Haarlem,
02
december
2019
|
07:35
Europe/Amsterdam

Twee hoofdprijzen voor Velserbroek bij First Lego League Inholland Haarlem

Na een bloedstollend spannende regiofinale van FIRST® LEGO® League bij Inholland Haarlem, met het recordaantal van 22 deelnemende teams van kinderen tussen de 9 en 14 jaar, wint basisschool De Westbroek uit Velserbroek de eerste prijs van deze spectaculaire roboticawedstrijd. Samen met runner-up 'Rozenleger' van basisschool De Rozenbeek, eveneens uit Velserbroek, mag dit team deelnemen aan de Beneluxfinale die op 25 januari 2020 in Breda wordt gehouden.

Inholland Haarlem is voor de vierde keer gastheer van dit evenement. De wedstrijd heeft als doel om kinderen warm te laten lopen voor informatica en techniek en zich te verdiepen in actuele maatschappelijke vraagstukken; daar kan de hogeschool zich zeker in vinden. Teamleider Daniëlle Leentjens van de opleiding Informatica ontvangt alle kinderen samen met dagpresentator Joey, student Creative Business. Ze vertelt dat bij de organisatie van deze regiofinale veel studenten betrokken zijn van de opleidingen Informatica, Creative Business en Pabo.

'Dat de beste mag winnen!'
Daniëlle heeft goed nieuws: omdat er maar liefst 22 teams meedoen, mogen er niet één, maar twee teams door naar de Beneluxfinale. Dat bericht wordt met luid gejuich ontvangen. Joey zweept de kinderen lekker op: “Hebben jullie er zin in?” “Jaaaaah!”, reageren ze volmondig. Daniëlle besluit: “Heel veel succes en dat de beste mag winnen!”

Een deel van de leerlingen vertrekt naar de J-toren. Daar mogen ze hun ideeën met betrekking tot het thema ‘City Shaper’ presenteren: binnen dit thema hebben ze innovaties en creatieve oplossingen bedacht voor hun eigen leefomgeving. Ook nemen ze deel aan het spel ‘River crossing’, waarbij ze hun samenwerkingscapaciteiten hard nodig hebben.

Parcours afleggen
Ondertussen gaat de robotwedstrijd in de centrale hal van start. “Iedereen klaar? Drie, twee, één, LEGO!”, brult Joey in zijn microfoon. Gelijk gaan de teams in tweetallen geconcentreerd aan de slag met hun robot, ondersteund door een laptop. In tweeëneenhalf minuut moet de robot een parcours afleggen en enkele opdrachten uitvoeren. De teams worden aangemoedigd door een grote schare supporters die ze luidkeels aanmoedigen en zelfs spandoeken hebben meegenomen.

De jury deelt een groot aantal awards uit aan verschillende teams. Maar de belangrijkste prijs, een ticket naar de Beneluxfinale, wordt behaald door het team van basisschool De Westbroek en runner-up ‘Rozenleger’ van De Rozenbeek. Zij sprokkelen in totaal de meeste punten binnen op alle onderdelen.

Bioscoop, zwembad en ijsbaan
Celine zit in groep 8 van De Westbroek en is het enige meisje van haar team: “Ik had niet verwacht dat we zouden winnen! We hadden vandaag veel discussies en er gingen best wel wat dingen mis. Onze hijskraan bijvoorbeeld, die werkte niet zoals we wilden omdat het parcours toch een klein beetje anders was dan bij ons op school.” Voor City Shapers heeft haar team bedacht dat er een bioscoop, zwembad en ijsbaan gebouwd moeten worden in de gymzaal van hun school. Misschien niet helemaal realistisch. “De presentatie ging ook wel moeizaam. Ik vond de missies met de robots een stuk makkelijker.”

Het team heeft vanaf september heel hard gewerkt om alles voor te bereiden: “Elke schooldag van 12.15 tot 14.45 uur en soms gingen we ook na schooltijd nog een uur door. We hebben geen lessen gemist hoor! Het werd vermengd met de lessen wereldoriëntatie.”

Suikerspinnen en popcorn
Tussen de beoordelingsmomenten door en tijdens het juryberaad worden de kinderen vermaakt met limbo, levensgroot Jenga, Twister en blikgooien. Ook kunnen ze foto’s maken in de photobooth en worden er ter plekke suikerspinnen en popcorn bereid en uitgedeeld. Maryam van basisschool De Ark uit Heemskerk geniet er met volle teugen van. “Ik was alleen best wel zenuwachtig voor de presentatie: bang dat ik iets zou vergeten te vertellen. Maar verder vind ik het niet zo belangrijk om te winnen. Het is gewoon superleuk om dit mee te maken!”

Ook bij Inholland Alkmaar heeft een regiofinale plaatsgevonden: bekijk hier het verslag.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.