Haarlem,
24
april
2023
|
14:17
Europe/Amsterdam

Vastgoedstudenten van Haarlem en Antwerpen samen aan de slag

‘Bij gebiedsontwikkeling draait alles om samenwerking’

De tweedejaarsstudenten van Bouwmanagement & Vastgoed/ Ruimtelijke Ontwikkeling van Hogeschool Inholland Haarlem gingen samen met vastgoedstudenten van de AP Hogeschool Antwerpen aan de slag met een opdracht rond gebiedsontwikkeling in Haarlem. Na vijf weken online contact kwamen de Antwerpse studenten eind maart drie dagen naar Haarlem. In april gingen de Haarlemse studenten naar Antwerpen, waar zij het project gezamenlijk afrondden en presenteerden in aanwezigheid van ambtenaren van de provincie Antwerpen en de gemeente Haarlem.

Intensief, maar ongelooflijk leerzaam. Zo beschrijft Inholland-student Wietse uit Haarlem het project. “Juist het samenwerken in een groep maakt het zo interessant. Hoe denken die andere studenten? Wat weten zij? Welke inzichten krijgen zij mee vanuit hun opleiding? Het is in die zin een goede voorbereiding op de praktijk, omdat je ook dan te maken kan krijgen met verschillende nationaliteiten en persoonlijkheden. De Vlaamse studenten zijn wat bescheidener, wij wat directer, maar je leert alle meningen te respecteren en af te wegen. Uiteindelijk bereik je altijd overeenstemming.”

Wil je samen een mooi project kunnen neerzetten, dan is samenwerking superbelangrijk, weet ook Vastgoedstudent Lars uit Antwerpen inmiddels. “Zodat er nergens misverstanden ontstaan. In het begin is het een beetje zoeken hoe je elkaar moet benaderen, maar gaandeweg ga je elkaar begrijpen en begin je elkaar te verstaan. Het leuke is dat je op nieuwe manieren naar een project leert kijken en veel nieuwe connecties maakt. En daarbij is Haarlem een heel plezante stad.”

De opdracht in Haarlem
Het project Bouwmanagement en Vastgoed wordt sinds 2019 aangeboden, met om en om een onderwerp in Haarlem en in Antwerpen. Ted van der Klaauw is docent bij Inholland Haarlem: “Dit jaar betrof het een Haarlemse opdracht, in samenwerking met de gemeente Haarlem, over gebiedsontwikkeling rondom locatie Spaarneboog, een van de deelgebieden in de zone Spaarndamseweg. De gemeente Haarlem heeft de ontwikkelingsvisie voor dat gebied inmiddels gereed en nodigt marktpartijen uit om binnen de ontwikkelkaders met initiatieven te komen. Onze studenten kruipen bij dit project in de huid van de gebiedsontwikkelaar en komen met een eigen ontwikkelplan. Zij leren zo een locatie in de bestaande stad te herontwikkelen, rekening houdend met de wensen en belangen van alle stakeholders.”

Internationale samenwerking
“Bij gebiedsontwikkelingsprojecten in de praktijk draait alles om de samenwerking van partijen met verschillende achtergronden: ontwikkelaars, bewoners, gemeente”, benadrukt Azeddine Bouhadan, docent uit Antwerpen. “Dat moet organisch groeien, of het nu om samenwerking tussen gemeente en ontwikkelaars, tussen twee hogescholen of studenten onderling gaat. En hoe leer je dat beter dan in dit soort schoolprojecten? Daarbij zijn naast kennisoverdracht zeker ook soft skills belangrijk. Hoe ga je met elkaar om? Met situaties? Hoe maak je je aanpasbaar? Aanvankelijk zijn de studenten nog wat afwachtend, maar op een gegeven moment gaan ze samen denken en schetsen en begint het te bruisen. Aan het eind nemen ze dan steevast geëmotioneerd afscheid van elkaar.”

Frisse ideeën
Voordat de studenten live samenkomen in Haarlem en Antwerpen hebben ze al diverse analyses gemaakt van de locatie, het beleid, de markt. Docent Ted: “Tijdens de driedaagse in Haarlem maakten ze vervolgens in groepen een eigen (ontwikkel)visie voor het plangebied in de vorm van een moodboard en vlekkenplan. Daarna presenteerden ze in Antwerpen gezamenlijk hun eindproduct, bestaande uit een promotieplan of verkoopbrochure met filmpje en diverse bijlagenrapporten. Haarlemse student Hailey is enthousiast: “Er is zoveel vrijheid in wat je kunt doen! Bijna alles mag en natuurlijk probeer je dan binnen de gestelde kaders je eigen visie te brengen. Zo hebben we een idee voor een groot groen wandelpark op een van de daken - ik denk niet dat iemand van vijftig dat ooit zou bedenken.”

De kracht van innoveren
Juist in die creativiteit ligt de grote meerwaarde van de studenten, vindt docent Azeddine. “Studenten zijn jong, fris en hebben geen ballast. Telkens opnieuw weten ze zowel de opdrachtgever als onszelf te verrassen en te inspireren. Maar de meerwaarde zit ‘m ook in de kennisuitwisseling tussen de hogescholen. Binnen de Antwerpse vastgoedopleiding is er bijvoorbeeld weinig ruimte voor het concept gebiedsontwikkeling, dus dat maakt het voor de Vlaamse studenten dit jaar extra interessant. Alles in dit project ademt de kracht van samenwerken en innoveren.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.