13
september
2023
|
08:24
Europe/Amsterdam

Vega-banqueting nu écht standaard op alle locaties

vega lunch

Sinds september 2022 zijn alle hapjes in principe al vegetarisch bij borrels, lunches, diplomeringen, Open Dagen, kennismakingsdagen, de jaaropening en andere evenementen van Hogeschool Inholland. Om de overgang soepel te laten verlopen, waren er nog uitzonderingen mogelijk. Vanaf het nieuwe schooljaar, dus sinds 1 september 2023, is dit voorbij en is de banqueting altijd vegetarisch. Zo handhaven we ons duurzame uitgangspunten en scheppen duidelijkheid.

Bij banqueting gaat het om al het eten en drinken in onze panden dat, bekostigd door Inholland, wordt geserveerd bij genoemde evenementen. Het besluit om dit alleen nog vegetarisch aan te bieden is een van de stappen die wij als hogeschool zetten op weg naar een duurzamere organisatie en wereld. Uitzonderingen voor vlees op het menu zijn dus niet meer mogelijk bij huiscateraar Cirfood. Het is ook niet toegestaan om via externe partijen alsnog niet-vegetarische producten te laten leveren (sowieso is het niet de bedoeling om externe partijen te laten leveren). Het betreft overigens niet de producten die studenten en collega’s zelf betalen in restaurants. Daar kan iedereen nog steeds kiezen voor vleesproducten.

‘Past bij onze duurzame ambities’
“Met deze stap laten we als hogeschool zien dat we achter onze eerder genomen keuze staan”, licht facilitair adviseur Roos Kooren toe. “Wij zien hiermee kansen om onze duurzame ambitie uit te dragen naar studenten en andere betrokkenen. Mooie aanleiding bijvoorbeeld om het gesprek aan te gaan met studenten en collega’s over duurzaamheid en elkaars kennis en mening te delen. Uiteraard blijven we ook andere duurzame ontwikkelingen op het gebied van catering langs de lat leggen en waar mogelijk toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het beter afstemmen van bestelhoeveelheden om voedselverspilling tegen te gaan. Of meer verse producten aan te bieden met minder plastic verpakking.”

De mogelijkheden op de bestelsite
In september 2022 is de bestelsite van huiscateraar Cirfood online gegaan. Voor het collegejaar 2023-2024 is er een nieuwe banquetingmap met een assortiment dat bestaat uit vele vegetarische en veganistische producten. Zo zijn er vele alternatieven voor het broodje ham of de vleesbitterbal. Bestel bijvoorbeeld eens wraps en een salade voor de lunch of een van de vega borrelplanken voor een diplomering.

Naast de standaard banquetingmap zijn er ook creatieve alternatieven mogelijk voor niet-standaard momenten. Denk bijvoorbeeld aan een Italiaans pasta-buffet of een burger en ballen-borrel in plaats van/ een barbecue.

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Roos Kooren
20
September
2023
Beste allemaal, bedankt voor jullie reacties en verdiepingsvragen.
Vis en vlees wordt in dit kader gelijk gezien, we hadden dit duidelijker kunnen verwoorden (helaas kan het bericht niet meer aangepast worden maar in overige communicatie zal dit wel verwerkt worden).
Het aanbod bij onze huiscateraar Cirfood omvat zeer zeker meer dan alleen vervangers dmv zuivel, elke besteller voor een evenement heeft keuze uit een groot assortiment. Als je ontevreden bent over het aanbod dat je had bij een evenement of vergadering, bespreek dit dan met de besteller van je domein/stafdienst en check samen de andere opties die ook in de bestelsite staan. We streven naar een brede keuze voor iedere smaak!
De overgang naar volledig vegetarisch in onze restaurants staat niet in de planning, voor iedereen die zelf betaalt blijft de keuze alomvattend.
Om de redenen die genoemd staan in het artikel, kiezen we voor een vega aanbod op de enkele momenten die ieder van ons daar gebruik van maakt. Het is natuurlijk vrij aan ieder om geen gebruik te maken van een geste die wordt aangeboden.
Jasper
14
September
2023
Heel erg spijtig om te horen. Ik dacht dat Inholland inclusief was en mensen zelf liet kiezen. Zelf vind ik het eten niet te pruimen. Is mijn persoonlijke smaak.
Ik vind het ook zonde dat er eten voor mensen besteld word die deze mening hebben. Is er geen optie dat mensen die een andere keuze maken qua eten dat deze een bon krijgen om zelf voor een alternatief te zorgen?
Andre
14
September
2023
Gelukkig kun je een zuivelallergie super goed oplossen door vegan te eten. Kun je zelfs voor bij de AH terecht.

En een vis heeft ogen, een moeder en als je er in prikt, komt er bloed uit. Dus nope: niet vegetarisch.
Jolijn Zwart
13
September
2023
Wat goed! Valt vis onder vegetarisch of niet? In het artikel gat het nu alleen over vlees.
En is er (al) een plan voor het volledig vegetarisch maken van de restaurants op locatie? Of in ieder geval gezond(er)? En wellicht ook rekening houdend met de beurs van studenten. De supermarkt of boordjeszaak verderop is regelmatig goedkoper.
Hoe dan ook: super!
Edith Bouthisma
13
September
2023
Beste Jolijn,

Ik ben blij dat voor de gewone ziel die gewoon wilt eten (vlees en vis)in onze restaurants die mogelijkheid blijft.
De problematiek die vegetarisch eten met zich meebrengt is het vervangen van vlees en vis door zuivelproducten. De persoon die dus te maken heeft met o.a. allergie van zuivelproducten heeft het nakijken.
Gelukkig is de AH in de buurt.