Alkmaar,
19
december
2016
|
11:00
Europe/Amsterdam

Themadag eHealth: zorgtechnologie geeft patiënten eigen regie terug

Lector Cock Heemskerk demonstreert zorgrobot Rose aan studenten

Moderne technologie is niet meer weg te denken in de zorg. De rol ervan wordt zelfs alleen maar groter. Alle reden om eerstejaarsstudenten te laten kennismaken met de mogelijkheden en beperkingen van zorgrobots en digitale tools. Wat hebben zorgverleners en cliënten daar nu eigenlijk aan? Tijdens de tweede themadag eHealth van de opleiding Verpleegkunde, woensdag bij Inholland Alkmaar, kregen studenten uit Alkmaar en Amsterdam antwoord op deze vraag.

De themadag past bij het streven van Inholland om bij te dragen aan een gezonde samenleving, die van mensen vraagt dat ze zichzelf managen en empoweren. Studenten leren tijdens deze dag hoe ze hieraan een bijdrage kunnen leveren binnen de mogelijkheden én grenzen die er zijn en met behulp van de laatste technologische innovaties.

Keynotespreker Margo van Kemenade, docent en onderzoeker, trapte woensdag af met een toespraak waarin ze de studenten Verpleegkunde uitlegde dat er verschillende soorten zorgrobots zijn. De machines kunnen namelijk een assisterende, monitorende en gezelschapsrol vervullen. Van Kemenade liet de studenten kennismaken met de ethische dilemma’s die robotisering met zich meebrengt en liet confronterende en ontroerende beelden zien uit haar documentaire ‘Ik ben Alice’.

Kennismaking met Rose
Cock Heemskerk, lector Robotica bij Inholland, wist studenten te boeien met zijn workshop over zorgrobot Rose. Hij werd vorige maand geïnstalleerd als lector, maar werkt al sinds mei onder de vlag van het Research and Innovation Centre Techniek, Ontwerpen en Informatica (RIC-TOI). De workshop is een van zijn bijdragen aan het onderwijs. Studenten speelden in de rol van cliënt, verpleegkundige, mantelzorger en robot-operator een praktijksituatie na. Er was ook ruimte voor discussie, omdat de studenten van nu moeten meedenken over de rol en inzet van robots waarmee zij later zullen werken. De professional van de toekomst activeert en ondersteunt mensen om een zo gezond en sociaal mogelijk leven te leiden.

Heemskerk vergeleek zorgrobot Rose, die zijn bedrijf Heemskerk Innovative Technology verder ontwikkelt, met KITT uit de oude tv-serie Knight Rider. “Die zelfsturende auto heeft net als Rose een lasersensor waarmee hij zijn omgeving bekijkt”, vertelde hij. “Met die laser maken we een kaart van de omgeving, zodat Rose weet waar ze is.” Zulke autonome navigatie scheelt zorgverleners veel tijd, aldus de lector: “Robots worden bijvoorbeeld al ingezet om handdoeken rond te brengen in een verzorgingshuis.” Typisch een klusje dat hoopopgeleide zorgverleners graag uitbesteden.

Onze vlogger Jacky liep mee tijdens de themadag. In haar vlog laat zij zien hoe een aantal workshops eruit zagen.

Eigen regie terug
Heemskerk vertelde dat zorgrobots een groot verschil kunnen maken voor cliënten. “Als een cliënt een zorgverlener steeds om kleine dingen moet vragen – om bijvoorbeeld iets op te rapen, hen naar het toilet te begeleiden of thee te brengen – cijfert hij zichzelf weg. Robots kunnen die eigen regie weer teruggeven aan de cliënt.” Volgens Heemskerk laten proeven zien dat cliënten dan weer trots zijn op zichzelf. Ewout Arkenbout, mechatronic engineer bij Heemskerks bedrijf, drukte de studenten op het hart: “Het lijkt misschien nog niet zo relevant voor jullie, maar denk goed na over wat Rose in de toekomst moet kunnen. Waar trekken we de grens? Jullie kunnen hier invloed op uitoefenen en we hebben jullie daar echt bij nodig!”

‘Geen sciencefiction’
Regula van Graas-Hofman, coördinator van de eHealth themadagen en docent bij Verpleegkunde, legt uit waarom het zo belangrijk is om studenten voor te bereiden op ontwikkelingen die nog ver weg lijken. “Ze lijken sciencefiction, iets waar ze in de toekomst pas mee te maken krijgen. Maar tijdens zo’n themadag zien studenten dat ze al werkelijkheid zijn.” Een van de workshops die dat duidelijk maakte, was eHealth in de Verpleegkunde. De workshopleiders bespraken de verschillende toepassingen en hoe de deelnemers als toekomstige zorgprofessionals met eHealth te maken zullen krijgen.

Meer tijd voor patiënt
Studenten werden door Karin Commissaris, verpleegkundige bij Buurtzorg, meegenomen in een dag wijkverpleging. Ze liet de studenten zien hoe digitale middelen haar helpen bij verschillende aspecten van haar werk, van het in kaart brengen van de benodigde zorg tot de daadwerkelijk verzorging. “De software die wij gebruiken op de iPad maakt het mogelijk dat we de tijd kunnen nemen voor mensen. Van een nieuwe patiënt weet ik bij binnenkomst direct zijn situatie.” Wat verpleegkundigen vooral willen is zelfredzaamheid stimuleren, stelde Commissaris. “Dit betekent wel dat onze rol verandert. We zijn een spin in het web en moeten ook zakelijk bezig zijn.”

Actieve workshops
De workshop Tovertafel draaide om een interactieve box met spellen die fysieke activiteit en sociale interactie stimuleert bij dementerende ouderen. Bij de workshop eHealth in de GGZ bekeken deelnemers het werk van een verpleegkundige in de GGZ en de mogelijke rol van eHealth daarin. Ook was er een excursie buiten de hogeschool. Met een taxibus gingen studenten naar Het Slimste Huis Alkmaar, waar ze kennismaakten met domotica. Huiselijke elektronica draagt bij aan een comfortabele en veilige leefomgeving en stelt bewoners in staat de regie zo lang mogelijk in eigen hand te houden.

Cock Heemskerk, lector Robotica
"Robots kunnen die eigen regie weer teruggeven aan de cliënt, dan zijn zij weer trots op zichzelf.”
Cock Heemskerk, lector Robotica