Delft,
25
mei
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

Van bloemen naar business: een afstudeerstage bij LG Flowers

Jasper Okkerse

De tuinbouw- en agrarische sector zijn erg belangrijk voor Nederland én spelen een cruciale rol in de voedselvoorziening en economie. De opleiding Tuinbouw & Agribusiness bij Hogeschool Inholland biedt studenten de mogelijkheid zich voor te bereiden op een carrière in deze dynamische en uitdagende wereld. Naast het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis op het gebied van teelt, richt de opleiding zich ook op de zakelijke kant van de sector met de specialisatie ‘Management & Greenports’. Er wordt niet snel gedacht aan de managementkant van de sector, terwijl hier juist specifieke vaardigheden voor nodig zijn. Jasper: “Deze opleiding biedt de mogelijkheid om je direct te specialiseren in de zakelijke kant van een specifieke sector.”

Voor student Jasper Okkerse was het meteen duidelijk dat hij een opleiding wilde volgen op het gebied van bedrijfskunde. Jasper: “Het was voor de hand liggend dat ik voor een opleiding zoals Accountancy of Business Studies zou kiezen, maar ik wilde mij juist in een specifieke sector specialiseren.” Voor Jasper sprong Hogeschool Inholland Delft eruit. Met de opleiding Tuinbouw & Agribusiness specialiseer je je in het tweede jaar in Teelttechniek & Veredeling of Management & Greenports. Bij de teeltrichting leer je praktische vaardigheden en kennis die nodig zijn voor het telen van gewassen. Bij de businessrichting ontwikkel je zakelijke en managementvaardigheden die nodig zijn voor het runnen van een succesvolle agrarische onderneming. “Na het bezoeken van Open Dagen en een keer een dag proefstuderen was de keuze voor mij snel gemaakt.”

Diverse carrièremogelijkheden 
Binnen de opleiding kiest het merendeel van de studenten de teeltrichting. Ik vermoed dat er meer interesse in planten is, dan in de bedrijfskunde richting.” Naast kennis over bedrijfskunde, marketing en financiën, leren we ook over duurzaamheid, innovatie en internationale handel.” Volgens Jasper zijn er binnen de opleiding zoveel mogelijkheden: “Het voordeel hiervan is dat je niet specifiek voor één onderdeel opgeleid wordt en dat je veel verschillende kanten op kan. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan een logistieke functie, een financiële functie of een functie als accountmanager. Er is dus niet altijd specifieke teeltkennis nodig omdat het bedrijf je daarin kan opleiden, voor bijvoorbeeld een functie als bedrijfsleider of assistent-bedrijfsleider. Als je de business kant kiest, kan je eigenlijk op elke vacature solliciteren die iets met de sector te maken heeft.”

“Het voordeel hiervan is dat je niet specifiek voor één onderdeel opgeleid wordt en dat je veel verschillende kanten op kan. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan een logistieke functie, een financiële functie of een functie als accountmanager. Er is dus niet altijd specifieke teeltkennis nodig omdat het bedrijf je daarin kan opleiden, voor bijvoorbeeld een functie als bedrijfsleider of assistent-bedrijfsleider. Als je de business kant kiest, kan je eigenlijk op elke vacature solliciteren die iets met de sector te maken heeft.”

Jasper Okkerse, student Tuinbouw & Agribusiness voltijd

Onderzoek naar arbeidskosten en automatiseringsmogelijkheden
Jasper is momenteel bezig met zijn afstudeeronderzoek bij LG Flowers in Pijnacker, één van de grootste Gerbera Kwekerijen in Nederland. Dit familiebedrijf is druk bezig met de verkoop en logistiek van gerbera’s op een terrein van 12 hectare. Jasper richt zich momenteel op het onderzoeken van de arbeidskosten en hierbij passende automatiseringsmogelijkheden bij het bedrijf. Het valt hem op dat de prijzen voor uitzendkrachten momenteel rond de €23,- per uur liggen, terwijl dit in 2022 nog €20,- per uur was. “Hieruit blijkt dan ook de prijzen van personeel in een heel rap tempo stijgen.” Het duurder wordende personeel is een grote kostenpost voor de bedrijf en daarom willen ze op zoek naar oplossingen om kosten te verlagen. Jasper onderzoekt de mogelijkheid om meer te automatiseren en is hiervoor in gesprek met andere bedrijven en verzamelt gegevens. Jasper gaat op basis van de arbeidsuren en de productiegetallen van het bedrijf een voorspelling maken van de kosten en een advies hiervoor opstellen. Volgens Jasper komen er meerdere automatiseringsmogelijkheden aan in de gerberateelt, zo krijgt de oogstrobot op dit moment veel aandacht. “Maar ik heb ook gehoord dat niet alle telers even positief zijn over de oogstrobot. Een oogst assistent wordt ook als een serieuze optie gezien.". 

Toekomstperspectief 
“Het vinden van een passende functie is voor mij nu de volgende stap.” Maar Jasper is er klaar voor om aan het werk te gaan. “Ik ben op dit moment op zoek naar een junior functie waarbij mij binnen het bedrijf verder kan specialiseren.” Er zijn talloze mogelijkheden, van junior accountmanager tot assistent-bedrijfsleider. Zijn interesse gaat uit naar een rol als accountmanager en het liefst bij met een internationaal aspect, gezien de internationale aard van de tuinbouwsector.