Haarlem,
07
november
2019
|
08:15
Europe/Amsterdam

'Tijdens mijn stage kwam ik erachter dat dit écht bij mij past.’

Sportkunde-student Elvira liep stage bij een Balinese school voor kinderen met een mentale beperking.

Stage lopen in het buitenland met kinderen die een mentale beperking hebben, geen Engels spreken en met een andere cultuur leven. Hoe ga je daarmee om? Het was voor Elvira Koomen, student Sportkunde, een spannende en waardevolle stap. “Ik heb redelijk snel besloten om in het buitenland stage te lopen. België, Frankrijk en Spanje stonden op mijn verlanglijstje, maar toen werd mij de optie geboden om stage te gaan lopen in Bali bij een school met kinderen met een mentale beperking. Het project klonk zo gaaf en mooi, dus die kans moest ik aangrijpen.”

Leestijd +- 2 minuten.

Haar ambitie was altijd al om met kinderen te werken. Elvira: ”Ter voorbereiding op mijn avontuur in Bali heb ik Nederland een vergelijkbare en voorbereidende stage gedaan. Tijdens deze stage kwam ik erachter dat dit écht bij mij past. Het levert mij en die kinderen zoveel energie op.”

Op Bali hielp Elvira de leraressen in de klas. Hier begeleidde ze acht kinderen met bijvoorbeeld het syndroom van down, autisme en cerebrale parese. “In het begin was het erg lastig om te communiceren, omdat ik de taal niet spreek. Ik was helemaal overdonderd. Er gebeurde heel veel. De kinderen slaan op de tafels, zijn met elkaar aan het praten, soms staat er eentje op of loopt er eentje weg. Je moet constant scherp blijven. Uiteindelijk leer je de kinderen kennen en begrijpen. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om te helpen tijdens rekenen, taal en schrijven.”

Naast ondersteuning gaf ze ook sportlessen aan de docenten. Iets wat niet zomaar ging. “Sporten zit niet in de cultuur. Ze hadden een sportveldje, maar deden er niets mee. Tijdens mijn stage heb ik sportlessen opgezet. Ik ben workshops gaan geven aan de docenten over het belang van bewegen, de communicatie en wat er mogelijk is tijdens sportlessen” zegt Elvira. 

download

Wil je het hele verhaal van Elvira horen?

  • Hoe is het om voor het eerst alleen naar het buitenland te gaan?
  • Wat moet je regelen voordat je op internationale stage gaat?
  • En wat vinden klasgenoot Mariska en docent Kris Zwemmer van haar?

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van de Inholland Podcast! Of wil je liever via Spotify luisteren? 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.