Den Haag,
08
maart
2019
|
16:31
Europe/Amsterdam

'Vandaag vier ik de dagelijkse heldinnen in werk én privéleven'

Mij wordt weleens gevraagd of ik een voorbeeld heb. Een held of heldin die ik als rolmodel zie. Ik vind dat een lastige vraag, want ik heb niet zo iemand. Dat wil zeggen – niet iemand in de categorie supervrouw- of man. Zo iemand die op een voetstuk staat, categorie popster, staatsvrouw of topsporter. Die mensen kan ik wel bewonderen – ik noem een Madonna, Angela Merkel of Yvonne van Gennip (nu weet je meteen hoe oud ik ben). Maar zij zijn voor mij nooit degene geweest waar ik me aan opgetrokken heb.

Er zijn wel veel mensen om me heen die ik helden vind. Laat ik me tot vrouwen beperken, omdat het Internationale Vrouwendag is vandaag. Maar zij staan niet op het wereldtoneel en zijn vaak helemaal niet zichtbaar. Dan denk ik aan mijn vriendin, die haar carrière jarenlang stil zette, omdat ze twee kinderen kreeg met autisme. Of ik denk aan mijn baas, toen ik net zelf leidinggevende werd, die mij de ruimte gaf om te groeien en open was over haar eigen dilemma’s, waardoor steun geven iets wederkerigs was. Ik denk aan mijn schoonmoeder van 87 die ondanks haar kwaaltjes, als je haar vraagt hoe het met haar gaat, altijd zegt: “Stralend!” En ik denk aan mijn dochter die haar coming out als biseksueel vergezelde van een boze uitroep dat het eigenlijk belachelijk was dat ze het moest vertellen, want zei ze me: “Jij zegt toch ook niet als je iemand tegen komt ‘Hallo, ik ben Jet en ik ben hetero?’ Dus wat een onzin eigenlijk dat ik met zoiets privé te koop zou moeten lopen.”

 

Voor mij zit heldendom in kleine dingen, niet in het grote. Het gaat er niet om of je het gemaakt hebt, maar om wat je betekent voor andere mensen.
Jet de Ranitz, collegevoorzitter Hogeschool Inholland

Helden en heldinnen laten zich elke dag zien. En voor mij zit dat heldendom in kleine dingen, niet in het grote. Het gaat er niet om of je het gemaakt hebt, maar om wat je betekent voor andere mensen, of je de moed erin houdt, je eigen pad durft te kiezen of soms van dat pad durft af te wijken als de omstandigheden dat noodzakelijk maken. Dat dwingt respect af. Dat soort keuzes durven maken en ervoor te staan, maakt je voor mij een held of heldin.

Internationale Vrouwendag staat soms erg in het teken van vrouwen naar de top. Daarmee lopen we het risico de heldinnen van alle dag niet te zien. Daarmee missen we de betekenis van dagelijkse moed. Ik zie die dagelijkse moed vrijwel elke dag om me heen, bij onze docenten die zich inzetten voor onze studenten. Bij de ondersteuners die ons onderwijs mogelijk maken. Bij lectoren die zich zeer betrokken voelen bij de maatschappelijke vraagstukken die zij onderzoeken en dan gelukkig worden van de verbeteringen die ze in de praktijk helpen realiseren.

Kortom, vandaag vier ik graag de dagelijkse heldinnen (en helden) – in mijn privéleven en in mijn werk. Het goede nieuws is: we zijn met velen, veel meer dan wanneer we alleen de top beschouwen. Onze impact is soms klein, soms groot en belangrijker nog, treft doel!

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Daniëlle Leentjens
13
March
2019
Wat een prachtig bericht. Hulde aan alle vrouwen (en mensen van alle pluimage) die de individualistische maatschappij bestrijden door iets voor een ander te willen betekenen!