Delft,
23
mei
2022
|
09:09
Europe/Amsterdam

Technische studenten ontwikkelen babyromper voor kwetsbare eerste maanden

WhatsApp Image 2022-01-24 at 10.04.10 (1)

Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer tien baby’s aan wiegendood. Een laag aantal, maar iedere dode baby is er een te veel. Om ouders meer zekerheid te bieden tijdens de eerste kwetsbare maanden ontwierpen de studenten van Aeronautical Engineering een babymonitor. Deze is verwerkt in een romper genaamd: Baby’s OK. Noël Oosterling is samen met zijn groep aan de slag gegaan om deze monitor volledig en veilig te laten functioneren. Noël: “Ongeveer 96 procent van de ondervraagden heeft al aangegeven geïnteresseerd te zijn in ons product.”

De studenten ontwikkelden hun product tijdens de EE-minor, een speciaal studietraject met de kans om ervaring op te doen met het ondernemerschap. Daarin krijgen zij zelf de vrijheid om te bedenken welk product of dienst hen het meeste aanspreekt. Noël: “We hadden eerst het idee om een fitnesstracker op de markt te brengen. Alleen zijn er al heel veel soorten van. Onze begeleider, Jos Meuleman, kwam met het idee om deze sensoren wel te gebruiken maar bij het monitoren van slapende baby’s.” Een bijzonder onderwerp waar de  studenten nog niet bekend mee waren. 

Monitoringssysteem
Omdat een medisch product heel lastig op de markt te brengen is, door verschillende certificeringen en regelgeving, wilde de groep een monitoringssysteem ontwikkelen. Dankzij verschillende sensoren, verwerkt in de romper, kunnen ouders verschillende gegevens inzien zoals de hartslag, zuurstof, temperatuur en de positie van de baby. Het product kan geen wiegendood voorkomen, maar het kan wel meer zekerheid bieden aan ouders en kan hen waarschuwen bij een mogelijk gevaar. Belangrijk daarbij was om de sensoren zo klein en compact mogelijk te houden en de communicatie draadloos te maken.  Dit om de bewegingsvrijheid van de baby niet te belemmeren. Ook de ‘rotatie’ van de baby mocht het systeem niet beïnvloeden. 

Straling
Een andere uitdaging vormde hoe de data vanuit de sensoren bij de ouders terecht moesten komen. “Het was een flinke opgave om te bedenken hoe was de sensoren wilden koppelen aan een app. We konden namelijk geen gebruik maken van bluetooth en wifi omdat hier een hoge straling aan zit verbonden en dit kan schadelijk zijn voor de baby.” Aan de hand van radiogolven op basis van een lage frequentie is het mogelijk om de gegevens door te sturen naar een ontvanger. “Dit gaf weer een idee om in deze ontvanger uit te breiden met een camera, microfoon en een kleine speaker, waardoor de ontvanger als babymonitor kan dienen, alleen heeft ons product ook die andere opties.”  

Tevreden terugblik
Uiteindelijk heeft de groep het product goed kunnen testen. Zo hebben ze de zuurstof, temperatuur en hartslagsensoren op elkaar getest en hebben ze aan de hand van een ‘baby-prototype’ de bewegingssensor kunnen uitproberen. “We zijn erg tevreden met dit product en we hebben vernomen dat 96 procent van de ondervraagden heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in ons product.” Ook de samenwerking in de groep verliep voorspoedig en op dit moment is de groep aan het kijken hoe ze dit product verder op de markt kunnen brengen.