Amsterdam,
14
januari
2021
|
13:32
Europe/Amsterdam

‘Trots op mijn stad en mijn fijne thuiswerkplek’

De persoonlijke werkplek van Gisella Silva

GS_GISELLA 008

In deze aflevering zijn we op bezoek bij Gisella Silva, relatiebeheerder en projectcoördinator. Zij woont samen met haar zoontje Bob in Rotterdam. Wat zijn voor haar de grootste veranderingen geweest in coronatijd? Hoe ziet haar werkplek eruit? En wat zijn haar thuiswerktips?

Learning by doing
“Door mijn baan als relatiemanager stond ik voor de corona-crisis op veel externe evenementen en had ik veel afspraken buiten de deur. Toen die structuur weg viel, moest ik dus echt even een nieuwe modus vinden en bedenken hoe ik mijn werk nog goed zou kunnen doen. Ik heb daarom eerst werkzaamheden buiten mijn eigen functie opgepakt. Zo heb ik geholpen om internationale studenten naar Nederland terug te halen en ondersteund bij de eerste online Open Dag van onze hogeschool. Daar kreeg ik veel energie van en hierdoor voelde ik mij nuttig.

Toen de scholen dicht waren en mijn zoontje dus thuis was, kon ik ’s ochtends minder goed werken, want in de ochtend heeft hij de meeste energie. Daardoor werkte ik vooral ’s middag en ’s avonds en moest ik goed opletten dat ik niet alleen maar aan het werk was.

Aan het begin van coronatijd en thuiswerken was het echt even zoeken wat voor mij goed werkte, wanneer ik het meest productief was en wanneer wat minder. Ook at ik aan het begin de hele dag door (haha).

Inmiddels heb ik, simpelweg door veel te proberen, mijn draai gevonden op alle gebieden. Ik weet dat ik mijn rol ook prima digitaal kan uitoefenen, wanneer ik het meest productief ben en lekker moet blijven bewegen om vitaal te blijven.”

Koffie, oesterzwammen en werken naar bioritm
“Nadat ik mijn zoontje naar school heb gebracht, drink ik ’s ochtends drie koppen koffie. Niet alleen omdat ik het lekker vind en het routine is geworden door mijn werk als relatiebeheerder, maar stiekem ook omdat ik oesterzwammen kweek. Superleuk om te doen!

Mijn dagen zijn ingedeeld volgens mijn bioritme. Ik ben erachter gekomen dat ik tussen 10 en 12 het meest productief ben. Dan plan ik dus mijn focusactiviteiten. Ik werd uitgedaagd om mij hierin te verdiepen naar aanleiding van een artikel in een tijdschrift en ben toen gaan turven. Zeker een aanrader om meer daarover te lezen! Voor mij voelt het goed om zelf het ritme en het tempo te kunnen bepalen. Ik gedij goed op vrijheid in mijn werk.

Voor mij persoonlijk heeft het thuiswerken gezorgd voor een betere connectie met mijn zoontje Bob. En ook met mijzelf (vinden bioritme). Hoe mooi is dat!”

Trots op mijn stad en mijn fijne thuiswerkplek
“Rotterdam is mijn thuis. Al mijn vrienden wonen hier. Ik ben enorm blij met mijn huis en dat ik een stadstuin om de hoek heb waar ik geveltuintjes verzorg. En onze hogeschool is op loopafstand.

Mijn thuiswerkplek is aan mijn bureau in mijn woonkamer. Naast mijn bureau staat mijn tekentafel, waar ik af en toe teken of brei met als doel mijn creatief brein te prikkelen.

Op en rondom mijn werkplek vind je veel kleur, planten en boeken. Ook staat mijn racefiets in de woonkamer. Ik ben geen wielrenner, maar fiets er vooral op omdat ik het gewoon een stoere fiets vindt die past bij mijn persoonlijkheid. En het is een eyecatcher in mijn interieur. Leuk weetje: de fiets komt uit 1981, net niet mijn geboortejaar (die ik wilde uit mijn geboortejaar was helaas net voor mijn neus weggekaapt)! Ik heb net zo lang geschoven met mijn interieur totdat deze setting ontstond. Dit is wat voor mij goed werkt: de boekenkast als een roomdivider in het midden, links kan ik ontspannen op de bank, rechts is mijn werkplek. Inmiddels durf ik te zeggen dat ik soms ook energie krijg van online contact . Dat je elkaar en de huizen van collega’s of relaties kan zien via Teams is daarbij een stimulerende factor.

Kraaiende dwergpapegaaien en klussende buren
Het thuiswerken levert soms ook grappige momenten op. Ik heb twee dwergpapegaaien en ik kan je vertellen: dat is geen match met de katten van mijn collega’s. Ook helpen klussende buren af en toe niet bij het effectief vergaderen. Af en toe lopen er dingen door elkaar (pakketbezorgers die aanbellen, was die opgehangen moet worden), maar dat zorgt ook voor een bepaalde dynamiek.

Mijn thuiswerktips

  • Doe je teamoverleg lopend, bijvoorbeeld in tweetallen om vitaal te blijven. Ga sowieso naar buiten als de zon schijnt! Wie wordt daar nou niet vrolijk van!
  • Verdiep je in je bioritme. Daardoor leer je jezelf goed kennen en kan je je werk heel effectief indelen. Dat geeft veel rust.
  • Oriënteer je de verschillende 365-apps, bijvoorbeeld ‘Insights’ waarmee je onder andere per dag je focustijd en voorbereidingstijd kunt plannen.
  • Plan je overleg maximaal 45 minuten.
  • Durf initiatief te nemen en je collega’s en relaties op te zoeken voor vituele koffie-afspraken.
Reacties 1 - 6 (6)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Mitchella
21
January
2021
Heel leuk om te lezen Gisel!! Ik ga ook op zeker zoek naar mijn bioritme
Melanie
20
January
2021
Inspirerend en leuk om te lezen!!
Afra
19
January
2021
Leuk om je weer eens te zien, Gisella!
Barbara
15
January
2021
Super leuk en inspirerend stuk!
Goof (saxofoon InHolland band)
14
January
2021
Goed verhaal! Doorvertellen! Goed voorbeeld van stressmanagement. Veel succes
Patty
14
January
2021
Heel leuk om te lezen hoe andere collega's het thuiswerken vinden én organiseren.
Toevallig weet ik dat je koffiedik nodig hebt om oesterzwammen te kweken anders zou ik het stuk niet helemaal begrepen hebben haha.
Ik kijk uit naar de volgende collega!