29
september
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

Training Mindfulness voor docenten: Leren met meer rust en aandacht te leven

Eerstvolgende online-groep 30 oktober van start

Stress de baas

Het leertraject ‘Mindfulness voor docenten’ is in 2020 online van start gegaan. En met succes! Daarom kunnen docenten van Inholland zich ook in 2023 weer aanmelden voor een nieuwe cursus. De eerstvolgende online groep gaat maandag 30 oktober (15.00 - 17.30 uur) van start. Tijdens deze cursus leer je over de kracht van mindfulness en hoe je dit kunt inzetten in je werk als docent.

Het leertraject bestaat uit twee delen. Allereerst volgen de deelnemers acht weken lang de training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Daarnaast is er een speciale bijeenkomst die in het teken staat van het toepassen van mindfulness in ‘het docentschap’. De cursus wordt verzorgd door Wietske Duinsbergen en Sabine van Dijken. Sinds de pilot in 2019 hebben zij al meerdere groepen mogen begeleiden, live én online. 

Het lectoraat Studiesucces heeft onderzoek gedaan naar de effecten van de mindfulnesscursussen op het welzijn van docenten. De eerste resultaten laten zien dat docenten meer rust ervaren gedurende de dag, beter naar hun lichaam luisteren, beter hun grenzen kunnen aangeven en minder last hebben van perfectionisme: goed is goed genoeg. Ook merken docenten dat ze met meer aandacht kunnen luisteren. Dat bevordert de interactie met studenten. 

Een aantal quotes van deelnemers:

“De bewustwording was voor mij heel belangrijk, van: zó kan ik het ook doen. Je hebt als docent veel verschillende taken en verantwoordelijkheden, maar dat kun je ook in alle rust doen, dat hoeft niet per se stress te veroorzaken. Je hebt een keuze in hoe je daarmee omgaat." 

“Ik herken nu sneller mijn innerlijke criticus.” 

“Ik heb sneller dat ik van die gekke denkgedachten die eigenlijk helemaal nergens over gaan terug kan brengen naar: slaap er nog een nachtje over. Morgen denk je er heel anders over. En dat klopt ook. In plaats van dat ik gelijk denk: ik moet rennen." 

Oud-deelnemer Kristel Hoogendoorn laat weten: "Wil jij voelen hoe het is om vanuit rust keuzes te maken in je reactie op diverse situaties? Leren hoe je automatische reactiepatronen doorbreekt en je daar bewust van te zijn? Volg dan de training Mindfulness voor docenten. Ik heb er lessen voor het leven aan over gehouden, dus als je twijfelt…doen! Aanrader!" 

Wil jij meedoen aan het online traject ‘Mindfulness voor docenten’? Meld je dan aan via het Leerportaal