dat licht is het een voordeel dat het evenement bij Inholland Haarlem plaatsvindt, vindt Michiel Dijkstra. “Zo krijgen deze studenten in spe al vrij vroeg een positieve indruk van onze opleidingen en ons gebouw mee.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Mary de Boer
22
November
2022
Geachte dames en heren, Hierbij wil ik een vraag stellen. Is de opleiding Logopedie ook vertegenwoordigd op de informatie-avonden? Ik vind het belangrijk dat deze opleiding meer zichtbaar wordt voor mensen die het zouden kunnen gaan studeren. Was dus even benieuwd.
Met vriendelijke groet, Mary de Boer, logopedist.
Daan Stet
22
November
2022
Dag Mary,

Wij hebben helaas geen opleiding Logopedie. Grt Daan Stet