14
juni
2022
|
08:00
Europe/Amsterdam

Succesvol subsidieaanvragen? De Subsidiedesk en Nehem helpen jou

shutterstock_1761488336

Als hogeschool zijn we deels afhankelijk van subsidie. Want daarmee kunnen we innovaties in ons onderzoek en ons onderwijs aanvullend financieren. Tevens helpen subsidies bij het versterken van de zichtbaarheid en profilering van Inholland. Maar subsidie komt niet zomaar binnenwaaien. Daarvoor moet je als onderzoeker of docent echt flink aan de bak. Hoe identificeer je de juiste kansen, hoe schrijf je een succesvolle subsidieaanvraag, wat komt er allemaal bij kijken? Onze interne Subsidiedesk en onze externe partner Nehem staan klaar om jou daarbij te helpen. 

“Subsidieprojecten worden steeds belangrijker voor ons”, zegt Marije Deutekom van het College van Bestuur. “Je ziet dat de grote maatschappelijke vraagstukken worden opgepakt in dergelijke miljoenenprojecten met brede consortia. Het is strategisch van groot belang om daarbij aangehaakt te zijn. Als hogeschool mogen we de boot niet missen.” 

Als hogeschool mogen we de boot niet missen.

Marije Deutekom, College van Bestuur

Overtuigend en begrijpelijk projectvoorstel 
In haar recente verleden als lector weet Marije dat het schrijven van een subsidieaanvraag een kunst op zich is. “Als onderzoeker ben je gewend om inhoudelijke, wetenschappelijke artikelen te schrijven. Maar een overtuigend en begrijpelijk projectvoorstel is echt iets anders. En dan heb ik het niet eens over al het administratieve werk dat bij een aanvraag komt kijken. Voor onze Subsidiedesk en Nehem is dit gelukkig corebusiness.”

Maite Garcia Lechner

Van idee naar plan 
Maite García Lechner (foto links) bemenst samen met Monique Dijkstra de Subsidiedesk. Vanaf de zomer komt er een derde collega bij. “In verschillende fasen bieden we ondersteuning. Het kan beginnen bij de identificatie: we denken mee om van een idee een projectplan te maken.” Het is ook mogelijk dat onderzoekers al een concreet projectplan hebben. “Wij kunnen dan nagaan hoe dit goed zou aansluiten op een subsidieregeling.” 

We nemen zo veel mogelijk administratieve rompslomp uit handen, zodat jij je als onderzoeker echt kan richten op de inhoud van je plan

Maite García Lechner, Subsidiedesk

Begeleiden en monitoren 
Natuurlijk helpt de Subsidiedesk ook in de volgende fase, als er een subsidieaanvraag moet worden begeleid en ingediend. “We nemen dan zo veel mogelijk administratieve rompslomp uit handen, zodat jij je als onderzoeker echt kan richten op de inhoud van je plan.” Tot slot speelt de Subsidiedesk een rol bij de monitoring. “Hoe succesvol zijn we in het binnenhalen en uitvoeren van subsidieprojecten? Wat doen we goed, wat is kansrijk en wat kan beter?” 

‘Gratis’ twaalf uur ondersteuning 
De Subsidiedesk werkt sinds 2018 nauw samen met Nehem. “Zowel voor het initiëren en indienen van een subsidieaanvraag als voor het helpen uitvoeren van het gegunde project bieden we hulp”, zegt adviseur Mark van Dun. Inhuren van Nehem gebeurt via de Subsidiedesk en wordt voor de eerste twaalf uur centraal gefinancierd door Inholland. “Daarin kan al veel gebeuren. We beoordelen bijvoorbeeld hoe kansrijk een projectidee is, welke partijen interessante projectpartners zijn of we nemen de begroting van een projectplan door.” 

We beoordelen bijvoorbeeld hoe kansrijk een projectidee is, welke partijen interessante projectpartners zijn of we nemen de begroting van een projectplan door

Mark van Dun, Nehem

Aanvragen combineren 
De samenwerking tussen de Subsidiedesk en Nehem heeft veel meerwaarde. Mark noemt een voorbeeld: “Voor sommige regelingen mag je als instelling maar één aanvraag indienen. Met de Subsidiedesk kunnen we dan nagaan of er niet meerdere aanvragen tegelijk lopen. Dan moet er een voorselectie of combinatie gemaakt worden.” Daarnaast kunnen de Subsidiedesk en Nehem onderzoekers proactief wijzen op interessante regelingen die passen bij hun onderzoek, de strategie van onze hogeschool of een van onze domeinen. 

Let op: aankomende deadlines van (inter)nationale subsidieregelingen te vinden op onze Portal Onderzoeksondersteuning

Succesvolle aanvraag 
Iemand die dankbaar gebruik heeft gemaakt van de Subsidiedesk en Nehem is Mauro Gallo, associate lector Biomimicry. Mede dankzij hun hulp diende hij met succes een aanvraag in voor een RAAK PRO-subsidie om fladderende drones te ontwikkelen voor de tuinbouw. Mark: “Ik heb Mauro gewezen op extra projectpartners, schreef mee aan de aanvraag en heb het projectplan kritisch tegengelezen zodat het voor de beoordelaar begrijpelijk is wat er staat en de tekst goed aansluit bij de criteria van de regeling.” 

Ik weet hoe je wetenschappelijke artikelen schrijft, maar bij een projectvoorstel gaat het om aandacht creëren in eenvoudige woorden

Mauro Gallo, lector Biomimicry

“Goede sparringspartners” 
“Het is belangrijk voor mij om bij de Subsidiedesk en Nehem goede sparringpartners te hebben”, zegt Mauro. “Het voorkomt dat ik een tunnelvisie krijg. Prettig is ook de hulp die ik kreeg bij het schrijven. Ik weet hoe je wetenschappelijke artikelen schrijft, maar bij een projectvoorstel gaat het om aandacht creëren in eenvoudige woorden. Daar hebben ze bij Nehem veel meer ervaring mee. Plus hun adviezen voor het projectconsortium hielpen echt mee om de subsidie binnen te halen.” 

Oproep: meld je subsidieaanvraag aan 
Maite roept elke onderzoeker op om in elk geval te melden met welke aanvraag die bezig is. “Zo kunnen we zien of er op meerdere plekken aan hetzelfde subsidieprogramma wordt gewerkt. Ook kunnen we beter de subsidieresultaten monitoren en het bestuur en directies informeren aan welke aanvragen we werken. En we geven graag praktische tips. Heb je bijvoorbeeld op tijd eHerkenning geregeld om de aanvraag in te dienen? Het zou jammer zijn als je aanvraag daarop stukloopt.” Je subsidieaanvraag melden doe je eenvoudig online met een kort formulier dat je vindt op de portal Onderzoeksondersteuning

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.