Haarlem,
06
februari
2020
|
08:10
Europe/Amsterdam

TeamTester vanaf nu beschikbaar voor heel Inholland

Sturen op effectief samenwerkend leren

De TeamTester, een populair instrument waarmee studenten effectiever binnen teams kunnen samenwerken, is vanaf nu beschikbaar voor heel Inholland en kan daarmee eenvoudig worden benut in het onderwijs. De onderzoekslijn Teaching Learning & Technology heeft deze app voor het onderwijs ontwikkeld in samenwerking met de stafdienst IVT.

Samenwerkend leren is een bruikbare didactische werkvorm in alle opleidingen, maar levert lang niet altijd de gewenste resultaten op. Zo werken studenten dan wel aan een groepsproduct, maar zijn er regelmatig klachten over ‘meeliftgedrag’. Een groep studenten moet namelijk eerst een effectief team worden, en dat gaat niet vanzelf. TeamTester helpt daarbij.

Effectievere teams met behulp van TeamTester
TeamTester volgt en stuurt de teamontwikkeling. Op meerdere momenten in het proces van teamsamenwerking kun je de applicatie inzetten om in beeld te brengen hoe effectief een team op dat moment is. En of aan alle voorwaarden wordt voldaan die maken dat een team effectief zal worden. Op basis van de scores op twaalf stellingen ontstaat een beeld van een team en wordt duidelijk welke aspecten nog aandacht verdienen.

Studenten die met de applicatie werken kunnen de TeamTester anoniem invullen. De scores zijn daarmee niet te herleiden tot individuele teamleden. De verzamelde scores brengen in beeld hoe teamleden de teamsamenwerking ervaren en of zij het met elkaar eens zijn over de kwaliteit van de samenwerking. Dat kan besproken worden in een teamoverleg en het biedt de docent handvatten om te sturen op de teamontwikkeling.

Over de makers
De nieuwe digitale applicatie TeamTester is binnen Inholland ontwikkeld door de Dienst Informatievoorziening en Technologie (Andre Kreft en Harold Novotny) in samenwerking met de Onderzoekslijn Teaching, Learning & Technology (lector Jos Fransen en senior-onderzoeker Pieter Swager). De TeamTester is een concreet voorbeeld van technische ondersteuning om onderwijskwaliteit en studiesucces te verbeteren.

Direct aan de slag met TeamTester
Als je de TeamTester wilt inzetten in je onderwijs, klik dan op de
 ondersteuningssite op: ‘Aanmelden’. We zorgen dat je dan zo snel mogelijk wordt toegevoegd.