08
januari
2024
|
10:25
Europe/Amsterdam

Vanaf 1 januari: koffie en thee? Neem je eigen beker mee!

shutterstock_1530908741

De bekertjes bij de koffie- en theeautomaten van Hogeschool Inholland gaan verdwijnen! Per 1 januari is het namelijk wegens Europese wetgeving niet meer toegestaan om deze bekertjes te gebruiken. Daarom vragen we studenten en collega’s vanaf januari een eigen beker mee te nemen en ook weer mee naar huis. Dus ga op zoek naar je mooiste, leukste en/of fijnste koffiebeker of theemok en zet hem alvast klaar voor je eerste werk- of schooldag in 2024!

Vanaf januari 2024 is het in Nederland niet meer toegestaan om bij locaties zoals kantoren, verenigingen, scholen en sportclubs, wegwerpbekertjes te gebruiken. Dit is het gevolg van de zogeheten Europese SingleUsePlastic-richtlijn, met als doel om het eenmalig gebruik van plastics te reduceren.

Kartonnen bekertjes bevatten plastic
Voor Inholland betekent dit onder andere dat er geen koffiebekertjes meer aangeboden kunnen  worden bij de koffieautomaten. Want ook al lijken kartonnen bekertjes geen plastic te bevatten, er zit wel degelijk een dun laagje plastic aan de binnenkant. Dit zorgt er namelijk voor dat de vloeistoffen het karton niet laten oplossen.

“De afgelopen maanden is er uitgebreid gekeken naar alle mogelijkheden die een alternatief zouden kunnen zijn voor de wegwerpbekertjes”, legt facilitair adviseur Roos Kooren uit. “Van het werken met statiegeld tot aan cups van suikerriet, en van het plaatsen van kasten vol serviesgoed tot aan lease-bekers met inzamelsystemen. Daarbij is ook gekeken naar de randvoorwaarden zoals middelen die Inholland die al tot de beschikking heeft maar ook naar de duurzaamheids- en financiële consequenties van alle opties.”

Neem je eigen beker mee van en naar huis
Uiteindelijk is gekozen voor het eenvoudigste én duurzaamste middel: je eigen beker. Door je eigen beker steeds van huis mee te nemen en mee terug, gebruik je immers altijd je eigen fijnste beker, mok of glas.

Roos Kooren: “Voor ons betekent dit dat we de organisatie niet extra belasten met dienstverlening die ons tijd of geld zou kosten. Qua duurzaamheid is thuis afwassen ook de beste optie want het plaatsen van vaatwassers of afwasmiddelen op alle locaties en pantry’s, zou juist een extra verbruik van tijd, energie en grondstoffen tot gevolg hebben.”

Geen beker?
Voor iedereen die vanaf januari een beker is vergeten mee te nemen van thuis, zijn er vanaf de eerste week van januari in de vendingautomaten van de catering bekers te koop (zonder teruggaveregeling).

Bezoekers kunnen zich melden bij de servicebalies/recepties en daar eenmalig een bezoekersbeker ophalen. Vergeet dus niet alvast tijdens de feestdagen een mooie beker klaar te zetten voor je eerste dag na de vakantie.

Reacties 1 - 8 (8)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Sebastiaan
08
January
2024
Word de prijs van de koffie/thee dan ook verlaagd voor studenten? Je betaalde immers voorheen altijd ook voor het bekertje neem ik aan?
Roos Kooren
10
January
2024
Hai Sebastiaan, per januari staan definitief alle koffieautomaten op gratis uitgifte. De studenten hoeven dus helemaal niets meer te betalen voor een koffie of thee, mooi of niet?!
Alie
08
January
2024
Ha, ook op school dus! Nu, het went. Naast mijn studie werk ik op de trein. Van mijn werkgever 15 euro gehad voor de aanschaf van een koffiebeker. Hier lagen er 2 (ook voor mijn partner) onder de kerstboom. Sinds een week in mijn tas, het voldoet mij prima. Koffie blijft lekker warm, beker omspoelen bij de wasbak, geen probleem! Had al eerder gekund!
Roos Kooren
10
January
2024
Hai Alie, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen ;)
Milou Thieme
13
December
2023
Wat zullen de kosten zijn voor een beker uit de vendingmachine?
En komen deze in IEDERE huidige vendingmachine van de catering of worden daar aparte vendingmachines voor geplaatst?
Roos Kooren
18
December
2023
Hai Milou,
De tarieven voor de verkoopbekers, worden bepaald door de leverancier van de vendingautomaten en niet door Inholland. De bekers zullen in alle bestaande vendingautomaten worden opgenomen, en dus niet in speciale automaten.
Tienko Siersema
04
December
2023
Hoe regelen jullie dit met avondstudenten?
Roos Kooren
06
December
2023
Hai Tienko, voor onze dag-, avond- én Academy-studenten, gelden dezelfde maatregelen als voor medewerkers: een eigen beker meenemen.
jasper
21
November
2023
heel onhandig. Je moet nu aan het begin van de dag de keuze maken of je drinkt koffie, of je drinkt thee. Mocht je ook nog chocolademelk willen moet je dus 3 bekers meenemen want schoonmaken mag niet op Inholland.
Roos Kooren
22
November
2023
Hai Jasper, dat er geen schoonmaakfaciliteiten worden aangebracht wil niet zeggen dat je niet je beker om kan spoelen in een pantry of wasbak. Bij de meeste koffieautomaten zijn die voorzieningen (dichtbij) aanwezig.
Harm
20
November
2023
Wat een onhandige maatregel. Als docenten zwerven we al door de gebouwen met een medewerkerspas, laptop, een waterfles en nu ook nog met een koffiebeker of eigen mok!
Roos Kooren
21
November
2023
Beste Harm, het zal inderdaad even wennen worden voor iedereen. Wellicht dat een kopje of beker nog wel in je laptoptas past? V.w.b. je medewerkerspas kan ik je verwijzen naar de servicebalie, zij hebben van die handige houders voor je pas die je kan bevestigen aan bijv. je broekriem, dat scheelt iig weer één item bij het meenemen ;)
Henriette
20
November
2023
jullie bestellen al bekers voor de gasten.
Waar kunnen wij deze bekers ook bestellen?
Roos Kooren
21
November
2023
Hai Henriette, De bekers die wij uitgeven aan bezoekers zijn geen relatiegschenken, we krijgen deze van de koffieautomatenleverancier ipv de papieren bekertjes. Ze hebben geen Inholland-logo oid. Als je bekers met logo zou willen bestellen voor bijvoorbeeld studenten, kan ik je verwijzen naar onze contractpartij voor relatiegschenken- Compacon.
MB
20
November
2023
Zou mooi zijn al elke medewerker als Kerstgeschenk dan zo'n mok zou krijgen ;-)
Roos Kooren
21
November
2023
Beste MB, dat lijkt me inderdaad een hele mooie geste van Inholland. Wie weet doen ze daar wat mee ;)