Haarlem,
21
augustus
2020
|
12:06
Europe/Amsterdam

Technische studenten geven oude treinonderdelen tweede leven

NS Circular Challenge van start op MAAK-terrein Haarlem

stock-photo-fast-speeding-dutch-train-with-motion-blur-and-closed-barrier-and-red-warning-signal-17348599.jpg

Tijdens onze online jaaropening op donderdag 3 september hebben we het over innovatieve projecten, die bijvoorbeeld tot stand komen in samenwerking met de NS. Stoelen, kasten, plantenbakken of zelfs een tafeltennistafel. Van een oude linoleumvloer kun je alles maken. En het mooie is, de Nederlandse Spoorwegen hebben duizenden vierkante meters aan ‘overgebleven’ treinvloeren in de aanbieding om van alles mee te doen. Een mooie uitdaging ook voor onze studenten: zoek een tweede bestemming voor interieuronderdelen van NS-treinen. Ook nieuwsgierig hoe onze studenten zich ontwikkelen tot de professionals van de toekomst? Meld je aan voor onze jaaropening via inholland.nl/jaaropening.

Op het Haarlemse MAAK-terrein klonk begin februari het startschot voor de NS Circulair Challenge. 15 studenten van verschillende technische Inholland-opleidingen helpen de NS nieuwe creatieve toepassingen te bedenken voor oude treinonderdelen. De NS streeft er naar om 100% van de uitgefaseerde treinen een nieuw leven te geven. Als een trein uit dienst genomen wordt, probeert de NS deze te verkopen. Lukt dat niet, dan biedt NS het interieur in onderdelen aan om nieuwe producten van te maken.

Bij hun creatieve ontdekkingstocht krijgen de studenten hulp van verschillende productiebedrijven uit provincie Noord-Holland. De bedrijven denken mee over praktische haalbaarheid en schaalbaarheid van de ideeën. Op 28 mei presenteren de studenten hun resultaten voor een jury.

De NS Circular Challenge is een initiatief van provincie Noord-Holland en past bij het streven naar een circulair Noord-Holland in 2050. Het stimuleren van circulair denken en ondernemen in het onderwijs is een belangrijke pijler om dit streven te halen. De provincie werkt voor de NS Circular Challenge samen met TerraTechnica en met Noorderwind en Regeneration Design die de studenten met zes masterclasses begeleiden tijdens het proces.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.